Τα συμπτώματα της περιόδου που μοιάζουν με τα πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης

Τα συμπτώματα της περιόδου που μοιάζουν με τα πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης

Ειδικά αν δεν έχεις γίνει ήδη μαμά ή δεν έχεις διαβάσει σχετικά βιβλία, είναι πολύ πιθανό να μην καταλάβεις αμέσως ότι είσαι έγκυος, αφού κάποια από τα πρώιμα συμπτώματα της εγκυμοσύνης θυμίζουν τις ενοχλήσεις της περιόδου. Στην περίπτωση, μάλιστα, που δεν κρατάτε ημερολόγιο για το πότε «έπεσε» η τελευταία περίοδος ή αν πάντα έχετε κάποιες μέρες καθυστέρηση, δεν είναι δύσκολο να τα μπερδέψετε.

*Φωτογραφία: babiesafter35.com

Ωστόσο, τα συμπτώματα μπορεί να παρουσιάσουν κάποιες μικρές διαφορές σε σχέση με τις ενοχλήσεις της περιόδου, που θα σας υποψιάσουν πριν κάνετε το τεστ.

Κηλίδες αίματος και υποψία περιόδου

Όπως αναφέρει ο γυναικολόγος- μαιευτήρας Παναγιώτης Ψαθάς σε σχετικό άρθρο, λίγες κηλίδες αίματος μπορεί να είναι ένδειξη ότι το γονιμοποιημένο έμβρυο έχει εμφυτευτεί στη μήτρα-  ένα σύμπτωμα που εκδηλώνεται περίπου στο 25% των γυναικών που περιμένουν παιδί. Επομένως, αν παρατηρήσετε ότι για κάποιες μέρες είχατε ελαφρά αιμορραγία η οποία σταμάτησε, μην συμπεράνετε αμέσως ότι πρόκειται για περίοδο. Συνήθως, αυτό συμβαίνει την 10η με 14η μέρα μετά τη σύλληψη και έχει μικρή διάρκεια.

Ευαισθησία και αλλαγές στο στήθος

Ένα προειδοποιητικό σημάδι της περιόδου είναι ότι το στήθος γίνεται εξαιρετικά ευαίσθητο και πρήζεται, ένα σύμπτωμα που υποχωρεί μόλις έρχεται η περίοδος. Αντίθετα, στην περίπτωση της εγκυμοσύνης, ο πόνος και οι ενοχλήσεις επιμένουν, λόγω των αυξημένων επιπέδων της προγεστερόνης. Μάλιστα, οι αλλαγές στο στήθος είναι ένα από τα πρώτα συμπτώματα εγκυμοσύνης αφού εκδηλώνονται μία με δύο εβδομάδες μετά τη σύλληψη.

Επιπλέον, όπως αναφέρεται και σε αντίστοιχο άρθρο του iatronet, η αλλαγή στο χρώμα των θηλών είναι επίσης ένα σύμπτωμα που μαρτυρά πιθανή εγκυμοσύνη.

*Φωτογραφία: healthline.com

Αλλαγές στις λιγούρες και την όρεξη

Η όρεξη ανοίγει πριν την περίοδο κι έτσι πολλές γυναίκες το «ρίχνουν» στη σοκολάτα ή τα αλμυρά φαγητά. Το ίδιο μπορεί να ισχύει και στην αρχή της εγκυμοσύνης, με μια μικρή όμως διαφορά: ενώ μπορεί να θέλετε να φάτε τα πάντα, μπορεί επίσης να … «σιχαθείτε» ξαφνικά φαγητά τα οποία μέχρι χθες σας ξετρέλαιναν. Επιπλέον, μπορεί να μπουν στο μενού φαγητά που μέχρι τώρα δεν σας συγκινούσαν- οι λόγοι είναι αδιευκρίνιστοι, όμως ειδικοί υποστηρίζουν ότι η όρεξη της εγκύου αλλάζει ανάλογα με το τι χρειάζεται ο οργανισμός της.

Κούραση και πάλι κούραση

Λίγο πριν την περίοδο, η κούραση μας καταβάλλει και νιώθουμε ότι χρειαζόμαστε επειγόντως το κρεβάτι μας! Όπως διαβάζουμε στο webmd και το επιβεβαιώνουμε από προσωπική εμπειρία, όμως, στην εγκυμοσύνη, η κόπωση δεν μένει μόνο εκεί- συνοδεύεται και από υπνηλία, λόγω των υψηλών επιπέδων της προγεστερόνης…

Πόνος στην κοιλιά και τη μέση

Οι γνωστές κράμπες στην κοιλιά και οι ενοχλητικοί πόνοι στη μέση εκτός από την περίοδο, μπορεί να σημαίνουν και εγκυμοσύνη. Στην περίπτωση, όμως, που περιμένετε παιδί, οι ενοχλήσεις ενδεχομένως να είναι λιγότερο έντονες και να εστιάζουν στο κάτω μέρος του στομαχιού αλλά και χαμηλά στη μέση. Όμως, τα κακά νέα σ’ αυτή την περίπτωση είναι ότι επιμένουν για εβδομάδες και μήνες, ίσως και μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης…

*Φωτογραφία: elblogdelasalud.info

Ναυτία

Όπως επισημαίνει ο μαιευτήρας- γυναικολόγος Δημήτρης Μπιλάλης στο iatronet, η ναυτία, η ζάλη και η τάση για εμετό μπορεί να είναι αποτελέσματα κάποιων διαταραχών του κύκλου, που συνοδεύουν την έμμηνο ρύση. Είναι πιθανό, όμως, τα ίδια συμπτώματα να εμφανιστούν και τον πρώτο μήνα της εγκυμοσύνης. Και φυσικά, δεν πρόκειται μόνο για πρωινές ναυτίες, όπως εσφαλμένα νομίζουμε, αλλά για ναυτίες και εμετούς, καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, που προκαλούνται από τις ορμονικές αλλαγές στο σώμα της μητέρας.

Συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα

Ένα ενοχλητικό (ειδικά αν είσαι στη δουλειά) σύμπτωμα τόσο της περιόδου όσο και της εγκυμοσύνης. Η αύξηση της ποσότητας του αίματος και των υπόλοιπων σωματικών υγρών προκαλεί αυξημένη ροή υγρών από τα νεφρά, γι’ αυτό και πρέπει να τρέχουμε συχνά- πυκνά στην τουαλέτα. Όσον αφορά την περίοδο, η συχνοουρία παρατηρείται κατά τη διάρκειά της, ενώ στην εγκυμοσύνη εμφανίζεται συνήθως την 6η με 8η εβδομάδα μετά τη σύλληψη.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v