Πώς να αντιδράσετε εάν το παιδί σάς πιάσει να κάνετε σεξ

Πώς να αντιδράσετε εάν το παιδί σάς πιάσει να κάνετε σεξ

Είναι σημαντικό για το ζευγάρι να έχει τις προσωπικές του στιγμές και να κρατάει «αναμμένη» τη φλόγα μέσα σε έναν γάμο. Όταν δυο αγαπημένοι και ερωτευμένοι άνθρωποι γίνονται γονείς, είναι βέβαιο πως δεν θα αφήσουν πίσω την πρότερη ζωή τους και θα προσπαθήσουν να διαφυλάξουν τις όμορφες συνήθειες που τους έφεραν κοντά. Το σεξ είναι μία από αυτές και εννοείται πως δεν πρέπει να… ξεχαστεί!

Το μόνο που αλλάζει, είναι πως πλέον γίνεται πιο διακριτικά λόγω των παιδιών. Επειδή, όμως, στο ίδιο σπίτι μένουμε και ατυχήματα συμβαίνουν, καλό είναι να είμαστε προετοιμασμένοι ακόμα και για το χειρότερο ενδεχόμενο: να ανοίξει η πόρτα της κρεβατοκάμαρας την πλέον… ακατάλληλη στιγμή! 

 

 Διατηρήστε την ψυχραιμία σας!

«Σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, οι γονείς χρειάζεται να παραμείνουν ψύχραιμοι. Μπορούν να ζητήσουν στο παιδί να πάει στο δωμάτιο του ή στο σαλόνι και να το ενημερώσουν ότι θα είναι σε λίγο κοντά του. Αφού ντυθούν, μπορούν να ρωτήσουν το παιδί τι χρειάζεται και να του το προσφέρουν» μας λέει η παιδοψυχολόγος Ρομίνα Σαλούστρου. Η διατήρηση της ψυχραιμίας σας είναι το «κλειδί» σε μία τέτοια κατάσταση και πρέπει να το θυμάστε πάντα.

Απαντήστε στις ερωτήσεις του παιδιού

Το σημαντικό είναι οι γονείς να κινηθούν σύμφωνα με τις απορίες του παιδιού και να σεβαστούν τα όριά του. Οι αγωνιώδεις εξηγήσεις χωρίς προηγούμενη ερώτηση δεν έχουν αξία, ούτε εξυπηρετούν κάπου. Μπορεί τα παιδιά να νιώθουν περιέργεια για το θέμα αυτό, όμως, δεν θέλουν να γνωρίζουν τι κάνουν οι γονείς τους. Κάποια ερωτήματα ίσως προκύψουν σε δεύτερο χρόνο κι αφού τα παιδιά επεξεργαστούν τις πληροφορίες και νιώσουν άνετα να διατυπώσουν τις ερωτήσεις τους.

«Σε περίπτωση που οι γονείς ερωτηθούν, μια απλή απάντηση όπως ότι οι γονείς αγαπιούνται και χρειάζονται χρόνο για είναι κοντά, είναι αρκετή».

Μην ενοχοποιήσετε τον εαυτό σας

Δεν χρειάζεται να νιώσετε ενοχές ή ντροπή γι’ αυτό που συνέβη. Το ίδιο το γεγονός δεν θα προκαλέσει ψυχικό τραύμα στο παιδί, εάν το αντιμετωπίσετε με ψυχραιμία. Αντίθετα, εάν εμφανιστείτε μπροστά του ντροπιασμένοι και γεμάτοι τύψεις, αυτό θα του πυροδοτήσει την ανησυχία πως κάτι «κακό» και «πονηρό» συνέβη, οπότε θα το αντιμετωπίσει με αυτόν τον τρόπο.

Κάντε έναν ειλικρινή διάλογο με το παιδί

Ένας ειλικρινής διάλογος με το παιδί, θα σας βοηθήσει να αντιληφθείτε τι σκέψεις πέρασαν από το μυαλό του βλέποντάς σας να κάνετε σεξ. Θα έχετε την ευκαιρία να δώσετε εξηγήσεις, να το καθησυχάσετε και να το κάνετε να νιώσει ασφαλές.

Ίσως είναι και μια καλή ευκαιρία να του μιλήσετε και για το σεξ, με γνώμονα, πάντα, την ηλικία του. «Εάν οι γονείς επιθυμούν να κάνουν τέτοιου είδους κουβέντα με τα παιδιά τους, χρειάζεται αφενός, ανάλογα με την ηλικία τους να χρησιμοποιήσουν το κατάλληλο λεξιλόγιο και να μην υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες, και αφετέρου να αξιοποιήσουν μία άλλη αφορμή για να μιλήσουν στο παιδί τους, τότε που το θέμα αυτό δε θα είναι συνδεδεμένο με τους ίδιους». 

Το καλύτερο δυνατό σενάριο είναι να μην βρεθούν ποτέ σε μία τέτοια άβολη  κατάσταση ούτε οι γονείς, αλλά ούτε και τα παιδιά. Η διαφύλαξη των προσωπικών μας στιγμών είναι σημαντική σε όλες τις εκφάνσεις της, ενώ μας προστατεύει από αμήχανες και δυσάρεστες στιγμές.



Βάλτε όρια σε εσάς και στο παιδί σας

«Είναι σημαντικό για όλους, τόσο για το παιδί όσο και για τους γονείς, να φροντίσουν ώστε να μη συμβεί αυτό. Οι γονείς είναι και σύντροφοι, και ως σύντροφοι για να λειτουργήσουν χρειάζονται ένα πλαίσιο ασφάλειας και ελευθερίας» μας λέει η κα. Ρομίνα Σαλούστρου. Ο προσωπικός χώρος και χρόνος είναι έτσι κι αλλιώς πολύτιμος κάτι το οποίο χρειάζεται να μάθουν τα παιδιά από νωρίς.

Σύμφωνα με την κα. Σαλούστρου, πάντα, τα προσωπικά όρια και ο σεβασμός στην ιδιωτικότητα είναι απαραίτητα μαθήματα που πρέπει να δώσουμε στα παιδιά και τα οποία είναι καλό να διδαχθούν πριν βρεθούν οι γονείς σ’ αυτή την άβολη κατάσταση.

Η πόρτα είναι πάντα κλειστή και χτυπάμε για να μπούμε

«Τα παιδιά πρέπει να μάθουν ότι η πόρτα των γονιών κλείνει, ότι εάν χρειαστούν κάτι μπορούν να περιμένουν ή μπορούν να χτυπήσουν. Επιπλέον είναι πολύ σημαντικό, ακόμα και με την πόρτα κλειστή, να μην φτάνει στα παιδιά ακουστική πληροφορία για το τι μπορεί να συμβαίνει εντός δωματίου, διότι μπαίνουν σε μεγάλη αγωνία

Μάθετε να χτυπάτε κι εσείς την κλειστή πόρτα του δωματίου του, ώστε αυτό να γίνει μια όμορφη συνήθεια. Ο σεβασμός στην ιδιωτικότητα είναι εξαιρετικά σημαντικός για όλους και είναι μια καλή ευκαιρία να τον βάλετε στη ζωή σας με πιο συγκεκριμένα όρια.

Συνεχίστε να κάνετε σεξ…..

 «Τα παιδιά νιώθουν ανακούφιση και ασφάλεια όταν βλέπουν ότι οι γονείς τους είναι καλά. Το τι κάνουν για να είναι καλά, είναι μια πληροφορία που δε μπορούν, δε χρειάζεται και δε θέλουν να έχουν». Το σημαντικό είναι να συνεχίσετε την όμορφη σχέση που έχετε με τον σύντροφό σας χωρίς να σας πτοήσει ένα τέτοιο περιστατικό. Αρκεί να μπουν οι κατάλληλοι κανόνες ώστε να είστε προφυλαγμένοι από μια νέα «άβολη στιγμή» τόσο εσείς, όσο και το παιδί σας!

v