Πως ο προσκοπισμός βοηθάει τα παιδιά

Πως ο προσκοπισμός βοηθάει τα παιδιά

Εάν κάποιος με ρωτούσε λίγα χρόνια πριν την άποψή μου για τους πρόσκοπους, μάλλον θα απαντούσα πως δεν τους βλέπω και τόσο θετικά. Με τρόμαζε λίγο η συμμετοχή του παιδιού μου σε ένα σώμα με στολές, εκδρομές χωρίς γονείς και υπό την κηδεμονία νέων, κυρίως, ανθρώπων. Επειδή, όμως, είναι άδικο να κρίνουμε κάτι πριν το γνωρίσουμε, άρχισα να το ερευνώ και να συλλέγω διάφορες πληροφορίες. Το εντυπωσιακό ήταν πως, όσους ενήλικους και πρώην προσκόπους γνώρισα, όχι μόνο μιλούσαν με τα καλύτερα λόγια για τον προσκοπισμό, αλλά δήλωναν πως οφείλουν κατά πολύ τις επαγγελματικές και προσωπικές τους επιτυχίες στις γνώσεις και τις αξίες που προσκόμισαν ως λυκόπουλα.

Λίγους μήνες αργότερα, επισκέφθηκα το 1ο σύστημα δασοπροσκόπων Πεντέλης όπου οι λεγόμενοι «βαθμοφόροι», παιδιά κοντά στα είκοσι με σπάνια συνέπεια και ωριμότητα στο λόγο τους, μου έδωσαν αρκετούς λόγους για να επιτρέψω στην κόρη μου να συμμετέχει. Ωστόσο, παρέμενα επιφυλακτική και όρισα ένα δοκιμαστικό διάστημα πριν πω το τελικό μου «Ναι». Δύο χρόνια αργότερα, έχω να λέω μόνο τα καλύτερα για το σώμα και τις δράσεις τους. Η επιρροή τους στην κόρη μου, όχι μόνο δεν την έβαλε σε καλούπια όπως ανησυχούσα, αλλά άνοιξε ακόμα περισσότερο τη σκέψη και το πνεύμα της. Την βλέπω να μεταμορφώνεται σε έναν ελεύθερο, φωτεινό, υπομονετικό και αυτόνομο άνθρωπο, που νοιάζεται για τους άλλους και, τελικά, είναι χαρούμενη. 

Ενισχύει την αυτονομία και την αυτοπεποίθηση του παιδιού

Το πρώτο σημαντικό πλεονέκτημα των προσκόπων, και μάλιστα ένα πλεονέκτημα που δεν αναφέρεται συχνά, είναι η αυτονομία του παιδιού. Οι εκδρομές που διοργανώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και στις οποίες τα παιδιά είναι υπεύθυνα για τα πράγματά τους, την ασφάλειά τους και τον εαυτό τους, τα βοηθούν να γίνονται ανεξάρτητα. Αναλαμβάνουν ευθύνες που εμείς, ως προστατευτικοί γονείς, ενδεχομένως να τους στερούμε, με αποτέλεσμα να νιώθουν αυτοπεποίθηση και πίστη στον εαυτό τους. Μάλιστα, αν το καλοσκεφτεί κανείς, με κάποιον τρόπο εκπαιδεύονται όχι μόνο τα παιδιά αλλά και οι γονείς, αφού όλο αυτό το κλίμα υπευθυνότητας και αυτονομίας μεταφέρεται και στο σπίτι.

Συνδυάζει το παιχνίδι με την μάθηση

Κάποτε ονειρευόμουν δημόσια σχολεία όπου τα μαθήματα θα γίνονταν στη φύση, βιωματικά, μέσα από παιχνίδια και ενδιαφέρουσες συζητήσεις. Μπορεί τα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα να μην προσφέρουν ακόμα κάτι τέτοιο, αλλά είδα αυτό το μοντέλο στην πράξη σε μία δράση που έτυχε να παρακολουθώ από μακριά. Την συγκεκριμένη Κυριακή οι πρόσκοποι συναντήθηκαν στο άλσος Συγγρού, όπου μέσα από έξυπνα παιχνίδια, βόλτες ανάμεσα στα δέντρα κι έναν συγκινητικό ενθουσιασμό που επικρατούσε σε όλη την ομάδα, τα παιδιά έμαθαν τον χάρτη της Ελλάδας.  Και πιστέψτε με, δεν είχα φανταστεί ποτέ ότι το μάθημα της γεωγραφίας θα μπορούσε να είναι τόσο ενδιαφέρον και διασκεδαστικό! Επιπλέον, οι δράσεις τους σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και βιβλιοθήκες καλλιεργούν στο παιδί την θέληση για μάθηση και αυτομόρφωση.

Καλλιεργεί σχέσεις ζωής

Οι πρόσκοποι δεν προσφέρουν απλά κοινωνικοποίηση, αλλά κάτι πολύ παραπάνω. Τα παιδιά δεν μαθαίνουν απλώς να σχετίζονται με άλλα παιδιά ή να προσαρμόζονται σε κοινωνικές ομάδες. Μαθαίνουν να δένονται, να δεσμεύονται και να ζουν με το μότο του Αλέξανδρου Δουμά «Ένας για όλους και όλοι για έναν». Ένα μάθημα σπουδαίο, ειδικά για τα τρέχοντα χρόνια που ανθίζει ο ατομικισμός και η απομονωτισμός. Το να μπορείς να στέκεσαι στους συνανθρώπους σου όχι μόνο στα εύκολα αλλά και στα δύσκολα, ενισχύει το πείσμα και τον ανθρωπισμό των παιδιών. Η επιμονή και η υπομονή, εφόδια πολύτιμα για έναν άνθρωπο, είναι δύο μεγάλα δώρα που μπορεί να σου προσφέρει ο προσκοπισμός.

Καλλιεργεί την ευαισθητοποίηση στα κοινά

Ο προσκοπισμός, εκτός από το να δένουν κόμπους και να ανάβουν φωτιές, μαθαίνει στα παιδιά κάτι επίσης σπουδαίο για τα χρόνια που ζούμε: την προσφορά και τη συμμετοχή τους στα κοινά. Ασχολούνται με θέματα που αφορούν στην οικολογία και το περιβάλλον, στις αδύνατες κοινωνικές ομάδες που χρειάζονται βοήθεια και σε κοινωνικές δομές που σχετίζονται με την βελτίωση της πόλης τους. Στόχος τους είναι η διαπαιδαγώγηση παιδιών που αργότερα θα συμβάλλουν με αυτοπεποίθηση, αποφασιστικότητα και αλτρουισμό σε έναν καλύτερο και πιο ευαισθητοποιημένο κόσμο.



Είναι οικονομική δραστηριότητα

Η αλήθεια είναι πως το χαμηλό κόστος είναι ένας παράγοντας που έπαιξε μεγάλο ρόλο στην απόφασή μου να δοκιμάσουμε, τελικά, το προσκοπικό σώμα. Το ετήσιο κόστος είναι περίπου €100 που δίνεται, συνήθως, σε δύο δόσεις αλλά με μεγάλη ελαστικότητα, το κόστος της στολή και το κόστος των εκδρομών τους.

Με λίγα λόγια, ο προσκοπισμός, συμβάλει στη διαμόρφωση ώριμων ενηλίκων που θα επιλέγουν την ευτυχία τους μέσα από τον δρόμο της προσπάθειας, της συνεργασίας και του ανθρωπισμού.

Μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για το ελληνικό σώμα προσκόπων εδώ

  

v