5 πράγματα που κάνουν κάθε παιδί ευτυχισμένο τα καλοκαίρια

5 πράγματα που κάνουν κάθε παιδί ευτυχισμένο τα καλοκαίρια

Τόμοι μελανιού έχουν κατασπαταληθεί για ν’ απαντηθεί το μέγιστο ερώτημα της ανθρώπινης διάνοιας: τι είναι «ευτυχία»; Πλήθος μεγαλόπνοων απαντήσεων έχουν κατά καιρούς δοθεί: ευτυχία είναι η αθανασία. Ευτυχία είναι η ελευθερία. Η τεκνοποίηση. Η μόρφωση. Η ένωση με τον Θεό. Τα ταξίδια. Εμείς, σπάμε το πνευματώδες κατεστημένο και απαντάμε ηχηρά: ευτυχία είναι να είσαι παιδί στην παραλία, παιδί με τρεις παχουλές μπάλες παγωτό μόνο για ‘σένα, παιδί που παίζει μπουγέλο ξεκαρδισμένο. Ευτυχία είναι να είσαι παιδί το καλοκαίρι.

Τι είναι, όμως αυτό που κάνει τα παιδιά να φωτίζονται από χαρά τους καλοκαιρινούς μήνες;

Απλωτές και μακροβούτια

Κάθε παιδί που σέβεται τον εαυτό του έχει μια αρχή: μπάνιο στη θάλασσα σημαίνει 90% βουτιές και 10% κολύμπι. Ευτυχία είναι να σκαρφαλώνεις στην πλάτη του μπαμπά και να πέφτεις με δύναμη στη θάλασσα με την κοιλιά, με τα πόδια, με το κεφάλι –και μετά να το κάνεις ξανά, για ακόμη τρεις χιλιάδες φορές. Να κάνεις αγώνες στο μακροβούτι, να πηδάς για ογδόντα συνεχόμενες φορές από το μόλο, να κάνεις κατακόρυφα και (συνήθως αποτυχημένες) υποβρύχιες κωλοτούμπες, να παίζεις «ψαράκια» και «κοκορομαχίες», να βρέχεις τη μαμά που κρυώνει και σε μαλώνει.

Το μπουγέλο

Όταν είσαι παιδί, ένα είναι το καλοκαιρινό παιχνίδι: το μπουγέλο. Ίσως απ’ την αρχή των πάντων, σε κάθε γωνιά του κόσμου, τα παιδιά που ζεσταίνονται παίζουν το απλούστερο και διασκεδαστικότερο παιχνίδι όλων των εποχών. Με λάστιχα, νεροπίστολα, νερόμπομπες, νερό στις χούφτες, νερό στο στόμα και κουβάδες, κουβαδάκια και ό,τι βρεθεί, κάνουν μούσκεμα το ένα το άλλο τρέχοντας σαν τον Γιουσέιν Μπολτ σε αυλές, πεζοδρόμους, σπίτια και μπαλκόνια.

Το παγωτό

Δύο είναι οι ερωτήσεις-φωτιά που καθορίζουν την επιτυχία του παιδικού καλοκαιριού:

α) Πόσα μπάνια έχεις κάνει;

β) Πόσα παγωτά έχεις φάει;



Αν θες να κάνεις ένα παιδί ευτυχισμένο, δωσ’ του ένα μεγάλο, λαχταριστό παγωτό. Η ώρα που η μαμά λέει το μεγάλο «ναι» στην επίμονη ερώτηση «Να πάρουμε παγωτό;» είναι η κορυφαία στιγμή κάθε καλοκαιρινής βόλτας. Για τα παιδιά δεν υπάρχουν ανόητα όρια στις γεύσεις και τα σχήματα. Λένε «ναι» σε όλα αδιακρίτως και καταβροχθίζουν με την ίδια ευχαρίστηση παγωτό φράουλα, βανίλια, σοκολάτα, σορμπέ και παρφέ σε κάθε τους εκδοχή.



Κρατάνε χωνάκια, ξυλάκια και κυπελάκια, γλείφουν, καταβροχθίζουν και δαγκώνουν, πασαλείβονται όσο γίνεται να πασαλειφτεί κανείς και, στο τέλος, σημειώνουν νοερά:

Αυτό ήταν το 24ο. Πάω για ρεκόρ φέτος.  

«Να θάψουμε τη μαμά;»

Όταν τα πιτσιρίκια δεν βουτούν και δεν κολυμπούν κάνουν το δεύτερο ευτυχέστερο πράγμα που μπορεί να κάνει κάποιος (μικρούλης) στην παραλία. Παίζουν με την άμμο. Χτίζουν καστράκια και τα φροντίζουν όσο δεν φρόντισαν ποτέ κανένα παιχνίδι τους, σκάβουν μέχρι να βρουν νερό κι ενθουσιάζονται λες και βρήκαν πετρέλαιο, ανοίγουν τεράστιους λάκκους και προτείνουν όλο προσμονή στη μαμά «Να σε θάψουμε;». Σύμφωνα με έγκυρες έρευνες, για κάθε μαμά που θάβεται, ένα παιδί κερδίζει 1.000 πόντους ευτυχίας.

Ο έξτρα χρόνος μαζί σας 

Δεν είναι (μόνο) ότι τα σχολεία έκλεισαν, που κάνουν τα παιδιά τόσο χαρούμενα το καλοκαίρι. Δεν είναι μόνο τα παγωτά, τα μακροβούτια και τα κάστρα στην άμμο. Είναι και κάτι ακόμη, πιο μεγάλο και πιο «αγαπησιάρικο». Ο χρόνος που κερδίζουν μαζί σας και η ευκαιρία που έχουν να φωνάξουν περισσότερα «μαμάααα», να διαβάσετε μια ακόμα φορά εκείνο το βιβλίο που έχετε χιλιοδιαβάσει, να δώσουν περισσότερα φιλιά.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v