5 λάθος λόγοι που σε κρατάνε σε έναν διαλυμένο γάμο

5 λάθος λόγοι που σε κρατάνε σε έναν διαλυμένο γάμο

«Ο έρωτας είναι θέμα φυσικής, ο γάμος είναι θέμα χημείας» έλεγε ο Αλέξανδρος Δουμάς και όλα δείχνουν πως είχε δίκιο!

Κάποιες φορές, όσο και αν η φυσική έχει τη δύναμη να ενώσει δυο ανθρώπους, οι νόμοι της χημείας λειτουργούν αντίθετα και τους χωρίζουν. Ο γάμος είναι υπέροχος μα απαιτεί όχι μονάχα αμοιβαίο σεβασμό αλλά και όρια ξεκάθαρα για να σταθεί στα πόδια του, να δομηθεί γερά και έπειτα να ανθίσει. Σε αντίθετη περίπτωση, διαλύεται σαν κάστρο από τραπουλόχαρτα και προκαλεί θλίψη, άγχος, ακόμα και κλινική κατάθλιψη.

Παρόλαυτα, για κάποια ζευγάρια είναι πολύ δύσκολο να χωρίσουν ακόμα κι όταν βλέπουν τον εαυτό τους και το ταίρι τους να ζουν στη θλίψη και τον πόνο. Η ιδέα του να παρατείνουν έναν γάμο που τους κάνει δυστυχισμένους, μοιάζει πιο θελκτική από το να πάρουν την απόφαση ενός διαζυγίου, κυρίως για έξι βασικούς λόγους.

1. Χαμηλή αυτοπεποίθηση

 Η έλλειψη αυτοπεποίθησης είναι, σίγουρα, ο χειρότερος σύμβουλος για έναν ευτυχισμένο γάμο. Όταν ένας άνθρωπος τοποθετεί χαμηλά τον εαυτό του, υποσυνείδητα είναι έτοιμος να δεχθεί τη χειρότερη συμπεριφορά ως φυσιολογική και τη μόνη που του αξίζει. Εάν θέλετε να βγείτε από μία τοξική σχέση και να ξεκινήσετε μια πιο υγιή και ευτυχισμένη ζωή, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

-   Θέστε ως προτεραιότητα τον ίδιο σας τον εαυτό! Ένα νέο χόμπι, ολιγοήμερες διακοπές ή ακόμα και ένα καινούριο φόρεμα είναι ικανά όχι μόνο να βελτιώσουν τη διάθεσή σας αλλά και να περάσουν το μήνυμα πως ο εαυτός σας και η ευτυχία σας είναι  ισάξια με αυτή του συντρόφου σας.

-  Συγχωρείστε τον εαυτό σας! Τα λάθη του παρελθόντος έγιναν και τίποτα δεν μπορεί να τα πάρει πίσω. Κοιτάξτε μπροστά, διορθώστε ό,τι μπορείτε και βάλτε τις βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον.

-  Όταν μιλάτε για σας, να μιλάτε με τα καλύτερα λόγια. Φράσεις όπως «είμαι άχρηστη», «δεν κάνω τίποτα καλά» ή «είμαι χοντρή και άσχημη» δε βοηθούν. Ο εαυτός μας, όπως και όλοι όσοι αγαπάμε, χρειάζεται τόνωση, θαυμασμό και σεβασμό.

Η απόκτηση αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης, θα σας βοηθήσει να δείτε τον εαυτό σας και τη σχέση σας με άλλο μάτι… Ίσως αντιληφθείτε πως ο μόνος λόγος που μένετε σε έναν κακό γάμο, είναι επειδή νιώθατε ότι δεν αξίζατε κάτι καλύτερο. Αυτό, όμως, δεν είναι αλήθεια και τώρα το ξέρετε!

2.  «Τι θα πει ο κόσμος»

Συχνά ένας γάμος στηρίζεται μόνο στο φόβο της κοινωνικής κατακραυγής στην περίπτωση ενός διαζυγίου. Το «tι θα πει ο κόσμος» και η πίεση του άμεσου οικογενειακού περιβάλλοντος, μπαίνουν εμπόδιο στην ευτυχία δύο ανθρώπων, όταν αυτή υπαγορεύεται από ξεχωριστές ζωές. Ωστόσο, αυτός που τελικά υποφέρει δεν είναι ούτε ο κόσμος, ούτε τα πεθερικά… Πάρτε τη ζωή και το γάμο στα χέρια σας και αποφασίστε το καλύτερο για εσάς χωρίς τη συμμετοχή των άλλων!

3.  Οικονομικοί λόγοι

Τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία, αλλά συντελούν στην ευτυχία! Αρκεί, να μην μας κρατάνε παγιδευμένους σε έναν γάμο που δεν μας καλύπτει μόνο και μόνο επειδή νιώθουμε οικονομικά αδύναμοι να αποχωρήσουμε αξιοπρεπώς. Είναι σημαντικό για το ζευγάρι να διατηρούν και οι δύο την οικονομική τους ανεξαρτησία και να νιώθουν πάντα έτοιμοι να αναλάβουν την ευθύνη του εαυτού τους. Πολύ συχνά, ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Ο ένας απ’ τους δύο επωμίζεται τις ευθύνες του σπιτιού (πολύ συχνά και της ανατροφής των παιδιών), πράγμα που τον απομακρύνει απ’ τον επαγγελματικό στίβο. Ακόμα κι έτσι, όμως, ο εγκλωβισμός σε έναν ατελέσφορο γάμο δεν είναι λύση. Η δύναμη είναι μέσα μας και όλα είναι εφικτά αρκεί να τα θέλουμε!

4.  Τα παιδιά

Όταν ένα ζευγάρι αποφασίζει να κάνει παιδιά, οφείλει να είναι διπλά υπεύθυνο και ώριμο απέναντι σε οποιαδήποτε αντιξοότητα. Τα παιδιά κάνουν όχι αυτό που λέμε, αλλά αυτό βλέπουν! Όταν, λοιπόν, έχουν απέναντί τους δυο γονείς που ανέχονται ο ένας τον άλλον, ζουν δυστυχισμένοι κάτω από το βάρος της καθημερινότητας ή ασκούν βία με οποιαδήποτε μορφή, αργά ή γρήγορα θα αναπαράγουν αυτό το μοντέλο και θα παρερμηνεύσουν την οικογενειακή δυστυχία ως τη μόνη… ευτυχία. Για να αποφευχθεί αυτό το πρότυπο συζύγου σε έναν δυσλειτουργικό γάμο,  το διαζύγιο και μια ειλικρινής κουβέντα με τα παιδιά σας, ίσως είναι η καλύτερη επιλογή. 

5. Ο φόβος για τη μοναξιά

Ο πρίγκηπας με το άσπρο άλογο που όλες περιμέναμε από  μικρές, ίσως στην πορεία μετατραπεί σε άσχημος γλοιώδης βάτραχος που απέχει μίλια μακριά απ’ ότι είχαμε ονειρευτεί! Παρόλαυτα, είναι δύσκολο να τον απαρνηθούμε μια και η σκέψη της μοναξιάς μοιάζει αβάσταχτη. Οι δικαιολογίες είναι ανεξάντλητες, με αποτέλεσμα να ανεχόμαστε τα πάντα μόνο και μόνο για να μη μείνουμε μόνες.

Το διαζύγιο δεν είναι πάντα η λύση και πριν παρθεί μια τέτοια απόφαση, είναι καλό να μελετηθούν όλες οι πιθανές λύσεις που μπορούν να σώσουν έναν γάμο. Ωστόσο, κάποιες φορές μοιάζει να είναι μονόδρομος. Σε αυτές τις περιπτώσεις, σταθείτε στα πόδια σας, πάρτε την απόφαση και στηρίχτε την. Η ευτυχία είναι εδώ και είναι στο χέρι μας.

*Οι φωτογραφίες και μέρος των πληροφοριών προέρχονται από το brightside.me.

v