Πώς να σταματήσετε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλες μαμάδες

Πώς να σταματήσετε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλες μαμάδες

Είναι αλήθεια ότι ως μαμάδες έχουμε πολλούς ρόλους και παραπάνω «φόρτο» εργασίας και μάλιστα εθελοντικής. Φροντίζουμε το σπίτι, τον σύζυγο, τα παιδιά και προσπαθούμε να είμαστε εντάξει και στη δουλειά. Και συνήθως τα κάνουμε όλα… ταυτόχρονα! Δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας καθημερινά και ας νιώθουμε την κούραση στο μεδούλι. Και πάνω που πάμε να πούμε ένα «μπράβο» στον εαυτό μας, εμφανίζεται εκείνη. Μπορεί να είναι η μαμά στο διπλανό τραπέζι με το καλόβολο παιδί που δεν φωνάζει, η μαμά στο σχολείο που πρόλαβε να περιποιηθεί τον εαυτό της και παρόλα αυτά να είναι στην ώρα της, χωρίς ίχνος πανικού στο πρόσωπό της, η μαμά με τον πρόθυμο άντρα και το διαβάζω-μόνο-μου παιδί. Ναι, ας το παραδεχτούμε είναι πολύ δύσκολο να μην ζηλέψεις.

Κατά καιρούς όλες έχουμε συγκρίνει τον εαυτό μας με άλλες μαμάδες και συνήθως, όχι για να νιώσουμε καλύτερα. Ίσα- ίσα η πρώτη σκέψη είναι «Τι κάνω εγώ λάθος;» που  καταρρακώνει το «είναι» και ρουφάει την αυτοπεποίθησή μας, βάζοντας μας στον φαύλο κύκλο της σύγκρισης.

Ξεφύγετε από αυτήν την παγίδα:

Υπενθυμίζοντας στον εαυτό σας ότι τα φαινόμενα απατούν

Kάθε φορά που συγκρίνετε τον εαυτό σας με μια άλλη μαμά, κάντε την εξής σκέψη: κανείς δεν μπορεί να κρίνει έναν άνθρωπο μόνο από την εικόνα του. Δεν ξέρετε αυτή η μαμά τι δυσκολίες αντιμετωπίζει ή πώς τις διαχειρίζεται. Όλες μας έχουμε ανασφάλειες και φόβους, και κακά τα ψέματα, καμιά  δεν πιστεύει ότι είναι η «τέλεια» μαμά. Η σύγκριση πολύ εύκολα μπορεί να αλλοιώσει την εικόνα που έχουμε εμείς οι ίδιοι για τον εαυτό και τη ζωή μας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να έχουμε επίγνωση του τι έχουμε καταφέρει και να μην μπαίνουμε στο τρυπάκι  να φανταζόμαστε τι καταφέρνουν οι άλλοι.

Χρησιμοποιώντας την σύγκριση προς όφελός σας

Αντί να συγκρίνετε τον εαυτό σας με μια άλλη μητέρα, συγκρίνετε τον τωρινό σας εαυτό με αυτόν του χθες. Σίγουρα έχετε κάνει πολλά βήματα μέχρι να φτάσετε εδώ και έχετε ακόμα περισσότερα να διανύσετε. Θέστε τους δικούς σας στόχους και πείτε «μπράβο» στον εαυτό σας για όσα έχετε δημιουργήσει. Αναγνωρίστε τους κόπους και τις θυσίες σας και αποδεχτείτε τη μοναδικότητά σας.

 

Με το να είστε ρεαλιστική 

Κανείς δεν είναι τέλειος! Όσο κι αν δίνετε το 100% του εαυτού σας, όσο και να ξεπερνάτε τα όρια της προσπάθειας, είναι ανθρωπίνως αδύνατο να τα έχετε όλα στην εντέλεια. Και είναι φυσιολογικό! Πάνω από όλα είστε άνθρωπος και όπως έχετε προτερήματα έτσι έχετε και αδυναμίες. 

Ζήστε το τώρα

Πολλές φορές η σύγκριση μας εμποδίζει να ζήσουμε στο σήμερα, καθώς τριβελίζει τις σκέψεις μας με πράγματα που θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει ή θα θέλαμε να αλλάξουμε. Οι επιλογές και τα λάθη μας υπάρχουν για να μας διδάσκουν και όχι για να μας κρατούν δέσμιους στο πριν και στο μετά. Είναι πολύ σημαντικό να εκτιμάμε το τώρα, γιατί τα παιδιά μεγαλώνουν γρήγορα(και εμείς το ίδιο!) και πολύ πιο σύντομα απ’ όσο πιστεύουμε, θα γίνουν ανεξάρτητα και θα φύγουν από κοντά μας. Απολαύστε την κάθε στιγμή μαζί τους, βάλτε φρένο στις κακές σκέψεις και αν ποτέ μπείτε σε πειρασμό να αναρωτηθείτε αν κάνετε καλή δουλειά, κοιτάξτε το παιδί σας και θα πάρετε την απάντησή σας.

v