6 φράσεις που δεν πρέπει να λέτε στον σύντροφό σας όταν μαλώνετε

6 φράσεις που δεν πρέπει να λέτε στον σύντροφό σας όταν μαλώνετε

Οι καβγάδες είναι αναπόφευκτοι σε μια σχέση και σε έναν γάμο που το ζευγάρι καλείται καθημερινά να παίρνει από κοινού αποφάσεις για αμέτρητα θέματα ή να μη συμφωνεί σε πολλά άλλα. Η ένταση δεν αργεί να έρθει και πολλές φορές (όλοι έχουμε κάνει αυτό το λάθος) καταλήγουμε να λέμε σκληρές κουβέντες στον σύντροφό μας. «Η γλώσσα κόκαλα δεν έχει και κόκαλα τσακίζει», λέει ο σοφός λαός και δεν μπορεί, όλο και κάτι θα ξέρει.

*Φωτογραφία: twitter.com

Στον επόμενο καβγά με το άλλο σας μισό προσπαθήστε να συγκρατηθείτε και να μην αρχίσετε να εκτοξεύετε σκληρά λόγια, όπως...

«Δεν ήσουν έτσι όταν σε γνώρισα»

Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν παραμένει ίδιος σε μια σχέση. Οι καταστάσεις, η καθημερινότητα και οι άνθρωποι αλλάζουν αναπόφευκτα. Αναλογιστείτε, όμως, για λίγο πόσες από τις αλλαγές που έχετε παρατηρήσει στον σύντροφό σας με τα χρόνια, σας κάνουν χαρούμενη και πόσες όχι και σκεφτείτε προς τα πού γέρνει η ζυγαριά. Μπορεί ο άνθρωπος που έχετε δίπλα σας να είναι διαφορετικός, όμως αυτό δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό. Εξάλλου, κι εσείς έχετε αλλάξει ακόμα κι αν δεν το καταλαβαίνετε.

Η εναλλακτική: «Ίσως θα πρέπει να αλλάξουμε/ να αναθεωρήσουμε κάποια πράγματα στη σχέση μας».

«Ό,τι πεις. Δεν πρόκειται να ασχοληθώ άλλο»

Τι δηλώνει αυτή η φράση; Ειρωνεία και αδιαφορία, τίποτε άλλο. Το να αποφεύγετε τη συνέχεια της συζήτησης δείχνει απλώς ότι τα παρατάτε και δεν θέλετε να προσπαθήσετε για το καλό της σχέσης σας. Καταλαβαίνουμε ότι οι διαφωνίες μπορεί πολλές φορές να γίνουν κουραστικές όμως αν δεν τις επιλύσετε, η αιτία της διαμάχης απλώς θα επανέρχεται στο προσκήνιο κάθε φορά. Και κάθε φορά, θα κάνετε το ίδιο καυγά διαιωνίζοντας προβλήματα και όχι επιλύνοντάς τα.

Η εναλλακτική: «Δώσε μου 5 λεπτά να ηρεμήσω και συνεχίζουμε την κουβέντα μας.»

«Δεν θα έπρεπε να είναι τόσο δύσκολο»

Μέγα λάθος. Οι σχέσεις είναι δύσκολες και μέσα από αυτές τις δυσκολίες γίνονται πιο δυνατές. Τα λόγια αυτά απλώς μαρτυρούν εγκατάλειψη από μέρους σας και δίνουν την αίσθηση ότι μέχρι πρότινος ζούσατε... σε ένα ροζ συννεφάκι. Μην φοβάστε να αντιμετωπίσετε ό,τι σας δυσκολεύει και σας φοβίζει, τουλάχιστον αν πιστεύετε ότι η σχέση σας αξίζει.

Η εναλλακτική: «Ξέρω ότι είναι δύσκολο, όμως μπορούμε να το λύσουμε.»

«Αν συνεχίσεις έτσι, θα χωρίσουμε»

Οι κούφιες απειλές του τύπου «αν συνεχίσεις έτσι, θα χωρίσουμε» το μόνο που κάνουν είναι να δηλητηριάζουν τη σχέση σας. Στην αρχή μπορεί το «κόλπο» αυτό να πιάνει με εσάς να κρατάτε τα ινία της σχέσης σας, στη συνέχεια όμως δεν έχει κανένα αντίκρισμα και απλώς καταλήγετε να κουράζετε τον σύντροφό σας και να χάνετε την εμπιστοσύνη του. Σκεφτείτε για λίγο πόσο δύσκολα θα την ξανακερδίσετε μετά...

Η εναλλακτική: «Μπορείς να δεις τα πράγματα κι από τη δική μου πλευρά;»

«Εγώ φταίω που σε ανέχτηκα τόσα χρόνια!»

Προσβάλλετε τον άνθρωπό σας και ακυρώνετε την ίδια σας την επιλογή ταυτόχρονα. Το ότι αποφασίσατε να επενδύσετε σ’ αυτή τη σχέση, να περάσετε τη ζωή σας μαζί με τον σύντροφό σας και ίσως να δημιουργήσετε οικογένεια σημαίνει ότι είδατε σ’ αυτόν τον άνθρωπο που τώρα κατηγορείτε, (πολλά) περισσότερα θετικά στοιχεία παρά αρνητικά. Μην υποτιμάτε ούτε εκείνον αλλά ούτε και εσάς.

Η εναλλακτική: «Είμαστε τόσα χρόνια μαζί, έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να ξεπερνάμε τις δυσκολίες.»

«Είσαι... #$%#$»

Δεν χρειάζεται να σας πούμε γιατί είναι λάθος να χαρακτηρίζετε με βρισιές τον σύντροφό σας. Λόγια όπως αυτά μένουν πάντα στη μνήμη μας και δεν διαγράφονται εύκολα ούτε με μια συγγνώμη.

Εναλλακτική εδώ δεν υπάρχει. Η μόνη συμβουλή που μπορούμε να σας δώσουμε είναι να σέβεστε τον σύντροφό σας όπως θέλετε να σας σέβεται και εκείνος.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v