4 ανοιξιάτικες εκδρομές που συνδυάζουν βουνό και θάλασσα

4 ανοιξιάτικες εκδρομές που συνδυάζουν βουνό και θάλασσα

Λίγο οι μυρωδιές της άνοιξης, λίγο οι ψηλές για την εποχή θερμοκρασίες μας έχουν ανοίξει την όρεξη για μια εκδρομή. Εδώ μάλλον θα συμφωνήσουμε όλοι. Όμως, όταν έρθει η ώρα να επιλέξουμε βουνό ή θάλασσα, η ομοφωνία δεν είναι σίγουρη. Για να ικανοποιήσουμε όλα τα γούστα, σκεφτήκαμε ότι το δίκαιο θα ήταν να βρούμε ποιοι προορισμοί συνδυάζουν και τα δύο. Από τη μία θα έχετε την ευκαιρία να εξερευνήσετε τη φύση σε πανέμορφα ελληνικά βουνά, να θαυμάσετε γραφικά ορεινά χωριουδάκια και -γιατί όχι;- να ρίξετε και καμία βουτιά στη θάλασσα (το χταποδάκι και τα καλαμαράκια μετά επιβάλλονται!).

Θα θέλαμε επίσης να σας ζητήσουμε συγγνώμη εκ των προτέρων- δεν είναι εφικτό να συμπεριλάβουμε όλα τα μέρη που θα θέλαμε στη λίστα μας. Με αφορμή αυτά, όμως, μπορείτε να κάνετε τη δική σας αναζήτηση.

Πήλιο

*Φωτογραφία: explore-greece.com

Για βουνό...

Η Βυζίτσα, οι παραμυθένιες Μηλιές, η Πορταριά και η Τσαγκαράδα είναι κάποια από τα ξακουστά ορεινά χωριά του Πηλίου που αξίζει να επισκεφθείτε και να περιπλανηθείτε με τις ώρες. Εξαιρετική μνεία θα κάνουμε για τη Μακρυνίτσα, από την οποία θα θαυμάσετε μία εξαιρετική θέα- σας συμβουλεύουμε να πάτε από νωρίς το πρωί για να την «χορτάσετε». Με το που φτάσετε, θα καταλάβετε γιατί λέγεται το μπαλκόνι του Πηλίου. Όσον αφορά τη διαμονή, ο Βόλος είναι μια καλή επιλογή αν θέλετε να τα γυρίσετε όλα (εδώ θα δείτε κάποια ξενοδοχεία στο κέντρο του) και να κάνετε μια παραθαλάσσια βόλτα δίπλα στα γνωστά τσιπουράδικα. Διαφορετικά, αν προτιμάτε κάτι πιο ήσυχο, θα βρείτε κάποιο ξενώνα ή ξενοδοχείο σε ένα από τα παραπάνω χωριουδάκια.

Για θάλασσα...

Στο Ανατολικό Πήλιο θα μπορείτε να κολυμπήσετε στον Μυλοπόταμο και τους Άγιους Σαράντα ενώ αν θέλετε να μείνετε σε κάποιο παραθαλάσσιο μέρος, το Χορευτό και ο Άγιος Ιωάννης είναι πολύ καλές επιλογές.

Όλυμπος

*Φωτογραφία: boreastravel.rs

Για βουνό...

Υπάρχει καλύτερη εποχή για να εξερευνήσετε το βουνό των 12 θεών; Οι επιλογές που έχετε αν επιλέξετε να επισκεφθείτε τον Όλυμπο είναι πολλές. Πρώτον, είναι το ιδανικό μέρος για τους λάτρεις της πεζοπορίας (εδώ θα δείτε τις διαδρομές).  Δεύτερον, μπορείτε να περπατήσετε στους πανέμορφους οικισμούς του Αγίου Παντελεήμονα και της Σκοτίνας και να περιπλανηθείτε στα ορεινά χωριουδάκια της Ραψάνης, της Καρυάς και της Κρανιάς. Τρίτον, αξίζει να επισκεφθείτε το εντυπωσιακό αρχαιολογικό πάρκο Δίον που δεν θα αφήσει ασυγκίνητα ούτε τα παιδιά (εδώ θα δείτε ώρες λειτουργίας και τιμές εισιτηρίων).

Για θάλασσα...

Το καλύτερο το αφήσαμε για το τέλος: αν θέλετε να το τολμήσετε από τώρα, για μπάνιο σας προτείνουμε τους Νέους Πόρους, την Ολυμπιακή Ακτή ή την Πλάκα Λιτοχωρίου στο Λιτόχωρο, που θα βόλευε να έχετε σαν ορμητήριο για τις περιπλανήσεις σας γιατί βρίσκεται στους πρόποδες του Ολύμπου. Εδώ μπορείτε να αναζητήσετε ξενοδοχεία στην περιοχή.

Καλάθι

*Φωτογραφία: exploremessinia.com

Για βουνό...

Μπορεί να μην το γνωρίζετε αλλά το Καλάθι είναι η παρυφή του Ταϋγέτου στους πρόποδες της οποίας είναι χτισμένη η πόλη της Καλαμάτας. Βουνό και θάλασσα βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής κι αυτό κάνει την ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας ιδιαίτερη. Πολύ κοντά στην πόλη και σε πιο ορεινό σημείο βρίσκονται η Άνω και η Κάτω Βέργα που αξίζει να εξερευνήσετε. Μην παραλείψετε να διασχίσετε το καλντερίμι που ξεκινά από την Κάτω Βέργα για να δείτε τα πέτρινα σπίτια, τις παραδοσιακές βρύσες και άλλα σημεία ενδιαφέροντος. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

Για θάλασσα...

Η παραλία της Καλαμάτας είναι δίπλα στην πόλη κι επομένως η πρόσβαση είναι πανεύκολη, όμως εμείς θα σας προτείναμε την παραλία της Βέργας. Το ίδιο ισχύει και για τη διαμονή. Μπορείτε να μείνετε μέσα στην πόλη, όμως αν επιλέξετε τη Βέργα και θα έχετε απίστευτη θέα του βουνού και του Μεσσηνιακού Κόλπου.

Πάρνωνας

*Φωτογραφία:  climbinleonidio.com

Για βουνό...

Στα ορεινά του Πάρνωνα θα μαγευτείτε από τα χωριουδάκια Κοσμάς, Άγιος Βασίλης και Καστάνιτσα, που μπορείτε να περπατήσετε στα μονοπάτια της ενώ αξίζει να φτάσετε μέχρι τη Σίταινα με τα πέτρινα σπίτια, από την οποία θα περάσετε αν θέλετε να φτάσετε μέχρι το μοναδικό δάσος κεδρόδενδρων στην Ευρώπη.

Για θάλασσα...

Αν προτιμάτε θάλλασσα, το Λεωνίδιο, το Κυπαρρίσι και τα Πούληθρα –ειδικά τα τελευταία που φημίζονται για τα παλιά αρχοντικά- αλλά και τα σοκάκια τους θα σας ανταμείψουν με το παραπάνω. Για τις βουτιές σας, αξίζει να πάτε μέχρι την «κρυμμένη» παραλία του Φωκιανού, η οποία από πολλούς θεωρείται ότι έχει μια θέση στο top 10 με τις καλύτερες παραλίες της Ελλάδας.

*Μέρος των πληροφοριών προέρχεται από το in2life.gr

v