10 κόλπα για να μάθετε εύκολα στο παιδί να χρησιμοποιεί το γιογιό

10 κόλπα για να μάθετε εύκολα στο παιδί να χρησιμοποιεί το γιογιό

Ο παιδίατρος έδωσε το πράσινο φως, το παιδί επέλεξε το γιογιό που θα χρησιμοποιεί τους επόμενους μήνες και τώρα που τελείωσε και ο παιδικός σταθμός, δώσατε τα χέρια και συμφωνήσατε πως αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή, για να αποχωριστείτε οριστικά από την πάνα. Αν αυτή είναι η πρώτη φορά που το περνάτε, οφείλουμε να σας προειδοποιήσουμε, ότι δεν πρόκειται για μία εύκολη διαδικασία. Είναι, όμως, απαραίτητη. Και αν ακολουθήσετε τα απαιτούμενα βήματα, μπορεί να γίνει έως και διασκεδαστική! Ακούστε μας και θα μας θυμηθείτε.

Ξεχάστε τις πάνες



Άπαξ και η πάνα βγει ΔΕΝ ΞΑΝΑΜΠΑΙΝΕΙ. Αναφερόμαστε, βέβαια, στην πρωινή πάνα, γιατί τη βραδινή πιθανώς να την κρατήσετε για μερικούς μήνες ακόμα, μέχρι τουλάχιστον να έρθει η στιγμή που το παιδί θα ξυπνά και αυτή θα είναι στεγνή. Γι΄αυτό είναι σημαντικό η εκπαίδευση να ξεκινήσει σε ένα χρονικό διάστημα που δεν θα περιλαμβάνει πολλές μετακινήσεις και μεταβολές στη ζωή του παιδιού –ιδανικά σαββατοκύριακο που θα είστε κι εσείς στο σπίτι. Όταν έρθει, λοιπόν, η προσυμφωνημένη μέρα που θα φορέσετε στο παιδί σας το πρώτο του κανονικό εσώρουχο, θα πρέπει να αποχαιρετήσετε την πάνα μια για πάντα!

Μπόλικα εσώρουχα και… αγαπημένα!



Φροντίστε να έχετε προμηθευτεί πολλά εσώρουχα, γιατί τα ατυχήματα τον πρώτο καιρό θα είναι μπόλικα, και επιλέξτε κάποια που να έχουν πάνω τους αγαπημένους κινηματογραφικούς ήρωες του παιδιού. Πείτε του, μάλιστα, ότι στους ήρωες αυτούς δεν αρέσει καθόλου να «βρέχονται»!

Επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις



Η μέρα σας, λοιπόν, θα ξεκινήσει με ένα νέο εσώρουχο, με πολλά υγρά στο πρωινό και με το ρολόι του σπιτιού σε πρώτο πλάνο, αφού κάθε μισή ώρα θα πρέπει να ρωτάτε το παιδί: Θέλεις πιπί; Ο λόγος της επίμονης αυτής ερώτησης είναι, ότι επειδή το παιδί έχει μάθε να μην σκέφτεται πότε θα κάνει πιπί και απλά να κάνει, στην αρχή… απλά θα κάνει, χωρίς να σκεφτεί ότι πρέπει να τρέξει στο γιογιό του για να μη βραχεί.

Αν, ωστόσο, ανησυχείτε, ότι ούτε εσείς θα θυμάστε να ρωτάτε το παιδί συχνά, στο Amazon θα βρείτε αυτά τα φοβερά ρολόγια που θα κάνουν όλη τη δουλειά της υπενθύμισης για εσάς.

Καλλιτεχνικές «προσπάθειες»



Ακόμα κι αν η ώρα να κάνει την ανάγκη του δεν έχει έρθει, εσείς καλέστε το να προσπαθήσει, αφιερώνοντας λίγο χρόνο στην τουαλέτα. Για να μη βαριέται, μάλιστα, μπορείτε να του δώσετε μαρκαδόρους που ξεπλένονται με νερό, να το βάλετε να καθίσει ανάποδα στην τουαλέτα (και το ειδικό καθισματάκι) και να ζωγραφίζει με αυτούς στο κάτω μέρος από το καπάκι της τουαλέτας.

Στο πλαίσιο της εκπαίδευσης: οικονομία στο χαρτί



Για τα παιδιά το να τραβούν το χαρτί όσο πάει και να χρησιμοποιούν σχεδόν ένα ολόκληρο ρολό σε κάθε σκούπισμα, αποτελεί παιχνίδι. Στο πλαίσιο της εκπαίδευσης, δείξτε τους πώς να κάνουν οικονομία, ορίζοντας ένα σημείο στον τοίχο, κάτω από το χαρτί, στο οποίο θα πρέπει να το κόβουν.

Όταν το μπάνιο είναι μακριά



Κάποιοι ειδικοί λένε, ότι το παιδί πρέπει να πηγαίνει αποκλειστικά στο μπάνιο για να κάνει την ανάγκη του, όμως κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ περιοριστικό για ένα μικρό παιδί. Αν, λοιπόν, το μπάνιο είναι κάπως μακριά από τον χώρο που «συχνάζει» το παιδί στο σπίτι, μπορείτε να έχετε ένα ακόμα γιογιό π.χ. στο σαλόνι.

Πίνακας-ημερολόγιο προόδου



Εξαιρετικά χρήσιμο για τα παιδιά που δεν δείχνουν ιδιαίτερα πρόθυμα να χρησιμοποιήσουν το γιογιό, στο μυαλό των οποίων το σπίτι μπορεί κάλλιστα να λειτουργήσει ως ένα μεγάλο γιογιό! Τοποθετήστε στο μπάνιο έναν εβδομαδιαίο πίνακα-ημερολόγιο, στον οποίον θα σημειώνετε τις επιτυχίες του παιδιού στην τουαλέτα, δηλαδή πόσες φορές κατάφερε να συγκρατήσει την «ανάγκη» του και να πάει στο γιογιό. Αν στο τέλος της εβδομάδας έχετε καταγράψει μόνο επιτυχίες (ή κυρίως επιτυχίες –εσείς θα κρίνετε πόσο αυστηροί θα είστε), το παιδί -μαζί με ένα μεγάλο μπράβο- θα κερδίσει ένα βραβείο-έκπληξη!

Φίλτρα καφέ για τη «δύσκολη» δουλειά



Δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστο να καθαρίζετε το γιογιό μετά τα κακά. Μια λύση γι’αυτό είναι αντί για γιογιό, να πάρετε στο παιδί ειδικό καθισματάκι για την τουαλέτα. Μία άλλη λύση είναι να βάζετε μέσα στο γιογιό ένα φίλτρο γαλλικού καφέ και να πετάτε αυτό, μετά τα κακά.

Έξυπνα βιβλία



Και επειδή η εκπαίδευση της τουαλέτας δεν σταματά ποτέ, κάθε βράδυ, πριν το παιδί πέσει για ύπνο, δοκιμάστε να του διαβάσετε μερικά βιβλιαράκια, όπως τα παρακάτω, που σκοπό έχουν να το εμπνεύσουν, ώστε να μάθει να χρησιμοποιεί την τουαλέτα μια ώρα αρχύτερα:

Αντίο πάνα!», Εκδόσεις Ψυχογιός

Στο γιογιό με τη γιαγιά!», Εκδόσεις Ψυχογιός

Τοποτίπ: Τέρμα πια η πάνα», Εκδόσεις Στρατίκης

Οι πάνες δεν είναι για πάντα», Εκδόσεις Μεταίχμιο

Μεγάλο μπράβο και μπόλικη ενθάρρυνση


Να θυμάστε πάντα, ότι για το παιδί, ο αποχωρισμός της πάνας είναι μεγάλη υπόθεση και μια εξαιρετικά σημαντική αλλαγή στη ζωή του. Τις πρώτες ημέρες της εκπαίδευσης, θα χρειαστεί να έχετε όλη σας την προσοχή στραμμένη πάνω του, να το ενθαρρύνετε να πηγαίνει συχνά στην τουαλέτα και να το επαινείτε για κάθε του προσπάθεια, λέγοντάς του πόσο μεγάλο παιδί έγινε. Θα χρειαστεί υπομονή από όλους σας, όμως όταν τελικά η περίοδος αυτή τελειώσει και το παιδί αρχίσει πλέον να αυτοεξυπηρετείται… η ανακούφιση που θα νιώσετε δεν περιγράφεται!

(πηγές: Goodhouskeeping, Buzzfeed) 

v