«Ιστορίες της καληνύχτας για επαναστάτριες»: Γιατί πρέπει να το διαβάσουν όλα τα κορίτσια

«Ιστορίες της καληνύχτας για επαναστάτριες»: Γιατί πρέπει να το διαβάσουν όλα τα κορίτσια

Μια φορά κι έναν καιρό, γράφτηκε ένα βιβλίο για τα μικρά κορίτσια που δεν ξεκίναγε με το «μία φορά κι έναν καιρό». Ένα βιβλίο χωρίς πριγκίπισσες που περιμένουνε τον πρίγκιπά για να τις σώσει και δίχως μάγισσες που έρχονται σαν από μηχανής Θεοί να δώσουν λύσεις με τα ξόρκια τους.

Μια φορά κι έναν καιρό, γράφτηκε ένα βιβλίο για τα μικρά κορίτσια που θέλουν κάτι περισσότερο από πριγκίπισσες με ροζ φορέματα και πορσελάνινη ομορφιά. Κόντρα στα φυλετικά και κοινωνικά στερεότυπα που ποτίζουν ακόμα και τα παιδικά βιβλία, οι Ελένα Φαβίλι και Φραντσέσκα Καβάλο αποφάσισαν να γράψουν με τρόπο λυρικό, που θυμίζει παραμύθι, τις ιστορίες 100 γυναικών που έβαλαν το λιθαράκι τους στην εξέλιξη και την βελτίωση του κόσμου μας.

Οι «Ιστορίες της καληνύχτα για επαναστάτριες», είναι ένα πολύτιμο βιβλίο για όλες τις γυναίκες, μικρές και μεγάλες, που δίνει στις κόρες μας  5 πολύτιμα μαθήματα.

Γνωρίζουν σπουδαίες γυναικείες προσωπικότητες από όλους τους χώρους, και απ’ όλο τον κόσμο

Από το βιβλίο «Ιστορίες της καληνύχτα για επαναστάτριες», παρελαύνουν γυναικείες φιγούρες από όλο τον κόσμο και όλους τους αιώνες που άφησαν ιστορία με την παρουσία και τα επιτεύγματά τους. Η Φρίντα Κάλο, η Μαρί Κιουρί, η βασίλισσα Ελισάβετ, η Χίλαρυ Κλίντον, η Μαρία Κάλλας, η Βιρτζίνια Γουλφ, η Μάγια Αγγέλου και πολλές άλλες γυναίκες που διακρίθηκαν στην πολιτική, στην τέχνη, στον αθλητισμό, στον ακτιβισμό ή στην μόδα και έκαναν το πρώτο βήμα για μια σπουδαία και μεγάλη αλλαγή σ’ ολόκληρη την ανθρωπότητα. Μέσα από τις μονοσέλιδες βιογραφίες τους και τα υπέροχα πορτρέτα τους που ζωγράφισαν 60 γυναίκες εικονογράφοι, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την παγκόσμια ιστορία και πολιτισμό, μαθαίνοντας πολύτιμες πληροφορίες.

Μαθαίνουν την επιμονή και την υπομονή

Όλες αυτές οι γυναίκες που καταγράφει το βιβλίο, για να πετύχουν το όνειρό τους, δούλεψαν σκληρά και με προσήλωση στο στόχο τους. Οι μικρές αναγνώστριες αποκτούν για πρότυπο γυναικείες φιγούρες που διαθέτουν υπομονή κι επιμονή, όραμα και φιλοδοξίες. Η επιμονή και η υπομονή, είναι δύο χαρακτηριστικά που συμβάλλουν στην επιτυχία και την ευτυχία. Κανένα ταλέντο δεν είναι από μόνο του αρκετό για να φτάσεις ψηλά, εάν δεν επιμείνεις σε αυτό με επιμονή, θάρρος και αγάπη!

Η προσπάθεια είναι το Α και το Ω

Η αποτυχία είναι κάτι που μπορεί να σε αποθαρρύνει τόσο ώστε να σταματήσεις κάθε προσπάθεια και να παραιτηθείς από τον σκοπό σου. Ωστόσο, μπορεί να σε πεισμώσει και την επόμενη φορά να καταβάλλεις την διπλάσια προσπάθεια μέχρι να καταφέρεις όσα είχες ονειρευτεί. Μέσα από αυτό το βιβλίο, τα μικρά κορίτσια διδάσκονται την πραγματική αξία της αποτυχίας και το πολύτιμο δώρο της προσπάθειας που μπορεί να σε απογειώσει.

Τονώνουν την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή τους

Ένα κορίτσι που θαυμάζει σπουδαίες γυναίκες επιθυμεί κάποτε να τους μοιάσει. Θέτει υψηλούς στόχους και προσπαθεί να ακολουθήσει τα βήματά τους. Αφού υπάρχουν πολλές γυναίκες που τα έχουν καταφέρει, νιώθει τη σιγουριά πως μπορεί να τα καταφέρει και η ίδια. Δίνει, λοιπόν, τις δικές της μάχες, τους δικούς της αγώνες, αντλώντας αυτοπεποίθηση από το πρότυπό της που δεν είναι άλλο από μια σπουδαία γυναίκα. Η αυτοεκτίμησή της χτίζεται πιο στέρεα, και δεν την καταβάλλουν στερεοτυπικές και φυλετικές διακρίσεις με τις οποίες ενδέχεται να έρθει αντιμέτωπη. 

Κάνει μεγάλα όνειρα και θέτει υψηλούς στόχους

Το να ξέρεις πως κάποιος τα κατάφερε, κάποιος μπόρεσε και πέτυχε αυτό που μέχρι χθες θεωρούνταν αδύνατο, είναι από μόνο του πηγή δύναμης και έμπνευσης. Ένα παιδί με μεγάλα όνειρα, δεν θα τα παρατήσει επειδή κάποιος του είπε πως «δεν γίνεται», όταν έχει δει άλλους να το κάνουν. Όπως λένε και οι συγγραφείς του βιβλίου, τα παιδιά γίνονται αυτό που βλέπουν.

Και μέσα από αυτό το βιβλίο, βλέπουν το ανέφικτο να γίνεται εφικτό και να χτίζει έναν καλύτερο κόσμο για όλους μας.

v