Παιδικός αυνανισμός: Πώς να διαχειριστείτε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση

Παιδικός αυνανισμός: Πώς να διαχειριστείτε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση

Παρόλο που ο παιδικός αυνανισμός θεωρείται φυσιολογικός και, λίγο πολύ αναμενόμενος, παραμένει ένα σοκ όταν συμβαίνει για πρώτη φορά. Είναι μία κατάσταση που μας φέρνει σε αμηχανία και δυσκολευόμαστε να την αντιμετωπίσουμε, ειδικά όταν συμβαίνει σε δημόσια θέα.

Τα σεξουαλικά στάδια του παιδιού

Μέχρι την ηλικία των 5 ή 6 ετών, σύμφωνα με μελέτη, τα παιδιά δείχνουν ιδιαίτερη περιέργεια για το σώμα τους καθώς και για τις διαφορές που παρουσιάζουν τα δύο φύλα. Ανακαλύπτουν το σώμα τους και νιώθουν ευχάριστα και γαλήνια.
Από την ηλικία των 6 ετών και μετά, τείνει να υποχωρεί σε δημόσια θέα, καθώς ως γονείς τους έχουμε μιλήσει και συμβουλέψει κατάλληλα. Ωστόσο, ο αυνανισμός σε ιδιωτικό επίπεδο συνεχίζεται και είναι απόλυτα φυσιολογικός. Από την εφηβεία κι έπειτα, οι σεξουαλικές ορμόνες αυξάνουν και οι νέοι αρχίζουν να έχουν σεξουαλικές σκέψεις και περιέργεια για θέματα που σχετίζονται με την σεξουαλική επαφή. Ο αυνανισμός είναι μέρος της εφηβείας και προφανώς συνδέεται περισσότερο με το σεξ. Η αυτό-διέγερση και η ικανοποίηση είναι πιο έντονες και οι νέοι μπαίνουν στον «κόσμο»  του φλερτ, των ραντεβού, κτλ.

Μπορεί να προκαλέσει μετέπειτα βλάβες στο παιδί;

Ο παιδικός αυνανισμός είναι κάτι φυσιολογικό και δεν προκαλεί σωματικές ή άλλες βλάβες. Ο μόνος τρόπος να τραυματιστεί συναισθηματικά το παιδί, είναι να αντιδράσουν οι γονείς υπερβολικά, παρουσιάζοντας τον αυνανισμό σαν κάτι κακό. Σε αυτή την περίπτωση το παιδί ενοχοποιείται και μπορεί να επηρεαστεί η ενήλικη σεξουαλική ζωή του.

Πως μπορώ να διαχειριστείτε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση

Αυτό που πρέπει κυρίως να προσέξουμε είναι η πρώιμη ηλικία, κατά την οποία το παιδί αρχίζει να ανακαλύπτει το σώμα του και να χαϊδεύεται «χαμηλά» συνήθως σε κοινή θέα. Ο τρόπος που θα αντιμετωπίσουμε αυτό το στάδιο, είναι πολύ σημαντικός και χρειάζεται διακριτικότητα και προσοχή. 

  1. Ξεπεράστε το σοκ και αποδεχθείτε ότι συμβαίνει

Όταν το παιδί ανακαλύπτει το σώμα του και βιώνει ευχαρίστηση μέσα από αυτό, οι γονείς αντιλαμβανόμαστε πως περνάει σε μία νέα φάση. Ίσως το σοκ να είναι τόσο μεγάλο επειδή υποσυνείδητα παραδεχόμαστε ότι το μωρό μας μεγαλώνει και δεν θα είναι για πάντα στην αγκαλιά μας. Έρχεται η μάλλον άβολη στιγμή, που πρέπει να του μιλήσουμε και να του εξηγήσουμε πράγματα που τα είχαμε δρομολογήσει για αργότερα! Η αμηχανία μας είναι τεράστια και δικαιολογημένα. Το πρώτο βήμα είναι να ξεπεράσουμε την έκπληξή μας και να αποδεχθούμε το γεγονός πως το αγγελούδι μας μεγαλώνει και ανακαλύπτει το σώμα του. Δεν είναι απαραίτητο να του μιλήσουμε αμέσως εάν δεν έχουμε προετοιμαστεί. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας και στο παιδί σας ώστε να κάνετε στη συνέχεια μια εποικοδομητική κουβέντα.

  1. Ξεκαθαρίστε πως είναι κάτι φυσιολογικό και όμορφο

Παλιότερα οι γονείς γέμιζαν ενοχές τα παιδιά που «συλλαμβάνονταν» να ανακαλύπτουν το σώμα τους, αφού το παρουσίαζαν σαν κάτι αμαρτωλό που βλάπτει την υγεία τους. Η συμπεριφορά αυτή των γονιών, είχε επιπτώσεις στην μετέπειτα σεξουαλική τους ωρίμανση και αποδοχή. Για να αποφύγουμε παρόμοιες συμπεριφορές, καλό είναι να ξεκαθαρίζουμε στο παιδί πως αυτό που κάνει είναι φυσιολογικότατο και πως το έχουν δοκιμάσει οι πάντες! Εξηγήστε του ότι γνωρίζετε πως νιώθει. Έπειτα, αφού αποκλείσετε το ενδεχόμενο να γεμίσει ενοχές για το σώμα του ή την σεξουαλικότητά του, προσπαθήστε να βάλετε κάποια όρια.

  1. Οριοθετήστε το μέρος που επιτρέπεται να «παίζει» με τον εαυτό του

Πρώτα απ’ όλα, προσπαθούμε να αποσπάσουμε την προσοχή του όταν κάνει κάτι τέτοιο σε δημόσιο χώρο. Του ζητάμε να μας βοηθήσει σε μια δουλειά ή το δελεάζουμε με ένα παιχνίδι. Εάν δούμε πως αυτό δεν λειτουργεί, ορίζουμε το μέρος που είναι επιτρεπτή αυτή η πράξη. Εξηγούμε με όμορφο και απλό τρόπο τι σημαίνει «ιδιωτικότητα» και πώς αυτή μας προστατεύει. Του δίνουμε να καταλάβει πως όταν θέλει να ασχολείται με το σώμα του, θα πρέπει να το κάνει στον προσωπικό του χώρο (ενδεχομένως στο δωμάτιό του) και όχι παρουσία άλλων. Για να καταλάβει καλύτερα, μπορούμε να του δώσουμε και άλλα παραδείγματα ιδιωτικών στιγμών, όπως για παράδειγμα, όταν επισκεπτόμαστε το μπάνιο.

  1. Φροντίστε την υγιεινή του

Μια ακόμα σημαντική συμβουλή που πρέπει να μεταφέρουμε στα παιδιά, είναι πως πριν ξεκινήσουν οποιαδήποτε τέτοιου είδους «δραστηριότητα», θα πρέπει να έχουν πλύνει τα χέρια τους. Εξηγήστε τους πώς μεταφέρονται τα μικρόβια, και βοηθήστε τα να προφυλάγονται από μολύνσεις.

Πότε πρέπει να ανησυχήσω

Αφού μιλήσετε με το παιδί και βάλετε τα όριά σας, δώστε του λίγο χρόνο να τα επεξεργαστεί και να προσαρμοστεί. Σύμφωνα με τον Barton D. Schmitt, μέλος της αμερικάνικης ακαδημίας βιβλίων παιδιατρικής, ο γονιός θα πρέπει να ανησυχήσει στις παρακάτω περιπτώσεις:

  • Το παιδί συνεχίζει να αυνανίζεται μετά τα 5-6 έτη δημόσια.
  • Υποψιάζεστε ότι το παιδί σας έχει διδαχθεί να αυνανίζεται από κάποιον τρίτο.
  • Προσπαθεί να αγγίζει τους συμμαθητές του στην ευαίσθητη περιοχή.
  • Νιώθετε πως ο αυνανισμός λειτουργεί σαν διέξοδος από κάτι που το βασανίζει.
  • Σας είναι δύσκολο να αποδεχθείτε πως το παιδί αυνανίζεται.

Το να ανακαλύπτει ένα παιδί το σώμα του, είναι μια φυσιολογική διαδικασία και απαιτεί τη δική μας ψύχραιμη αντίδραση. Ωστόσο, εάν σας προβληματίσει για τον οπουδήποτε λόγο η συγκεκριμένη συμπεριφορά, απευθυνθείτε άμεσα στον παιδίατρό σας ο οποίος θα σας εξηγήσει όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε.

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v