9 κόλπα για να μην φοβούνται τα παιδιά τα εμβόλια

9 κόλπα για να μην φοβούνται τα παιδιά τα εμβόλια

Η αλήθεια είναι πως ακόμα και για εμάς, οι ενέσεις δεν είναι μια εύκολη ή ευχάριστη διαδικασία. Γι’ αυτό, λοιπόν, δεν μπορούμε να ζητάμε απ’ τα παιδιά να μην φοβούνται κάθε φορά που πάμε στον γιατρό για τα καθιερωμένα εμβόλια. Δεν μπορούμε, επίσης, να τους λέμε ψέματα για να τα ξεγελάσουμε -ότι δήθεν θα πάμε να κάνουν τατουάζ τον αγαπημένο τους ήρωα ή ότι αυτή τη φορά ο γιατρός απλώς θα τα εξετάσει.  

Η λύση βρίσκεται κάπου στη μέση: να επιστρατεύσουμε κάποια μικρά αλλά έξυπνα κόλπα που θα απαλύνουν τον φόβο και τον πόνο του παιδιού, αποφεύγοντας τα δράματα στον παιδίατρο!

 

*Φωτογραφία: vizita.si

Παίξτε με το βαλιτσάκι του γιατρού

Το οποίο φυσικά περιλαμβάνει και πλαστικές ενέσεις-παιχνίδια. Πάρτε το ως δώρο στο παιδί, ανοίξτε το μαζί και εξηγήστε του πού χρησιμεύει το καθένα από τα εργαλεία του. Όταν φτάσετε στις ενέσεις, επιμείνετε λίγο παραπάνω και εξηγήστε του ότι τα εμβόλια τα κάνουμε για να μην αρρωστήσουμε και για να μπορούμε να παίζουμε με περισσότερη όρεξη μετά. Στο τέλος, παριστάνετε τον γιατρό και προσποιηθείτε ότι του κάνετε εμβόλιο για να δει ότι δεν πονάει αλλά και για να συνδέσει την όλη διαδικασία με παιχνίδι. 

Το τσίμπημα της… προσομοίωσης

Το κόλπο είναι απλό: τσιμπήστε ελαφρά το παιδί για τρία δευτερόλεπτα στο σημείο που πρόκειται να κάνει το εμβόλιο και ρωτήστε το αν ένιωσε πόνο. Είναι ο πιο γρήγορος τρόπος για να του αποδείξετε εμπράκτως, ότι ο πόνος που συνοδεύει τα εμβόλια είναι ελάχιστος και τελειώνει μέχρι να πεις «κύμινο»!

Ναι στα παιχνιδάκια

Το αγαπημένο παιχνίδι, αρκουδάκι, κουβερτούλα ή σεντονάκι του παιδιού μπορεί να σας βγάλει ασπροπρόσωπους. Πάρτε το μαζί σας, λοιπόν, και δώστε το στο παιδί από πριν, ενώ είστε στην αίθουσα αναμονής. Τη δύσκολη ώρα της ένεσης, μπορείτε να το αφήσετε να το κρατάει με το άλλο χέρι ή να το έχει δίπλα του.

Ένα γλυκάκι πριν την ένεση, είναι ό,τι χρειάζεται

Δεν αστειευόμαστε. Σύμφωνα με έρευνες, όπως αυτή εδώ, η ζάχαρη κάνει την εμπειρία των ενέσεων λιγότερο επώδυνη για τα παιδιά. Γι’ αυτό, ένα μικρό γλυκάκι λίγο πριν μπείτε στο εξεταστήριο είναι η πιο… γλυκιά λύση που θα κάνει το μικρό σας να ξεχάσει τα βάσανά του. Οι παλιότερες έδιναν ζαχαρόνερο στα παιδιά, όμως πιστεύουμε ότι το αγαπημένο του γλυκάκι θα βοηθήσει περισσότερο.

Κρατήστε το στην αγκαλιά σας την κρίσιμη ώρα

Βάλτε το παιδί να καθίσει πάνω σας και πάρτε το αγκαλιά αυτά τα κρίσιμα δευτερόλεπτα της ένεσης. Η ασφάλεια που θα νιώσει μπορεί να μην εξαφανίσει εντελώς τον φόβο, τα κλάματα και τις φωνές αλλά σίγουρα θα τα μειώσει.

*Φωτογραφία: npr.org

… και τραγουδήστε!

Η μουσική λειτουργεί σαν φάρμακο και για τα παιδιά. Σιγοτραγουδήστε μαζί, λοιπόν, τα αγαπημένα του στιχάκια και θα δείτε ότι το μικρό σας θα βρει την γιατρειά του στον αγαπημένο του σκοπό.

Η λύση του τοπικού αναισθητικού

Εφόσον ο παιδίατρος το εγκρίνει, μπορείτε να του ζητήσετε να εφαρμόσει μια μικρή ποσότητα τοπικού αναισθητικού (κυκλοφορεί σε διάφορες μορφές- κρέμα, τζελ ή σπρέι) στο σημείο που θα γίνει η ένεση, το οποίο θα μετριάσει αρκετά τον πόνο.

Παρέα με το αδερφάκι

Το μεγάλο αδερφάκι μπορεί να σας βοηθήσει σ’ αυτό το δύσκολο έργο. Αν, λοιπόν, είναι εφικτό, φέρτε το μαζί στον παιδίατρο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα αποσπάσει την προσοχή του μικρού και φοβισμένου για τον επικείμενο εμβολιασμό αδερφού του- ακόμα και να μαλώσουν, σε αυτή την περίπτωση, θα σας βγει σε καλό.

Δεν αντέχετε; Μείνετε έξω!

Η αλήθεια είναι ότι κάποιοι γονείς δεν μπορούν να είναι μάρτυρες του πόνου του παιδιού τους, κι ας ξέρουν ότι είναι για καλό. Επειδή, όμως, τα μικρά μας αγχώνονται περισσότερο όταν βλέπουν κι εμάς φοβισμένους, προτιμήστε να κάνετε πίσω και ν’ αφήσετε τον μπαμπά (η αντίστοιχα τη μαμά) να μπει στο εξεταστήριο μαζί με το παιδί, εφόσον είναι πιο ψύχραιμος.

v