10 απ’ τα πιο σπάνια ονόματα για κορίτσια

10 απ’ τα πιο σπάνια ονόματα για κορίτσια

Δεν ξέρεις τι σημαίνει χάος, αν δεν έχεις προσπαθήσει να διαλέξεις όνομα για το παιδί σου. Ο καθείς έχει από μια γνώμη και εσύ παίρνεις αποφάσεις που την επόμενη μέρα αντικαθιστάς με άλλες. Αν αυτό το άρθρο σας «πετυχαίνει» σ’ αυτήν ακριβώς τη φάση, αν το εν λόγω παιδί είναι κορίτσι κι αν ψάχνετε για κάτι πρωτότυπο, τότε η παρακάτω λίστα ίσως σας φανεί χρήσιμη.

Η σπανιότητα των δέκα ονομάτων της λίστας τεκμηριώνεται από αυτήν εδώ την έρευνα  που βασίστηκε σε δείγμα σχεδόν 100.000 ατόμων, τα οποία πήραν μέρος σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ το φθινόπωρο του 2008. Κάθε ένα απ’ τα παρακάτω ονόματα εμφανίστηκε μόνο μία φορά στη λίστα των 100.000 υποψηφίων. Εδώ, μπορείτε να δείτε και τον πλήρη κατάλογο με τα σπανιότερα ονόματα. 

Αμαρυλλίς

Εκτός από το εντυπωσιακό λουλούδι που μοιάζει με κόκκινο κρινάκι, η Αμαρυλλίδα θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι η παλαιότερη (και κάπως κομψότερη, αν μας επιτρέπετε) εκδοχή του «Ευλαμπία», αφού λέγεται ότι προέρχεται από το ρήμα «αμαρύσσω» που σημαίνει «λάμπω/ ακτινοβολώ».

Βενεδικτίνη

Ίσως έχετε ακουστά τη μονή των Βενεδικτίνων στη Γαλλία. Ίσως ξέρετε το κίτρινο υδύποτο «βενεδικτίνη» –φτιαγμένο από βότανα, μπαχαρικά και οινόπνευμα. Είτε έχετε ακουστά το όνομα, πάντως, είτε όχι, υπάρχει και είναι τουλάχιστον επιβλητικό (δεν θα μπορούσατε να φανταστείτε μια δυναστεία μ’ αυτό το όνομα;).

Διδώ

Είναι μια προδομένη πριγκίπισσα της μυθολογίας, που αυτοκτόνησε εξαιτίας ενός μοιραίου έρωτα. Εμβληματική φυσιογνωμία τόσο στην ελληνική όσο και στη ρωμαϊκή μυθολογία, η Διδώ μπορεί να είχε τραγικό τέλος (μάθετε εδώ περισσότερα γι’ αυτήν) αλλά δεν παύει να είχε κι ένα πολύ όμορφο όνομα. Αφήστε που ήταν και κοτζάμ βασίλισσα της Καρχηδόνας.

Θελξινόη

Η ετυμολογία είναι προφανής: θέλγω και νους. Η Θελξινόη είναι, λοιπόν, αυτή που ελκύει το μυαλό, αλλά αν η σημασία αυτή δεν σας φτάνει για να εκτιμήσετε αυτό το σπάνιο όνομα, λαμβάνουμε την τιμή να σας ενημερώσουμε ότι ήταν κόρη του Δία και της Νύμφης Πλουσίας.

Κύνθια

Ίσως ξέρετε ήδη ότι το μικρό νησάκι της Δήλου υπήρξε στην αρχαιότητα λαμπρό θρησκευτικό κέντρο. Αυτό που ενδεχομένως δεν ξέρετε είναι ότι εκεί υπήρχε ένα μικρό βουνό, ονόματι Κύνθος κι ότι οι θεοί που λεγόταν ότι προέρχονται από εκεί ονομάζονταν «Κύνθιοι». Αυτή είναι η επικρατέστερη θεωρία για την προέλευση του ονόματος, αλλά… όπως και να ‘χει: δεν είναι πολύ κομψό;

Μαρίλια

Δεν είναι όλοι οπαδοί αυτού του τύπου των «ξενικών» ονομάτων, αν όμως εσείς είστε φανς τότε ίσως βρήκατε αυτό που σας ταιριάζει. Μπορεί να μην ξέρουμε από πού κρατάει η σκούφια του ονόματος «Μαρίλια», αλλά φανταζόμαστε κάποια πολύ όμορφη, πολύ στιλάτη, πολύ χαμογελαστή και πολύ γλυκιά κοπέλα να το φέρει.

Ματθίλδη

Σύμφωνα με την Βικιπαιδεια, η Ματθίλδη ήταν η πρώτη γυναίκα κυρίαρχος της Βρετανίας στην αμφίβολη περίοδο αναρχίας που είχε επικρατήσει το 1.141. Κόρη του βασιλιά Ερρίκου Α’ και μητέρα του Ερρίκου του Β’, η Ματθίλδη του 12ου αιώνα μπορεί να μην ήταν η πιο λαμπρή ιστορική προσωπικότητα του σύμπαντος, διέθετε όμως ένα άκρως στιλάτο όνομα.

Μελισσάνθη

Και το σερί των βασιλισσών συνεχίζεται: η Μελισσάνθη ήταν βασίλισσα της Ιερουσαλήμ τον 12ο αιώνα, της οποίας την υπόλοιπη ιστορία μάλλον βαριέστε να μάθετε (δεν συνέβη κάτι πολύ σπουδαίο). Ωστόσο, το όνομά της είναι ποιητικό και γάργαρο –και, ίσως, αυτό που ψάχνατε για την κόρη σας.

Ολίβια

Το όνομά της γιορτάζεται στις 25 Μαΐου, του Οσίου Ολβιανού και είναι ένα απ’ τα πιο σπάνια ονόματα στην Ελλάδα. Παραπέμπει σε γυναίκα σοβαρή και σοφιστικέ, είναι λίγο ξενόφερτο και λίγο μεγαλόπρεπο και ίσως πρέπει να το σημειώσετε.

Υβόννη

Η προέλευσή του είναι γαλλική –βγαίνει από τη λέξη Yvon που σημαίνει «έλατο». Είναι εύηχο, χαριτωμένο και… πριγκιπικό και μπορούμε να φανταστούμε μόνο πολύ πετυχημένες και πολύ κομψές γυναίκες να ονομάζονται έτσι.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v