«Το παιδί σας έχει υπομονή;»: 3 θαλασσινά παιχνίδια που το αποδεικνύουν

«Το παιδί σας έχει υπομονή;»: 3 θαλασσινά παιχνίδια που το αποδεικνύουν

Πολλές φορές γκρινιάζουμε και στεναχωριόμαστε γιατί τα παιδιά μας δεν έχουν επιμονή και υπομονή. Βαριούνται, απογοητεύονται και τα παρατάνε γρήγορα. Ωστόσο, όταν κάτι τους ενδιαφέρει ή τους αρέσει πολύ, παρατηρούμε πως η συμπεριφορά τους αλλάζει. Ασχολούνται με τις ώρες, βάζουν στόχους και δεν σηκώνονται από την καρέκλα μέχρι να τους πετύχουν.

Τελικά, μάλλον το πρόβλημα δεν έγκειται στην ανυπομονησία των μικρών μας αλλά στα κίνητρα που τους δίνουμε. Και για του λόγου το αληθές, υπάρχουν τρία παιχνίδια της θάλασσας που αποδεικνύουν πως τα περισσότερα παιδιά έχουν και επιμονή αλλά και υπομονή. Το δικό σας;

Ψάχνουν για κοχύλια στην άμμο

Μία από τις ομορφότερες δραστηριότητες όταν βρισκόμαστε στην παραλία, είναι να ψάχνουμε για κοχύλια! Μία δραστηριότητα που αγαπούν ιδιαίτερα και τα παιδιά και μάλιστα την επεκτείνουν μαζεύοντας πέτρες ή παλιά κομμάτια από γυαλί. Δοκιμάστε, λοιπόν, να τους ζητήσετε να γεμίσουν μία μικρή τσάντα με κοχύλια, με στόχο να φτιάξετε μια χειροτεχνεία. Κάποια παιδιά δεν θα σταματήσουν μέχρι η τσάντα να γεμίσει, ενώ κάποια άλλα θα ασχοληθούν λίγο κι έπειτα θα προτιμήσουν τα κύματα.

Εάν, λοιπόν, το παιδί σας αγαπά αυτό το παιχνίδι και μπορεί να περάσει αρκετή ώρα πηγαίνοντας πάνω – κάτω ψαχουλεύοντας την άμμο, τότε δεν υπάρχει τίποτα για να ανησυχείτε! Ξέρετε πως διαθέτει υπομονή, μπορεί να συγκεντρωθεί και θέλει να πετύχει τον στόχο του.

Χτίζουν κάστρα στην άμμο

Μία ακόμα δραστηριότητα που αγαπούν τα παιδιά είναι να φτιάχνουν πύργους με τα κουβαδάκια τους. Μάλιστα, συχνά δεν μένουν σε ένα ή δύο κάστρα αλλά χτίζουν ολόκληρα βασίλεια με γέφυρες, φρούρια ή βαθιά πηγάδια. Εάν το παιδί σας, λοιπόν, παράτησε γρήγορα τα κοχύλια αλλά δέχτηκε την πρόκληση να κατασκευάσει μία μικρή πολιτεία, τότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Βρήκε την κλίση του και θα κάνει ό,τι χρειαστεί μέχρι να πετύχει τον στόχο του.

Η υπομονή που επιδεικνύει είναι εντυπωσιακή, αφού όλοι γνωρίζουμε πόσο δύσκολο είναι να χτίζεις κάστρα στην άμμο… δεν τον πτοούν τα κύματα που χαλάν αυτά που φτιάχνει, ούτε και τα υπόλοιπα παιδιά που τρέχουν και πατάνε τους πύργους του. Παραμένει στη θέση του, διορθώνει ό,τι χαλάει και δεν σηκώνεται μέχρι να ολοκληρώσει το έργο του.

Παίζουν με τα κύματα

Όταν βρίσκεσαι στη θάλασσα και ξαφνικά σηκωθεί ένα μεγάλο κύμα, το πιθανότερο είναι πως θα αρχίσεις να φωνάζεις από ενθουσιασμό, και ειδικά εάν είσαι παιδί! Θυμάμαι όταν ήμασταν παιδιά στεκόμασταν με τις ώρες στην ακροθαλασσιά περιμένοντας τα κύματα για πηδήξουμε από πάνω τους. Κάποιοι βαριόντουσαν γρήγορα και έτρεχαν στον μεγάλο βράχο για βουτιές. Κάποιοι άλλοι, όμως, μέναμε εκεί με τις ώρες περιμένοντας τη θάλασσα να αγριέψει και να μας χαρίσει μεγάλα κύματα.

Εάν θέλετε να δείτε αν το παιδί σας έχει υπομονή, λοιπόν, μία μέρα που η θάλασσα δεν θα είναι ταραγμένη αλλά ούτε και εντελώς ήρεμη, ενθαρρύνετέ το να αναμετρηθεί με 50 κύματα! Εάν μείνει στην ακροθαλασσιά περιμένοντας με υπομονή, τότε σημαίνει πως είναι παιδί με στόχους και πείσμα. Αρκεί, βέβαια, να βρει αυτό που του αρέσει!

v