«Ήταν λάθος να επιτρέψω στα παιδιά μου να έχουν κινητό»

«Ήταν λάθος να επιτρέψω στα παιδιά μου να έχουν κινητό»

Στα νιάτα της, υπήρξε κόκκινο πανί για κάθε γονιό που έβλεπε το παιδί του να τρελαίνεται με τα τραγούδια της, να κολλάει το βλέμμα του στην οθόνη σε κάθε βίντεο-κλιπ της και να αντιγράφει το ιδιαιτέρως τολμηρό στιλ της. Ήρθε όμως η στιγμή που η Μαντόνα μεγάλωσε, έγινε μητέρα και γκρινιάζει σαν μητέρα. Και τα «θέματά» της είναι αναμενόμενα κοινά με εκείνα των απλών καθημερινών γονιών που υπήρξαν αμετανόητοι φαν της. Σε πρόσφατη συνέντευξή της, για παράδειγμα, γκρίνιαξε για την αρνητική επίδραση που είχαν τα κινητά τηλέφωνα στην επικοινωνία με τα παιδιά της.

«Ήταν λάθος μου», είπε στη βρετανική έκδοση της Vogue, «να δώσω κινητό τηλέφωνο στα μεγαλύτερα παιδιά μου όταν έγιναν 13. Η σχέση μας σχεδόν διακόπηκε. Όχι εντελώς, αλλά το κινητό έγινε γρήγορα πολύ σημαντικό μέρος της ζωής τους. Το μυαλό τους άρχισε να πλημμυρίζει με εικόνες και άρχισαν να συγκρίνονται με τους άλλους, κάτι πολύ κακό για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους». 

Πιο πολύ, ανησύχησε για την 22χρονη κόρη της, Λούρδη, και την ενασχόλησή της με τα social media. «Νιώθω», είπε, «ότι τα social media την έχουν κυριεύσει σε σημείο που λέει στον εαυτό της “οι άνθρωποι θα μου δίνουν πράγματα επειδή είμαι η κόρη της Μαντόνα”».

Εκεί που η 60χρονη σταρ πάτησε τελικά πόδι ήταν στη διαπαιδαγώγηση του θετού γιου της, του 13χρονου Ντέιβιντ, στον οποίο έχει απαγορεύσει να χρησιμοποιεί κινητό τηλέφωνο. «Θα επιμείνω σ’ αυτόν τον κανόνα για όσο το δυνατόν μπορώ», είπε αφού πρώτα σημείωσε ότι νιώθει την ανάγκη να προστατεύσει τα παιδιά της μεγαλύτερη από ποτέ.

Και αν ακούγεται αυστηρότερη και από τους γονείς μας ακόμη που την είχαν για κακή επιρροή – αλλά σήμερα θα την χειροκροτούσαν – δεν μπορεί κανείς να μην παραδεχτεί ότι η Μαντόνα έχει τα δίκια της. Έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη και εξετάζουν το πώς η πολύωρη ημερήσια χρήση κινητού επηρεάζει τον εγκέφαλο των παιδιών δείχνουν ότι οι αλλαγές μπορεί να είναι ακόμη και δομικές.

Με λίγα λόγια, σε μια εποχή που τα παιδιά εξοικειώνονται με τη χρήση κινητών τηλεφώνων και τάμπλετ από πολύ μικρή ηλικία, αυτό που βιώνουμε, στην ουσία, είναι ένα τεράστιο πείραμα με εκατομμύρια πειραματόζωα και άγνωστα ακόμη αποτέλέσματα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v