9 αστυνομικές ιστορίες μυστηρίου που θα σας καθηλώσουν

9 αστυνομικές ιστορίες μυστηρίου που θα σας καθηλώσουν

Τα τελευταία χρόνια η αστυνομική λογοτεχνία κερδίζει συνεχώς όλο και περισσότερους θαυμαστές. Ωστόσο, ακόμα κι αν εσείς δεν μοιράζεστε το ίδιο πάθος, υπάρχουν κάποια βιβλία μυστηρίου που σίγουρα θα σας καθηλώσουν και θα σας… αλλάξουν γνώμη. Όπως θα δείτε αρκετά από αυτά είναι έργα Σκανδιναβών οι οποίοι έχουν κυριαρχήσει σ’ αυτό το είδος ενώ και οι Έλληνες συγγραφείς έρχονται στο προσκήνιο. Υπόσχεσή μας λοιπόν είναι πως αν τα ξεκινήσετε, δεν θα «ξεκολλάτε».

*Φωτογραφία: nit.pt

Ο γιος

Συγγραφέας: Jo Nesbo

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Ο Jo Nesbo είναι ένας από τους πιο γνωστούς συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας παγκοσμίως που έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα από τους Έλληνες αναγνώστες- οι συχνές επισκέψεις του στην χώρα μας το αποδεικνύουν. «Ο γιος» είναι μια αυτοτελής ιστορία με πολλή ένταση, βία και δράση και είναι η ιδανική επιλογή για αρχή, ειδικά αν δεν έχετε διαβάσει ακόμα τα βιβλία της σειράς του Χάρι Χόλε. Ο Σόνι θα εθιστεί στην ηρωινή μετά την αυτοκτονία του αστυνομικού πατέρα του, ο οποίος κατηγορήθηκε για διαφθορά. Περνάει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη φυλακή, όπου τελικά καταφέρνει να ανακαλύψει την αλήθεια για τον πατέρα του.

 

Το δέμα

Συγγραφέας: Fitzek Sebastian

Εκδόσεις : Διόπτρα

Κυκλοφόρησε το 2018 και σε αρκετά βιβλιοπωλεία, παραμένει ακόμα best seller. Οι κριτικές του κοινού είναι διθυραμβικές και αυτό είναι ένα ακόμα κίνητρο για να το διαβάσετε. Πρωταγωνίστρια είναι μια ψυχίατρος που πέφτει θύμα βιασμού και έπειτα από αυτό το γεγονός, νιώθει ασφαλής μόνο στο σπίτι της… μέχρι που ο ταχυδρόμος της ζητά να παραλάβει ένα «ύποπτο» δέμα για τον γείτονά της. Από την αρχή μέχρι το τέλος, το χαρακτηρίζουν οι ανατροπές και  ο «γρήγορος» τρόπος γραφής.

Φοβού τους Δαναούς

Συγγραφέας: Phillip Kerr

Εκδόσεις: Κέδρος

Η υπόθεση διαδραματίζεται στη μεταπολεμική Αθήνα του 1957 όταν ο Μπέρνι Γκούντερ δουλεύει σε μια ασφαλιστική εταιρεία και καλείται να ρίξει φως σε μια υπόθεση ναυαγίου στην Ελλάδα. Τα πάντα αλλάζουν, όμως, όταν ο ιδιοκτήτης του πλοίου δολοφονείται και η υπόθεση αποκτά άλλη τροπή. Αξίζει να το διαβάσετε πρώτον γιατί ο συγγραφέας καταφέρνει να μας μεταφέρει το κλίμα της εποχής στην χώρα μας και δεύτερον γιατί το «σκοτεινό» του ύφος το κάνει να ξεχωρίζει ανάμεσα στα υπόλοιπα αστυνομικά βιβλία.

Ο άνθρωπος της νύχτας

Συγγραφέας: Jorn Lier Horst

Εκδόσεις: Διόπτρα

Ο επιθεωρητής Βίλιαμ Βίστιν μπορεί να μην είναι το ίδιο διάσημος με τον Χάρι Χόλε, όμως είναι εξίσου αξιόλογος. Σ’ αυτό το βιβλίο, καλείται να εξιχνιάσει μία αποτρόπαιη δολοφονία, όταν ένα γυναικείο κεφάλι βρίσκεται στη μέση της κεντρικής πλατείας στην πόλη του Λάρβικ στη Νορβηγία. Ο θύτης ξαναχτυπά με δεύτερη δολοφονία κι έτσι η υπόθεση περιπλέκεται. Το βιβλίο έχει κερδίσει το βραβείο του καλύτερου Νορβηγικού θρίλερ noire για το 2018. Επιπλέον, ο συγγραφέας, Jorn Lier Horst, υπήρξε ο ίδιος αστυνομικός και με τις ιστορίες του μας μεταφέρει την εμπειρία του στο αστυνομικό σώμα. Ενδεχομένως να έχει ζήσει και κάποια από αυτά τα γεγονότα…

Η σκιά

Συγγραφέας: Βαγέλης Γιαννίσης

Εκδόσεις: Διόπτρα

Ο Βαγγέλης Γιαννίσης, ο οποίος ζει ανάμεσα στην Ελλάδα, τη Σουηδία και τις Η.,Π.Α., θεωρείται ένας από τους best sellers συγγραφείς στη Σκανδιναβία και αποδεικνύει πως η ελληνική αστυνομική λογοτεχνία είναι ακόμα ζωντανή. Ήρωας των βιβλίων του είναι ο Άντερς Οικονομίδης, ένας Έλληνας αστυνομικός που ζει στη Σουηδία και θα έρθει αντιμέτωπος με τη διαλεύκανση μιας τόσο αποτρόπαιης δολοφονίας που οι ειδικοί δεν μπορούν να προχωρήσουν στην αναγνώριση του θύματος. Οι δολοφονίες όμως, δεν σταματούν και ο Οικονομίδης θα μπει σε έναν σκοτεινό κόσμο με σατανιστικά εγκλήματα.

Θρυμματισμένη φρυγανιά

Συγγραφέας: Κρίτων Σαλπιγκτής

Εκδόσεις: Ίκαρος

Με φόντο τη Θεσσαλονίκη, ο ποιητής Τέλης Δημητρέλης θα φέρει στην επιφάνεια μια υπόθεση από τα χρόνια της Κατοχής. Σύμφωνα με τον θρύλο, ένας πλούσιος θησαυρός είχε κλαπεί από τους Γερμανούς και πλέον βρισκόταν θαμμένος σε κάποιο μέρος της Βόρειας Ελλάδας. Στο μεταξύ, θα αποκαλυφθούν παλιοί φόνοι και πολλά μυστικά. Το βιβλίο σκιαγραφεί τη Θεσσαλονίκη εκείνης της εποχής και καταφέρνει να μας ταξιδέψει με επιτυχία εντείνοντας την αγωνία μας. 

Οικογενειακά μυστικά

Συγγραφέας: Camilla Lackberg

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Η Camilla Lackberg δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα μας. Σ’ αυτό το βιβλίο, η πλοκή περιστρέφεται γύρω από τη δολοφονία ενός μικρού κοριτσιού. Ο επιθεωρητής Χεντστρεμ, ο οποίος έχει γίνει πλέον πατέρας, αναλαμβάνει την υπόθεση και καταλαβαίνει πως η γραφική πόλη Φιελμπάκα τελικά κρύβει πολλά μυστικά. Η συγγραφέας πέρα από την ευρεσιτεχνία της, έχει ένα ιδιαίτερο τρόπο να περιγράφει τοπία και καταστάσεις, κάνοντάς τις να ζωντανεύουν στα μάτια του αναγνώστη.

*Φωτογραφία: webstorage.public.gr

Φόνοι με αλφαβητική σειρά

Συγγραφέας: Agatha Cristie

Εκδόσεις: Ψυχογιός

Οι ιστορίες της Agatha Cristie παραμένουν διαχρονικές. Οι φόνοι σ’ αυτή την ιστορία γίνονται σύμφωνα με αλφαβητική σειρά, ανάλογα με τα επίθετα των θυμάτων. Πρωταγωνιστές είναι φυσικά ο Ηρακλής Πουαρό, ο οποίος για πρώτη φορά φαίνεται να δυσκολεύεται να καταλήξει σε ένα συμπέρασμα και να συνδέσει όλα τα γεγονότα μεταξύ τους. Ο Χέιστινγκς παραμένει φυσικά και εδώ βοηθός του διάσημου Βέλγου επιθεωρητή.

 

*Φωτογραφία: greekbooks.gr

Στο πίσω κάθισμα

Συγγραφέας: Ευτυχία Γιαννάκη 

Εκδόσεις: Ίκαρος

Η δολοφονία ενός γνωστού σκηνοθέτη βρίσκεται στο προσκήνιο και για να την διαλευκάνει ο Χάρης Κόκκινος, θα χρειαστεί να ανατρέξει στο σκοτεινό παρελθόν του θύματος και να ανακαλύψει πολλά κρθμμένα μυστικά. Ταυτόχρονα, όμως, ο γιος του αστυνόμου θα συλληφθεί και ο Κόκκινος θα χρειαστεί να «σκαλίσει» και το δικό του οικογενειακό παρελθόν. Ποιο είναι το ηθικό δίδαγμα; Όλοι είμαστε λίγο- πολύ ένοχοι…

v