Πώς να βοηθήσετε ένα παιδί Δημοτικού που δυσκολεύεται στα Μαθηματικά

Πώς να βοηθήσετε ένα παιδί Δημοτικού που δυσκολεύεται στα Μαθηματικά

Οι μαθητές (ήδη από τα δικά μας χρόνια) συνήθως χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: σ’ εκείνους που αγαπούν τα Μαθηματικά και τα «πιάνουν» με τη μία και σ’ εκείνους που τα μισούν γιατί δυσκολεύονται. Για τα παιδιά του Δημοτικού που ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία, υπάρχουν κάποιοι εποικοδομητικοί και ευχάριστοι τρόποι που θα τα βοηθήσουν να δουν με άλλο μάτι την προπαίδεια, τους αριθμούς και τις πράξεις. Μια που είναι περίοδος επαναλήψεων τώρα, ευκαιρία να τα βοηθήσετε για να κάνετε το διάβασμα των Μαθηματικών πολύ πιο εύκολο.

Μία πίτσα με κλάσματα

Για να γίνουν κατανοητά τα κλάσματα, χρησιμοποιήστε μία ή πολλές αυτοσχέδια/ αυτοσχέδιες πίτσα/ πίτσες. Βάλτε το παιδί να μετατρέψει απλά χάρτινα πιάτα σε πίτσες και μετά χωρίστε την καθεμία σε κομμάτια. Μέσα σε αυτά γράψτε το αντίστοιχο κλάσμα. Έτσι αν κόψετε την πίτσα στα δύο, κάθε κομμάτι αντιστοιχεί στο ½, αν την κόψετε στα τρία, κάθε κομμάτι αντιστοιχεί στο 1/3 κ.ο.κ.

*Φωτογραφία: theimaginationtree.com

Αφού το παιδί εξοικειωθεί με τα βασικά, ανεβείτε επίπεδο και εξηγήστε του πως το ¼+1/4 ισοδυναμεί με το ½, χρησιμοποιώντας τα κομμάτια της πίτσας.

Σύμβολα ισότητας και ανισότητας

Δεν ξέρουμε για εσάς αλλά εμάς ακόμα μας «στοιχειώνουν» τα σύμβολα ισότητας και ανισότητας. Για να τα ξεχωρίζετε και εσείς και τα παιδιά, Θυμηθείτε το εξής: το «στοματάκι» ανοίγει στον μεγαλύτερο αριθμό και δεν βλέπει τον μικρότερο.

Η φωτογραφία θα σας βοηθήσει:

*Φωτογραφία: pinterest.com

Κύβοι για πρόσθεση και αφαίρεση

Για τα παιδιά που τα βρίσκουν σκούρα με τις πράξεις, οι κύβοι είναι ένας τρόπος να εξοικειωθούν με την πρόσθεση, την αφαίρεση, τον πολλαπλασιασμό και τη διαίρεση. Παίζοντας με τα χρώματα και τα νούμερα, το μέτρημα θα γίνει παιχνιδάκι. Για παράδειγμα, αν ρωτήσετε το παιδί πόσο κάνει 1+4, ο ένας κύβος μπορεί να έχει ροζ χρώμα και οι υπόλοιποι τέσσερις κύβοι κόκκινο χρώμα. Μετρώντας έναν- έναν τους κύβους, θα καταλήξει στη σωστή απάντηση.

Μπορείτε να βρείτε τους χρωματιστούς κύβους online εδώ.

Βίντεο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για τις πράξεις

Η τεχνολογία είναι με το μέρος μας και πολλές φορές μπορούμε να την επιστρατεύσουμε για… εκπαιδευτικούς λόγους όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση. Ενδεικτικά, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο έχει «ανεβάσει» στο Youtube βίντεο για την πρόσθεση και την αφαίρεση ανάλογα με την τάξη του παιδιού που σίγουρα θα σας φανούν βοηθητικά :





Αντίστοιχα, η προπαίδεια μπορεί να μετατραπεί σε ένα ευχάριστο τραγουδάκι:

Τα… 100 τετράγωνα για τους δεκαδικούς

Εκτυπώστε μέσω ίντερνετ έναν πίνακα με 100 τετραγωνάκια. Στη συνέχεια, ζητήστε απ’ το παιδί να σας ζωγραφίσει το 1 απ’ αυτά (δηλαδή το 1/100), το οποίο αντιστοιχεί στο 0,001. Έπειτα, ζητήστε του να σας ζωγραφίσει τα 10 από τα 100 (δηλαδή τα 10/100) που αντιστοιχεί στο 0,1.

Αν το παιδί έχει εξοικειωθεί με τα κλάσματα, χρησιμοποιήστε τα με τον τρόπο που εξηγήσαμε για να κάνετε πιο κατανοητούς τους δεκαδικούς.

*Φωτογραφίες: theschoolrun.com

Mαγειρική για πολλαπλασιασμό και διαίρεση

Για να γίνουν πιο κατανοητά τα Μαθηματικά στα παιδιά, πρέπει να τα βάλουμε στην καθημερινότητά τους με διασκεδαστικό τρόπο και η ώρα της μαγειρικής είναι ένας απ’ αυτούς. Φτιάξτε μια απλή συνταγή που θα αρέσει στο παιδί και ζητήστε του για παράδειγμα να χωρίσει τη ζύμη σε ίσα μέρη, να τη διπλασιάσει κ.ο.κ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν μετράει το αποτέλεσμα ούτε η γεύση αλλά η διαδικασία και η… εξάσκηση.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v