10 περίεργοι τρόποι για να ζήσετε περισσότερο

10 περίεργοι τρόποι για να ζήσετε περισσότερο

Πόσο πολύ θέλετε να ζήσετε για πολλά-πολλά χρόνια; Και τι κάνετε για να το καταφέρετε; Σίγουρα τρώτε υγιεινά, κάνετε γυμναστική (όποτε το θυμάστε), κόψατε το τσιγάρο (πολλές φορές μέχρι σήμερα)… Τι άλλο είστε διατεθειμένοι να κάνετε;

Στο παρελθόν οι άνθρωποι έχουν δοκιμάσει πολλές διαφορετικές μεθόδους για να παρατείνουν τη μακροζωία τους. Κάποιες από αυτές τις μεθόδους ήταν ιδιαίτερα ευχάριστες και κάποιες άλλες όχι. Κάποιες περιλάμβαναν σεξουαλικές πρακτικές, κάποιες κατανάλωση συγκεκριμένων… ερπετών ή κατάποση επικίνδυνων υγρών. Ακόμη κι αυτά, όμως, ακούγονται ξεπερασμένα μπροστά στις παρακάτω ασυνήθιστες μεθόδους.

Πείνα (μέχρι τελικής πτώσης)

Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 1934, επιστήμονες παρατήρησαν πως αρουραίοι-πειραματόζωα που ταΐζονταν σε βαθμό πείνας έζησαν πολύ περισσότερο από όσο αναμενόταν. Αντίστοιχο πείραμα επιβεβαιώθηκε το 1986 πάνω σε ποντίκια. Οι επιστήμονες τότε κατέληξαν ότι όσο λαμβάνουν τα βασικά θρεπτικά, έστω κι αν πεινούν, τα ζώα μπορούν να ζήσουν περισσότερο. Ακολουθώντας αυτή την θεωρία, η CR Society (Calorie Restriction Society), μία ομάδα ανθρώπων από όλον τον κόσμο, με έδρα την Β. Καρολίνα, έχει αφοσιωθεί στην παράταση της ζωής τρώγοντας όχι παραπάνω από 1.200 θερμίδες ημερησίως. Βέβαια, το πόσο απολαμβάνουν μία τέτοια ζωή είναι ένα άλλο θέμα…

Ξένες γλώσσες

Ένας γερός εγκέφαλος είναι βασικό στοιχείο μιας μακρόχρονης και χαρούμενης ζωής. Πώς θα λάβετε σωστές αποφάσεις για την υγεία σας αν το μυαλό σας δεν λειτουργεί σωστά; Και πώς θα λειτουργεί σωστά; Με την εκμάθηση ξένων γλωσσών, λένε αμέτρητες έρευνες, η οποία καθυστερεί την γεροντική άνοια και το Αλτσχάιμερ. Ποτέ δεν είναι, λοιπόν, αργά να ξεκινήσετε Κινέζικα.

Ζωή στο βουνό

Οι άνθρωποι που ζουν σε βουνά, ζουν περισσότερο. Το λένε όλες οι έρευνες. Γιατί όμως; Ο καθαρός αέρας είναι σίγουρα μια απάντηση. Το (υποχρεωτικό) πολύ περπάτημα στη φύση που βοηθά στην καλύτερη καρδιαγγειακή λειτουργία, μία ακόμα. Θέλετε κι άλλους λόγους για να… πάρετε τα βουνά;

Θρησκεία

Κακά τα νέα για τους άθεους: Πολλές είναι οι έρευνες που έχουν δείξει πως η θρησκευτική πίστη συνδέεται με την καλή υγεία και ότι οι άνθρωποι που πιστεύουν σε κάποιον θεό ζουν, κατά μέσο όρο, περισσότερο από αυτούς που δεν πιστεύουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι Χιλιαστές της Έβδομης Ημέρας, μία αιρετική ομάδα στην περιοχή Loma Linda της Καλιφόρνια, η οποία αποτελεί τη μακροβιότερη κοινότητα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Γονιδιακή θεραπεία

Κάνετε λίγο ακόμα υπομονή γιατί σύντομα, όπως υποστηρίζουν επιστήμονες του Εθνικού Ερευνητικού Κέντρου Καρκίνου Ισπανίας, θα υπάρξει γονιδιακή θεραπεία που θα μπορέσει να παρατείνει τη ζωή ποντικών κατά 24%. Και μετά τα ποντίκια, ξέρετε ποιος έχει σειρά… (αρκεί να μην μπουν στη μέση οι αναπόφευκτοι ηθικοί ενδοιασμοί).

Πλούτος

Σε αντίθεση με όσους πιστεύουν πως μακροζωία θα τους αποδοθεί μόνο αν παραχωρήσουν όλα τα υπάρχοντά τους σε όσους τα έχουν πραγματικά ανάγκη και ακολουθήσουν μία απλή, λιτή ζωή, απαλλαγμένη από τις παγίδες της κατανάλωσης… τα στατιστικά έχουν άλλη άποψη. Σε όλο τον κόσμο, ο πλούτος και η μακροζωία είναι έννοιες αλληλοσυνδεόμενες. Οι φτωχότερες χώρες έχουν πάντα χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής, ενώ ακόμα και στις πλούσιες χώρες, οι πλουσιότεροι κάτοικοι ζουν περισσότερο.

Πολλή δουλειά – περισσότερο στρες

Κι άλλα κακά νέα: Το Longevity Project, μία μελέτη που ανέλυσε στοιχεία οδόντα ετών και ξεκίνησε το 1921 με μία ομάδα 1.500 παιδιών, έδειξε το εξής αξιοπερίεργο: Τα χαρούμενα και ανέμελα παιδιά έζησαν λιγότερο από τα πιο σοβαρά, πεισματάρικα και συνετά παιδιά. Ως ενήλικες, τα παιδιά αυτά ήταν σχεδόν εργασιομανείς και είχαν σημαντικά επίπεδα άγχους.

Σωστά φάρμακα

Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν διάφορα φάρμακα που υπόσχονται να παρατείνουν την ανθρώπινη ζωή. Για τους ανθρώπους δεν ξέρουμε, πάντως για τα ζώα η αλήθεια είναι ότι κάποια φάρμακα το έχουν κάνει. Ο λόγος για τα φάρμακα που περιέχουν ραπαμυκίνη. Έρευνα του 2009 έδειξε ότι η ζωή ποντικών που δέχθηκαν θεραπεία με την συγκεκριμένη ουσία, επιμηκύνθηκε κατά 14%. Η ουσία αυτή χορηγείται σε ασθενείς που έχουν υποστεί μεταμόσχευση οργάνου, για να κατασταλεί το ανοσοποιητικό τους σύστημα και να μην απορριφθεί από τον οργανισμό το όργανο. Ωστόσο, ένα ανοσοποιητικό σύστημα σε καταστολή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Αναμένουμε, λοιπόν, να βρουν οι επιστήμονες έναν τρόπο να λαμβάνουν οι άνθρωποι ραπαμυκίνη, χωρίς να διακινδυνεύουν την υγεία τους.

Νέα ανθρώπινα μέλη

Όταν πεθαίνουμε είναι συνήθως ένα από τα όργανά μας που μας εγκαταλείπει, ενώ τα περισσότερα άλλα «δουλεύουν» κανονικά. Φανταστείτε, όμως, να μπορούσαμε να προετοιμάσουμε νέα όργανα, τα οποία θα χρησιμοποιούσαμε όταν τα τωρινά μας θα χαλούσαν; Η τεχνολογία για να γίνει κάτι τέτοιο, υπάρχει ήδη. Οι γιατροί μπορούν να δημιουργούν νέο δέρμα εδώ και χρόνια, ενώ πρόσφατα κατάφεραν να φτιάξουν και πιο πολύπλοκα όργανα, π.χ. καρδιά και κύστη. Το πλεονέκτημα αυτής της τεχνολογίας είναι ότι οι ιστοί των οργάνων προέρχονται από τα ίδια τα κύτταρα του ασθενούς, οπότε δεν υπάρχει κίνδυνος απόρριψης.

Ακόμα πιο εντυπωσιακή εξέλιξη είναι αυτή που κάνει χρήση τρισδιάστατων εκτυπωτών για να δημιουργηθούν κυτταρικές δομές που είναι ακριβή αντίγραφα των πραγματικών και έτσι ταιριάζουν «γάντι» στο σώμα του ασθενούς. Δυστυχώς, βέβαια, είναι αδύνατο να δημιουργηθεί ένας νέος εγκέφαλος, γιατί δεν γίνεται να αναπαραχθούν οι αναμνήσεις και οι εμπειρίες. Για όλα τα άλλα όργανα, όμως, υπάρχουν βάσιμες ελπίδες.

Κάνε το καλό

Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, ένας από τους τρόπους για να ζήσετε περισσότερο είναι βοηθώντας άλλους ανθρώπους. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι ο εθελοντισμός αυξάνει σημαντικά το προσδόκιμο ζωής, ειδικά αν γίνεται για καθαρά αλτρουιστικούς λόγους. Επιπλέον, ο εθελοντισμός βοηθά στη δημιουργία κοινωνικών δικτύων, στην απόκτηση καλών φίλων οι οποίοι (στα γεράματα) θα παίξουν θετικό ρόλο στη υπόθεση της μακροζωίας. Κάτι τέτοιο πάντως, λέει η έρευνα, δεν ισχύει και για τις οικογενειακές σχέσεις…

Πηγή: listverse.com

v