Ένα διαφορετικό ρεβεγιόν που πρέπει να ξεκινήσετε από… σήμερα

Ένα διαφορετικό ρεβεγιόν που πρέπει να ξεκινήσετε από… σήμερα

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς υπάρχει πάντα μία ασυναίσθητη πίεση να είναι όλα φαντασμαγορικά. Φοράμε τα καλά μας, καλούμε στο σπίτι κόσμο, μαγειρεύουμε τα πιο ευφάνταστα φαγητά και αγοράζουμε σαμπάνιες λες και εάν δεν είναι όλα τέλεια η νέα χρονιά δεν θα μας καταδεχτεί. Μία μαμά, που όλη αυτή η πίεση την απογοήτευε κάθε χρόνο, βρήκε έναν νέο τρόπο να γιορτάζει την παραμονή του νέου έτους μαζί με την οικογένειά της. Έκτοτε, αυτή η μέρα είναι πραγματικά ξεχωριστή για όλους και την απολαμβάνουν πολύ περισσότερο από ένα καλοστημένο πάρτι.

«Δεν μου άρεσε ποτέ η παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Οι προσδοκίες ήταν πολύ μεγάλες για αυτή την μέρα και πάντα κατέληγα να νιώθω απογοήτευση. Μέχρι που, παντρεμένη με παιδιά πια, διάβασα τυχαία μια συνήθεια που έγινε, τελικά, κάτι σαν οικογενειακή μας παράδοση και που σχετίζεται με ολόκληρη την προηγούμενη χρονιά.  

Όταν οι κόρες μου ήταν μικρές, δεν κάναμε τίποτα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Ο σύζυγός μου κι εγώ κρατιόμασταν με το ζόρι ξύπνιοι μέχρι τα μεσάνυχτα και πέφταμε για ύπνο εξαντλημένοι. Ωστόσο, γυρεύαμε έναν ξεχωριστό τρόπο να γιορτάσουμε την νέα χρονιά, ώστε να τα παιδιά μας να θέλουν να περάσουν μαζί μας τις διακοπές τους και να μην αναλώνονται σε ψυχαναγκαστικά πάρτι κάτω από την συναισθηματική πίεση πως όλα πρέπει να είναι τέλεια εκείνη την ημέρα.

Μια μέρα, καθώς χάζευα στα social media, σκόνταψα στην ιδέα του Memory Jar και ενθουσιάστηκα. Ήξερα εκείνη, ακριβώς, την στιγμή, πως είχα βρει την πρωτοχρονιάτικη παράδοση που έψαχνα για την οικογένειά μου, η οποία ήταν η εξής: κατά τη διάρκεια του χρόνου, καταγράφουμε τις ευχάριστες αναμνήσεις μας σε ένα κομμάτι χαρτί, το διπλώνουμε και το ρίχνουμε σε ένα μεγάλο βάζο που έχει την ετικέτα του τρέχοντος έτους. Αφιερώνουμε χρόνο για να σκεφτούμε τις κοινές μας διακοπές, τους νέους φίλους που κάναμε, τις μικρές μας προσωπικές επιτυχίες, και ό,τι άλλο μας έκανε να νιώσουμε όμορφα. Μία διαδικασία την οποία επαναλαμβάνουμε αρκετές φορές μέσα στο έτος, η οποία μας κάνει να χαμογελάμε από ενθουσιασμό καθώς το βάζο μας γεμίζει όλο και περισσότερο.

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, αφού φάμε όλοι μαζί, γεμίζουμε ένα μπολ με τα μπισκότα που έχουμε φτιάξει όλοι μαζί, φοράμε τις ολοκαίνουριες πιτζάμες μας και συγκεντρωνόμαστε γύρω από το τζάκι. Αδειάζουμε το βάζο με τις χειρόγραφες αναμνήσεις μας και τις διαβάζουμε όλες δυνατά, ενώ συζητάμε με ένταση και ενθουσιασμό την κάθε μία από αυτές.  

Όταν ολοκληρώνεται η ανάγνωση, μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας για το επόμενο έτος και τα κορίτσια πάνε για ύπνο. Ο σύζυγός μου κι εγώ επιστρέφουμε μπροστά στη φωτιά, βάζουμε την αγαπημένη μας μουσική να παίζει, και μιλάμε για τις καλύτερες στιγμές του χρόνου που πέρασε, αλλά και για όλα αυτά που θέλουμε να πραγματοποιήσουμε το έτος που θα έρθει. Τα μεσάνυχτα, του δίνω ένα γλυκό φιλί, σφραγίζουμε το παλιό βάζο και ετοιμάζουμε το νέο που θα δεχτεί τις καινούριες μας αναμνήσεις.

Πλέον, δεν νιώθω καμία πίεση για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Δεν χρειάζεται να είναι όλα τέλεια και γυαλιστερά. Φοράω τα αγαπημένα μου ρούχα (τις πιτζάμες μου), πίνω τσάι αντί για κάποια ακριβή σαμπάνια, έχω πλάι μου την οικογένειά μου , αισθάνομαι ευγνώμων για την υπέροχη ζωή που χτίζουμε σαν οικογένεια, θυμόμαστε τις ομορφότερες αναμνήσεις μας και, το σπουδαιότερο, ετοιμάζουμε το έδαφος για εκείνες που θα έρθουν».

Πηγή: popsugar.com

v