Ο άνθρωπος που έσωσε πάνω από 2 εκατομμύρια μωρά δίνοντας αίμα για 60 χρόνια

Ο άνθρωπος που έσωσε πάνω από 2 εκατομμύρια μωρά δίνοντας αίμα για 60 χρόνια

«Ο άντρας με το χρυσό χέρι»: αυτό είναι το παρατσούκλι του James Harisson, του ανθρώπου που υπολογίζεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ερυθρού Σταυρού, ότι έχει σώσει τις ζωές 2,4 εκατομμυρίων μωρών δίνοντας αίμα κάθε εβδομάδα επί 60 χρόνια. Τώρα, ίσως αναρωτηθείτε πώς γίνεται να σωθούν σχεδόν 2,5 εκατομμύρια μωρά από 1.173 δωρεές αίματος.

*Φωτογραφία: nbcnews.com

Όλη η ιστορία ξεκινά πολλά χρόνια πριν και συγκεκριμένα έπειτα από μια επέμβαση που έκανε ο James στην ηλικία των 14 ετών. Τότε, οι γιατροί ανακάλυψαν ότι το αίμα του είχε ένα σπάνιο αντίσωμα που θα βοηθούσε στη δημιουργία του εμβολίου για την καταπολέμηση μιας επικίνδυνης ασθένειας, κατά την οποία το αίμα της μητέρας επιτίθεται στο έμβρυο.

Από την ηλικία των 21 ετών, λοιπόν, μέχρι και πριν λίγο καιρό, ο James τηρούσε πιστά το ραντεβού του για δωρεά αίματος. «Έχω σώσει πολλές ζωές και έχω βοηθήσει στο να έρθουν πολλά μωρά στον κόσμο. Αυτό με κάνει να νιώθω καλά.», αναφέρει ο 81χρονος άντρας.

*Φωτογραφία: 9news.com.au

Και δεν έχει άδικο. Σύμφωνα με την Jemma Falkenmire, μέλος του Ερυθρού Σταυρού της Αυστραλίας, «περίπου μέχρι το 1967, πέθαιναν χιλιάδες μωρά κάθε χρόνο και οι γιατροί δεν μπορούσαν να βρουν την αιτία. Οι γυναίκες απέβαλλαν και πολλά μωρά γεννιούνταν με εγκεφαλικές βλάβες. Η Αυστραλία ήταν μία από τις πρώτες χώρες που είχε έναν δωρητή με το συγκεκριμένο αντίσωμα και όλο αυτό ήταν πρωτοποριακό για την εποχή εκείνη. Κάθε σακούλα αίμα είναι πολύτιμη αλλά το αίμα του James είναι καταπληκτικό. Όλα τα εμβόλια που έχουν παρασκευαστεί στην χώρα μας με το συγκεκριμένο αντίσωμα, προέρχονται από το αίμα του James».

*Φωτογραφία: 9news.com.au

Πλέον ο James έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση γιατί έχει ξεπεράσει το επιτρεπτό όριο ηλικίας δωρητή αίματος, έχει όμως τιμηθεί από την χώρα του για το έργο που προσέφερε -2.4 εκατομμύρια ζωές, δεν είναι και λίγες... Ο ίδιος ελπίζει και άλλοι άνθρωποι να ακολουθήσουν το παράδειγμά του και συγκεκριμένα κάποιος από τους 50 συμπολίτες του που έχει το ίδιο αντίσωμα.

Το μόνο που ευχόμαστε είναι να γράφουμε συχνότερα τέτοιες ευχάριστες ειδήσεις.

Πηγή: independent.co.uk

v