Ο κόσμος μας είναι φτιαγμένος για άντρες!

Ο κόσμος μας είναι φτιαγμένος για άντρες!

Η ισότητα των δύο φίλων δεν είναι απλά ένα θεωρητικό θέμα προς συζήτηση αλλά υπαρκτό και φλέγον ζήτημα, αφού δισεκατομμύρια γυναίκες και μικρά κορίτσια παγκοσμίως στερούνται βασικά δικαιώματα όπως την αυτοδιάθεση, την εκπαίδευση ή την ελευθερία σκέψης και έκφρασης. Ακόμα και στον δυτικό κόσμο, όμως, που οι γυναίκες απολαμβάνουν πολλά περισσότερα δικαιώματα, είναι πολλά τα παραδείγματα που αποδεικνύουν πως η ισότητα των δύο φύλων είναι ακόμα μακριά.

Σε αυτό το συμπέρασμα, εξάλλου, κατέληξαν και οι συμμετέχοντες του Women Deliver- της μεγαλύτερης διεθνής διάσκεψης για θέματα ισότητας των φύλων που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες στο Βανκούβερ όπου πήραν μέρος ηγέτες, επιστήμονες και ακτιβιστές από όλον τον κόσμο.

Οι διεθνείς ηγέτες έχουν δεσμευτεί για την ισότητα των δύο φίλων. Ωστόσο, σύμφωνα με μια παγκόσμια κατάταξη που παρουσιάστηκε στη μεγαλύτερη διεθνή διάσκεψη για θέματα ισότητας των φύλων, 1,4 δισεκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες στερούνται ακόμα το δικαίωμά τους για ένα πιο δίκαιο μέλλον.

Η έρευνα αποκαλύπτει πως η διεθνής κοινότητα, η οποία έχει θέσει ως στόχο μία ισότιμη κοινωνία μέχρι το 2030, φαίνεται πως απέχει πολύ από το να τον πραγματοποιήσει αφού καμία χώρα δεν έχει φθάσει στην τελική ευθεία για την επίτευξη του στόχου.

Η νέα κατάταξη αξιολογεί 129 χώρες με βάση δεκάδες στόχους βιώσιμης ανάπτυξης που αφορούν τις γυναίκες είτε πρόκειται για την υγεία, την παιδεία, την βία ή την εργασία, διαμορφώνεται ως εξής:

  • Η Δανία, η Φινλανδία και η Σουηδία βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης, ενώ το Κονγκό, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και το Τσαντ στις τελευταίες θέσεις.
  •  Σχεδόν το 40% των γυναικών και κοριτσιών -1,4 δισεκατομμύρια- ζουν σε χώρες που οι συνθήκες ζωής τους κρίνονται ως «πολύ αρνητικές».
  • Άλλο 1,4 δισεκατομμύρια ζουν σε συνθήκες που χαρακτηρίζονται «αρνητικές».
  •  Μόλις το 8% των κοριτσιών και γυναικών ζουν σε χώρες με συνθήκες που χαρακτηρίζονται «θετικές» ενώ καμία χώρα δεν κατάφερε να πάρει «άριστα».
  • Ο παγκόσμιος μέσος όρος, δυστυχώς, σχετικά με τα δικαιώματα και τις συνθήκες ζωής των γυναικών, χαρακτηρίστηκε ως «αρνητικός».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v