Πώς πρέπει να είναι οι κενώσεις του μωρού σας απ’ την πρώτη μέρα της ζωής του

Πώς πρέπει να είναι οι κενώσεις του μωρού σας απ’ την πρώτη μέρα της ζωής του

Η ενασχόληση με τις… κενώσεις του μωρού μας, σίγουρα δεν είναι το πιο ευχάριστο κομμάτι της γονεϊκή καθημερινότητας, αλλά είναι μέρος της και μάλιστα μας υποδεικνύει αν όλα πάνε καλά. Τις πρώτες εβδομάδες του βρέφους, είναι καλό να παρακολουθούμε την πάνα του, αφού το χρώμα και η συνοχή του περιεχομένους της, καθώς και η συχνότητα με την οποία την λερώνει, μας υποδεικνύουν εάν το μωρό μας είναι υγιές και αν η διατροφή του είναι η κατάλληλη. Ένας οδηγός για το τι να περιμένουμε και για το πότε πρέπει να ανησυχούμε είναι πάντα χρήσιμος για τους νέους γονείς.

Τα… πρώτα

Την πρώτη μέρα του νεογέννητο τα «κακάκια» του είναι σκούρα πράσινα ή μαύρα και ονομάζονται μηκώνιο. Το μηκώνιο εμφανίζεται στις πρώτες 24 ώρες μετά τη γέννησή του και, παρά την κολλώδη υφή του, στην πραγματικότητα είναι μια αποστειρωμένη ουσία αφού τα έντερα του νεογέννητου δεν έχουν προλάβει ακόμα να αναπτύξουν βακτήρια.

Τα… μεταβατικά

Μετά από τις πρώτες 24 ώρες, περνάμε στο μεταβατικό στάδιο των κενώσεων, όπου, συνήθως, ένα μείγμα κίτρινου και πράσινου. Το κίτρινο οφείλεται στο μητρικό γάλα, ενώ το πράσινο στα υπολείμματα του μηκωνίου.

Τα… κανονικά

Τις επόμενες ημέρες το χρώμα μεταβάλλεται σε κιτρινόμαυρο. Ανάλογα με το αν το μωρό θηλάζει ή τρέφεται με γάλα σκόνη, μπορεί να είναι σαν κόκκοι ή πιο σφιχτά εάν η μητέρα δεν θηλάζει.

Τα…. μετέπειτα

Καθώς το μωρό μεγαλώνει, και ειδικά όταν αρχίσει την στέρεα τροφή, οι εκκενώσεις του κινούνται στις αποχρώσεις του πράσινου ή του καφέ.  

Πόσο συχνά πρέπει να ενεργούνται τα βρέφη;

Συνήθως τα βρέφη λερώνουν την πάνα τους μία φορά την πρώτη μέρα της ζωής τους, δύο την δεύτερη μέρα, κοκ. Από την πέμπτη μέρα και μετά, αλλάζουμε το μωρό μας περίπου 4-5 φορές την ημέρα. Από την έκτη εβδομάδα κι έπειτα, οι κενώσεις περιορίζονται σε 1-2 την ημέρα.

Πότε πρέπει να ανησυχήσουμε;

Εάν το χρώμα, η υφή ή η συχνότητα των εκκενώσεων δεν είναι οι ενδεδειγμένες, πρέπει να απευθυνθείτε κατευθείαν στον παιδίατρό σας. Μερικές από τις ενδείξεις που πρέπει να σας ανησυχήσουν, είναι εάν τα κακά του μωρού σας:

  • Έχουν κόκκινο ή αιματηρό χρώμα
  • Έχουν μαύρο χρώμα μετά το πρώτο 24ωρο
  • Έχουν λευκό χρώμα
  • Είναι ξηρά και σκληρά, ή αν δυσκολεύουν το μωρό κατά την διάρκεια της εκκένωσης
  • Είναι ασυνήθιστα υδαρήςΕάν περάσουν πέντε μέρες χωρίς να ενεργηθεί

Πηγή: thestir.cafemom.com

v