7 τρόποι για να προσαρμοστεί το παιδί στο καινούριο σπίτι

7 τρόποι για να προσαρμοστεί το παιδί στο καινούριο σπίτι

Μία μετακόμιση, είτε είναι σε άλλη πόλη είτε στην ίδια περιοχή προκαλεί τρομερό άγχος, ειδικά όταν υπάρχουν παιδιά. Ευτυχώς για μας, προσαρμόζονται πιο εύκολα από ότι περιμένουμε. Αν αξιοποιήσουμε  το χρόνο μας και τα προετοιμάσουμε ψυχολογικά για τη μεγάλη αλλαγή το πιο πιθανό είναι να τη ζήσουν σαν μια νέα περιπέτεια και όχι σαν μια νέα, στενόχωρη πραγματικότητα. Ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές θα βοηθήστε το παιδί σας να προσαρμοστεί εύκολα και γρήγορα.

Όλοι μαζί για μια νέα αρχή

Ανακοινώστε την απόφασή σας έγκαιρα. Είναι πολύ σημαντικό για το παιδί να γνωρίζει ότι θα ζήσει κάπου αλλού. Επιλέξτε να γίνει αυτή η κουβέντα σε μια ήρεμη οικογενειακή στιγμή, όπου θα μπορείτε να εξηγήσετε τους λόγους αυτής της απόφασης και να απαντήσετε στις ερωτήσεις που πιθανόν να έχει. Αν έχετε μικρό παιδί, μην αμελήσετε να τονίσετε ότι πρόκειται να μετακομίσετε σε ένα καινούριο σπίτι όλοι μαζί και ότι πρόκειται να μείνετε ενωμένοι. Αυτό θα το βοηθήσει να νιώσει ασφάλεια και να συνηθίσει πιο εύκολα την ιδέα της μετακόμισης.

Επιτρέψτε του να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του

Αφήστε το να εκφράσει ελεύθερα τα συναισθήματά του. Είναι φυσιολογικό να νιώθει λύπη που αφήνει το βασίλειό του. Συζητήστε μαζί του για το νέο σπίτι και κινείστε το ενδιαφέρον του για αυτή την αλλαγή. Ενθαρρύνετέ το να επιλέξει το καινούριο του δωμάτιο και τονίστε ότι θα το διακοσμήσει όπως θέλει. Με λίγα λόγια, μετατρέψτε την όλη διαδικασία σε κάτι διασκεδαστικό που θα περιμένει με χαρά και αγωνία.

Εξερευνήστε τη νέα γειτονιά και το νέο σπίτι

Ίσως να μην είναι εύκολο, όμως θα ήταν αρκετά βοηθητικό πριν φτάσει η ώρα να μετακομίσετε, να έχετε επισκεφτεί το καινούριο σπίτι ή την καινούρια γειτονιά  με το παιδί αρκετές φορές, έτσι ώστε να έχει μια ιδέα για το νέο περιβάλλον στο οποίο πρόκειται να ζήσει. Ζητήστε του να δει το νέο σπίτι, να ανακαλύψει τους χώρους και να σας πει την γνώμη του. Εξερευνήστε τη γειτονιά μαζί, και βρείτε μέρη τα οποία θα του προξενήσουν θετικά αισθήματα. Μια νέα παιδική χαρά ή ένας κοντινός παιδότοπος σίγουρα θα βοηθήσουν πολύ.

Κρατήστε το απασχολημένο

Ένας τρόπος να βοηθήσετε το παιδί να προσαρμοστεί στη νέα αυτή πραγματικότητα,  είναι να το αφήσετε να πακετάρει «μόνο» του τα πράγματά του. Όταν δει ότι τα παιχνίδια, τα ρούχα και γενικώς οι θησαυροί του πρόκειται να το ακολουθήσουν στο νέο σπίτι θα νιώσει ασφάλεια και θα ηρεμήσει. Αφήνοντάς το να διαλέξει την προσωπική του κούτα και να τη διακοσμήσει με το όνομά του ή μια ζωγραφιά του δίνετε την ευκαιρία να έχει κάποιον έλεγχο στην όλη κατάσταση. Επιπλέον, συμμετέχοντας σε αυτή την διαδικασία νιώθει ότι το εμπιστεύεστε και ότι αποκτά ευθύνες που αρμόζουν σε ενήλικες.

*Φωτογραφία: wpengine.netdna-ssl.com

Η καθημερινότητα παραμένει η ίδια

Μην αλλάξετε τη ρουτίνα του σπιτιού. Τα παιδιά προσκολλούνται στις καθημερινές τους συνήθειες γιατί έτσι νιώθουν ασφάλεια. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουν ότι η μόνη αλλαγή θα είναι το νέο σπίτι και όχι οι κανόνες του σπιτιού. Μην νιώσετε την ανάγκη να αλλάξετε τις ώρες ύπνου, διαβάσματος ή τον χρόνο που περνάτε μαζί για να το κάνετε να νιώσει καλύτερα. Ένα παιδί προσαρμόζεται καλύτερα όταν ξέρει ότι το πρόγραμμά του παραμένει ίδιο.

Το καινούριο δωμάτιο

Όταν μετακομίσετε δώστε προτεραιότητα στο να φτιαχτεί πρώτα το παιδικό δωμάτιο. Όσο χάος και να επικρατεί στο υπόλοιπο σπίτι, όσες κούτες και να είναι διάσπαρτες και κλειστές στο σαλόνι, σημασία έχει το παιδί να έχει πρόσβαση σε οτιδήποτε αγαπάει. Να φτιάξει όσο τον δυνατόν πιο γρήγορα το «καταφύγιό» του. Καλό θα ήταν το νέο δωμάτιο να θυμίζει το παλιό όσον αφορά το χρώμα και τη θέση των πραγμάτων. Αν βέβαια το παιδί έχει εκφράσει την επιθυμία  να αλλάξει τη διακόσμηση τότε βοηθείστε το να το φτιάξει όπως το έχει φανταστεί.

Όχι πολλές αλλαγές μαζεμένες

Είναι δύσκολο για ένα παιδί να διαχειριστεί περισσότερα από ένα προβλήματα ανά περίοδο. Γι' αυτόν τον λόγο αποφύγετε για λίγο άλλες στρεσογόνες αλλαγές όπως η διακοπή της πιπίλας ή της πάνας ή η ανακοίνωση ενός  μικρού αδερφού. Μέχρι να προσαρμοστεί στο καινούριο σπίτι, προσπαθήστε να συνεχίσετε να βαδίζετε στο υπάρχον πρόγραμμα.

v