Πώς να χτίσετε τέλεια κάστρα στην άμμο με τα παιδιά

Πώς να χτίσετε τέλεια κάστρα στην άμμο με τα παιδιά

Ακόμα και σ’ αυτή την ηλικία, μας αρέσει να παίζουμε με τα παιδιά στην παραλία, φτιάχνοντας κάστρα, ίσως γιατί έτσι θυμόμαστε τις δικές μας ανέμελες στιγμές στη θάλασσα. Πώς μπορούμε, όμως, να τα κάνουμε να μοιάζουν με μικρά έργα τέχνης και να ξεφύγουν από τα κλασικά κάστρα με τους κλασικούς 4 πύργους, που φτιάχνουν τα μικρά μας κάθε μέρα επί δύο εβδομάδες στις καλοκαιρινές μας διακοπές; Με λίγα έξυπνα κόλπα, θα καταφέρετε να θέσετε ψηλά τον πήχη.

*Φωτογραφία: promum.com.ua

Βήμα 1ο: Μαζέψτε όλα τα εργαλεία (όχι μόνο τα κουβαδάκια)

Σας ακούγεται αυτονόητο, όμως δεν είναι. Θα χρειαστεί, για παράδειγμα, να έχετε μαζί τουλάχιστον δύο κουβαδάκια, ένα για να κουβαλάτε το νερό από τη θάλασσα και ένα για να αναμίξετε την άμμο με το νερό.

*Φωτογραφία: india.com

Για να σχηματίσετε τα πιο δύσκολα και τα πιο μικρά σημεία, επιστρατεύστε και κάποια εργαλεία της κουζίνας. Οι μικροί δοσομετρητές, οι σπάτουλες της σιλικόνης, τα μαχαίρια από σιλικόνη, ακόμα και τα πλαστικά καλαμάκια θα φανούν χρήσιμα για όλες τις τελικές και καλλιτεχνικές λεπτομέρειες (θα δείτε στο πέμπτο βήμα).

Φροντίστε, επίσης, να προνοήσετε και να φέρετε περισσότερα από ένα πλαστικά φτυάρια, ανάλογα με το πόσοι θα είναι οι οικοδόμοι (δεν θέλετε να μαλώσουν τα παιδιά όταν πάτε για μπάνιο!).

Βήμα 2ο: Είναι καλό να χτίζετε στη (βρεγμένη) άμμο παλάτια!

*Φωτογραφία: parents.com

Αν η άμμος δεν είναι βρεγμένη, οποιαδήποτε προσπάθειά σας θα στεφθεί σε παταγώδη αποτυχία. Φροντίστε, λοιπόν, να βρέξετε την άμμο που θα χρησιμοποιήσετε αλλά και να τη συμπιέσετε με τα χέρια σας για να απομακρύνετε την περιττή ποσότητα νερού, που επίσης είναι καταστροφική για το έργο σας.

Βήμα 3ο: Φτιάξτε μια γερή, επίπεδη βάση

*Φωτογραφία: mykidsadventures.com

Διαλέξτε την κατάλληλη περιοχή στην οποία θα στήσετε το κάστρο. Ιδανικά πρέπει να είναι σχετικά κοντά στην ακτή (για να μην πηγαινοέρχεστε εσείς και τα παιδιά με τα γεμάτα νερό κουβαδάκια, συνέχεια), αλλά όχι τόσο κοντά, ώστε να διαλύσει το δημιούργημά σας ένα μεγάλο κύμα.

Αναμιγνύοντας, λοιπόν, μπόλικη άμμο με μπόλικο νερό και στραγγίζοντάς τα καλά για να «δέσουν», φτιάξτε μια αρκετά μεγάλη επίπεδη βάση, στη μέση της οποίας θα στήσετε το κάστρο. Το κόλπο για την κάνετε επίπεδη είναι να την πατήσετε – κάτι που θα ενθουσιάσει τα παιδιά. Μην ξεχάσετε, επίσης να σχηματίσετε και τα τείχη, έστω και υποτυπώδη, οριοθετώντας τον χώρο του κάστρου και προστατεύοντάς το από επιδρομείς.

Έτσι, η κατασκευή σας θα αποκτήσει γερά θεμέλια, θα μπορείτε να την «επεξεργαστείτε» με μεγαλύτερη ασφάλεια μετά και δεν θα καταρρεύσει εύκολα.

Βήμα 4ο: Η ώρα των πύργων

*Φωτογραφία: redbookmag.com

Αφού τελειώσετε με τη βάση, γεμίστε τα κουβαδάκια με βρεγμένη άμμο μέχρι τη μέση και αναποδογυρίστε τα. Πλάστε την όπως θέλετε και, αν θέλετε να κάνετε ακόμα ψηλότερο τον πύργο της, προσθέστε λίγη ακόμα άμμο. Το κόλπο, όμως, είναι να μην την βάλετε όλη μαζί. Προσθέτοντάς την λίγη- λίγη και σχηματίζοντας σιγά- σιγά τους πύργους, θα τους κάνετε ακόμα πιο γερούς και ανθεκτικούς, κάτι που θα κάνει και την επεξεργασία τους πιο εύκολη μετά.

Βήμα 5ο: Από την κορυφή ως τα νύχια

*Φωτογραφία: redbookmag.com

Προσθέστε την κορυφή του πύργου, βάζοντας λιγότερη ποσότητα άμμου πάνω στον ήδη γερό πύργο και στη συνέχεια σχηματίστε την όπως θέλετε, χρησιμοποιώντας όλα τα εργαλεία σας. Με τα καλαμάκια, για παράδειγμα, μπορείτε να φτιάξετε τα παράθυρα και με την σπάτουλα να απομακρύνετε την περιττή άμμο, η οποία απορροφάται από την υπόλοιπη υγρή άμμο στη βάση της.

Βήμα 6ο: Φτιάξτε τα σκαλάκια

*Φωτογραφία: redbookmag.com

Αν θέλετε να κάνετε το κάστρο… υπερπαραγωγή, μπορείτε να φτιάξετε και σκαλάκια στο πλάι, δίπλα στον κεντρικό πύργο. Αφού, λοιπόν, τα κολλήσετε δίπλα του, σχηματίστε τα προσεκτικά με ένα φτυάρι ή ακόμα καλύτερα με μια πλαστική σφήνα.

Στο βίντεο θα δείτε αναλυτικά τον τρόπο:



Βήμα 7ο: Διακοσμήστε

*Φωτογραφία: mykidsadventures.com

Οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά! Γι’ αυτό, διακοσμήστε το κάστρο σας. Οι μικρές φιγούρες- παιχνίδια, για παράδειγμα, είναι ιδανικές για να παριστάνουν τους ενοίκους του ενώ τα κομμάτια από κλαδιά ή άλλα φυτά που θα βρείτε στην παραλία μπορούν εύκολα να γίνουν ο κήπος του κάστρου.

Βήμα 8ο: Μην ξεχνάτε να το… ενυδατώνετε

*Φωτογραφία: mykidsadventures.com

Όπως ήδη είπαμε, για να αντέξει αρκετή ώρα το κάστρο, θα πρέπει η άμμος να μένει βρεγμένη. Γι’ αυτό, φροντίστε να το ραντίζετε αρκετά συχνά, χωρίς όμως να ρίχνετε πολύ νερό, που θα χαλάσει τα σχέδιά σας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v