Γιορτινό τραπέζι: Οδηγός για σίγουρη επιτυχία!

Γιορτινό τραπέζι: Οδηγός για σίγουρη επιτυχία!

Οι γιορτές πλησιάζουν και οι επισκέψεις όλο και πληθαίνουν. Το μυαλό κάθε οικοδέσποινας (αλλά και οικοδεσπότη κάποιες φορές) βομβαρδίζεται από τα γνωστά- άγνωστα διλήμματα: «τι θα μαγειρέψω πάλι;», «πώς θα στολίσω το τραπέζι;», «τι γλυκό να ετοιμάσω;». Για να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας χωρίς να αγχωθείτε και να μην βγάλετε όλη σας τη μέρα κάνοντας ετοιμασίες, θα χρειαστεί να επικεντρωθείτε σε λίγα αλλά σημαντικά πράγματα.

Λίγα και καλά φαγητά

Η αλήθεια είναι πως όταν έχουμε να ετοιμάσουμε ένα τραπέζι, σκεφτόμαστε τι φαγητά θα πρωτοφτιάξουμε  και συνήθως η λίστα μας δεν έχει τελειωμό. Για να μην τη βγάλετε όλη μέρα στην κουζίνα, όμως, αλλά και για να έχετε ένα καλύτερο αποτέλεσμα είναι προτιμότερο να ετοιμάσετε δύο ορεκτικά, ένα κυρίως και μία σαλάτα. Οι χρωματιστές τυρομπουκίτσες και τα καναπεδάκια σε σχήμα αστεριού είναι δύο εύκολες και πεντανόστιμες λύσεις (εδώ μπορείτε να δείτε πώς φτιάχνονται) ενώ μια απλή σαλάτα με σπανάκι μπορεί να απογειωθεί αν προσθέσετε ρόδι, πορτοκάλι, καρύδια και λίγο ξίδι βαλσάμικο. Όσον αφορά το κυρίως πιάτο, το ψάρι το κρέας, η γαλοπούλα ή το κοτόπουλο μπορεί να συνοδευτεί με πατάτες deluxe αντί για κλασικές, με ψητά λαχανικά στον φούρνο ή ρύζι με σταφίδες.

Το κρασί κάνει τη διαφορά

Για πολλούς οικοδεσπότες το κρασί θεωρείται μία λεπτομέρεια στην οποία δεν δίνουν πολλή σημασία. Η σωστή επιλογή του όμως, μπορεί να αναδείξει το φαγητό και να απογειώσει το γεύμα σας. Το πρώτο που θα πρέπει να σκεφτείτε είναι το κυρίως πιάτο. Παραδοσιακά, λοιπόν, το ψάρι συνοδεύεται από λευκό κρασί ενώ το κόκκινο κρασί ταιριάζει στο κρέας. Ωστόσο, επειδή οι προτιμήσεις των καλεσμένων είναι πιθανό να διαφέρουν από τα συνηθισμένα, μπορείτε να έχετε στο τραπέζι και τις δύο επιλογές.

Η ποιότητα του κρασιού φυσικά παίζει ρόλο και γι’ αυτό αξίζει να το «ψάξετε» λίγο παραπάνω και να διαλέξετε κρασιά που ενδεχομένως έχουν διακριθεί. Οι επιλογές από το Κτήμα Semeli είναι πολλές, γι’ αυτό εκτός από το κρασί που θα συνοδεύει το κυρίως πιάτο, μπορείτε να προμηθευτείτε ένα γλυκό ή ημίγλυκο κρασί για απεριτίφ ή για να πιείτε μαζί με το γλυκό σας. Υπάρχει καλύτερος τρόπος να αρχίσει και να τελειώσει το γεύμα σας;

Πρωτοτυπήστε με το επιδόρπιο

Λόγω εποχής, τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες έχουν την τιμητική τους όμως το πιθανότερο είναι πως είτε έχετε ήδη φτιάξει είτε θα σας φέρουν οι καλεσμένοι σας. Μία πρωτότυπη ιδέα για επιδόρπιο είναι τα γλυκά- σφηνάκια, δηλαδή τα γλυκά σε μικρά ποτηράκια που θα κλέψουν τις εντυπώσεις και λόγω εμφάνισης και λόγω γεύσης. Η μους σοκολάτα και τα ατομικά cheesecake είναι ιδανικά.

Το τραπέζι

Όσο ετοιμάζεται το φαγητό στον φούρνο και το επιδόρπιο παγώνει στο ψυγείο , μπορείτε να ασχοληθείτε με το στήσιμο του τραπεζιού. Η εικόνα είναι αυτή που θα κλέψει πρώτη τις εντυπώσεις και θα… ανοίξει την όρεξη στους καλεσμένους αλλά και σε σας. Δεν χρειάζεται να είναι υπερ-παραγωγή, όμως έστω και με λίγες πινελιές μπορείτε να μεταμορφώσετε το τραπέζι πανεύκολα. Μπορείτε είτε να το κάνετε χριστουγεννιάτικο με την ανάλογη διακόσμηση είτε να προσθέσετε κάποιες λιγότερο γιορτινές αλλά καλόγουστες λεπτομέρειες που ταιριάζουν σε κάθε εποχή. 



Προσθέτοντας κλαδιά από χριστουγεννιάτικο δέντρο, κεριά και μπάλες το τραπέζι θα γίνει πιο γιορτινό ενώ αν προτιμάτε τη minimal διακόσμηση, μπορείτε απλώς να συνδυάσετε 2-3 χρώματα στο σερβίτσιο και τα κεριά.

v