Πρώτο ταξίδι με το μωρό: 4 χρήσιμες συμβουλές

Πρώτο ταξίδι με το μωρό: 4 χρήσιμες συμβουλές

Το πρώτο ταξίδι με το μωρό συνήθως συνοδεύεται από άγχος, γιατί οι γονείς καλούνται πάνω απ’ όλα να σκεφτούν την ασφάλεια του μικρού τους και μετά τη διασκέδαση και την ξεκούρασή τους -αν και, εδώ που τα λέμε, οι διακοπές με τα παιδιά δεν είναι ποτέ ξεκούραστες. 

 

*Φωτογραφία: bellamysorganic.com.au

Για να περάσετε καλά και εσείς και το μωράκι σας, αρκεί να προσαρμόσετε τις διακοπές σας στα νέα δεδομένα και να επικεντρωθείτε σε λίγα αλλά βασικά πράγματα που θα κάνουν πιο εύκολη τη διαμονή σας εκτός σπιτιού.

Τηρείτε το πρόγραμμα που έχετε και στο σπίτι

*Φωτογραφία: freshmommyblog.com

Η αλλαγή του περιβάλλοντος μπορεί να επηρεάσει ακόμα κι εμάς. Σκεφτείτε, λοιπόν, ότι είναι λογικό να προκαλέσει ανησυχία σε ένα μωράκι που δεν έχει «μάθει» κάποιον άλλο χώρο πέρα απ’ το σπίτι του. Για να ξεπεράσετε αυτό το εμπόδιο και να γίνει πιο εύκολη η προσαρμογή του μικρού σας, το πρώτο που πρέπει να φροντίσετε είναι να τηρείτε στο ταξίδι το πρόγραμμα που έχετε στο σπίτι.

Πώς θα το πετύχετε; Αρχικά, προσπαθήστε να μην παρεκκλίνετε από το πρόγραμμα του ύπνου. Αν, για παράδειγμα, το μωρό σας κοιμάται το μεσημέρι, φροντίστε να γυρίσετε στο ξενοδοχείο ή το δωμάτιο λίγο πριν την ώρα που ξαπλώνει. Το ίδιο ισχύει και για τη διατροφή. Τα γεύματά του καλό θα είναι να έχουν την ίδια συχνότητα με το σπίτι και φυσικά να μην παραλείπονται! Επιμένουμε σ’ αυτά τα δύο γιατί, ως γονείς, ξέρουμε καλά ότι η έλλειψη ύπνου και η παρέκκλιση από το καθημερινό τους πρόγραμμα μπορεί να κάνει τα μικρά μας πολύ ανήσυχα...

Το μπάνιο στο ξενοδοχείο

Κακά τα ψέματα ένα από τα πρώτα πράγματα που θα σκεφτεί μια μαμά που οργανώνει τις πρώτες διακοπές με το μωρό της είναι πώς θα λύσει κάποια πρακτικά ζητήματα και κυρίως ζητήματα υγιεινής που αφορούν το μωρό της. Το μπάνιο στο ξενοδοχείο, για παράδειγμα, είναι ένα απ’ αυτά -μπορείτε όμως εσείς να το κάνετε το ίδιο εύκολο με το μπάνιο στο σπίτι, ακολουθώντας λίγες έξυπνες συμβουλές.

*Φωτογραφία: egoskinexpert.com.au

Το πρώτο βήμα είναι να πάρετε μαζί σας τη λεκάνη του μωρού έτσι ώστε το μπάνιο του να είναι ασφαλές και να μην ανησυχείτε ότι θα έρθει σε απευθείας επαφή με επιφάνειες του νιπτήρα ή της μπανιέρας του ξενοδοχείου που, ακόμα κι αν φαίνονται πεντακάθαρες, είναι πολύ πιθανό να κρύβουν μικρόβια. Μετά, σιγουρευτείτε ότι δεν έχετε ξεχάσει τα καλλυντικά του μωρού σας. Για να είστε σίγουρη ότι το δερματάκι του θα παραμείνει εκτός από καθαρό και προστατευμένο, είναι πολύ σημαντικό να επιλέξετε τα κατάλληλα βρεφικά προϊόντα. Εκτός από το ευχάριστο άρωμα, λοιπόν, βεβαιωθείτε ότι είναι απαλλαγμένα από επιβλαβείς ουσίες, όπως το οινόπνευμα και τα parabens που μπορεί να ερεθίσουν την επιδερμίδα του και - το κυριότερο- ότι αποτελούνται από φυσικά συστατικά. Το βάλσαμο και η αλόη που περιέχει το σαμπουάν και αφρόλουτρο 2 σε 1 από τη σειρά Septona calm 'n' care δεν θα κάνει τα ματάκια του παιδιού να κοκκινίσουν προκαλώντας του δάκρυα και θα το βοηθήσει να απολαύσει το μπάνιο του με την ευχάριστη μυρωδιά του. Παράλληλα, εσείς θα γλιτώσετε και μια θέση στο νεσεσέρ σας για τα δικά σας καλλυντικά!

Αφού τελειώσετε το μπάνιο κι αρχίσετε να προετοιμάζετε το μωρό για τον ύπνο, ηρεμήστε το κάνοντάς του απαλό μασάζ με μια ενυδατική κρέμα με χαλαρωτικό άρωμα που θα διατηρήσει την επιδερμίδα του απαλή. Έτσι, το μικρό σας θα χαλαρώσει σε χρόνο dt και θα κοιμηθεί καλύτερα αλλά και πιο γρήγορα.

Μην ξεχάσετε το κουτί πρώτων βοηθειών

Ένα από τα βασικά πράγματα που μαθαίνεις όταν γίνεσαι γονιός είναι πως είναι καλύτερο να... προσέχεις για να έχεις. Για να μην σας πιάσει πανικός αν το μωρό σας χτυπήσει ή τραυματιστεί ελαφρά και για να είστε ανά πάσα στιγμή σε ετοιμότητα, φροντίστε να έχετε πάντα μαζί σας -στο ξενοδοχείο, στη βόλτα και το αυτοκίνητο- ένα κουτί πρώτων βοηθειών που θα περιέχει τα απαραίτητα. Το φαρμακείο των διακοπών καλό θα είναι, εκτός των άλλων, να περιλαμβάνει θερμόμετρο, βαμβάκι, γάζες, ταχυεπίδεσμους, κρέμα για εγκαύματα και αλοιφή για τα τσιμπήματα κατάλληλη για την ηλικία του μικρού σας (ειδικά αν μιλάμε για καλοκαιρινές διακοπές), κάποιο ειδικό φάρμακο που πιθανώς χρειάζεται το μωρό σας και ό,τι άλλο σας συμβουλεύσει ο παιδίατρός σας.

Η ώρα του παιχνιδιού και της βόλτας

Εξίσου σημαντική με τη διατροφή και τον ύπνο του παιδιού είναι και η διασκέδασή του. Γι’ αυτό, εκτός από την υπόλοιπη... προίκα του, στις διακοπές θυμηθείτε να εξοπλιστείτε με τα αγαπημένα του αρκουδάκια, κουβερτάκια και παιχνιδάκια. Έχοντάς τα μαζί του, το παιδί θα νιώσει ασφάλεια και θα απασχολείται με ό,τι του αρέσει και στο σπίτι.

*Φωτογραφία: pinterest.com

Όσον αφορά την ώρα της βόλτας, το ότι πηγαίνετε διακοπές με το μωρό σας δεν σημαίνει ότι πρέπει να κλειστείτε στο ξενοδοχείο. Τόσο εσείς όσο κι εκείνο έχετε ανάγκη να ξεσκάσετε. Μη νιώσετε, λοιπόν, ότι πρέπει να περιοριστείτε. Βάλτε στο καθημερινό σας πρόγραμμα τη βόλτα, καθίστε για καφέ (φυσικά με το μικρό σας δίπλα στο καροτσάκι) και χαλαρώστε. Αν μιλάμε για καλοκαιρινές διακοπές, πρέπει να φροντίσετε να πάτε στην παραλία τις ώρες που ο ήλιος δεν είναι επικίνδυνος (το δερματάκι του μωρού είναι πιο ευαίσθητο από το δικό μας), δηλαδή  πριν τις 11 το πρωί ή μετά τις 6 το απόγευμα, να προμηθευτείτε ένα ειδικό αντηλιακό για βρέφη και να προσέξετε να μην μείνει το μωρό πάνω από 10 λεπτά μέσα στη θάλασσα.

v