«Σ' αγαπάω, είμαι δίπλα σου» και 11 ακόμα φράσεις που θα νικήσουν το άγχος του παιδιού

«Σ αγαπάω, είμαι δίπλα σου» και 11 ακόμα φράσεις που θα νικήσουν το άγχος του παιδιού

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, αποκτούν περισσότερη ενσυναίσθηση και αρχίζουν να αντιλαμβάνονται διαφορετικά τον κόσμο γύρω τους. Πολλές φορές οι καταστάσεις δεν είναι ευνοϊκές και τα μικρά μας αγχώνονται προκειμένου να ανταποκριθούν σε αυτές. Όταν όμως το άγχος τα καταβάλλει συναισθηματικά πρέπει να σταθούμε δίπλα τους και να τα ενθαρρύνουμε να προχωρήσουν μπροστά. Πώς θα το πετύχουμε; Με αυτές τις φράσεις…

«Σ’ αγαπάω και είμαι δίπλα σου»

Το άγχος κάνει τα παιδιά να αισθάνονται ότι κινδυνεύουν γι’ αυτό και έχουν ανάγκη να νιώθουν ότι είναι ασφαλή. Αυτή η φράση είναι μια ισχυρή επιβεβαίωση για το παιδί, ότι οι γονείς του βρίσκονται δίπλα του για να το προστατεύουν και να το αγαπούν. Και αυτή η σκέψη τα βοηθάει να ηρεμήσουν.

«Ας ζωγραφίσουμε»

Η ζωγραφική όπως και οι μουτζούρες αποτελούν μια καλή διέξοδο από το άγχος. Αυτό που δεν μπορεί να εκφραστεί με τα λόγια, μπορεί μέσω μιας εικόνας. Το παιδί θα έχει την ευκαιρία να «μιλήσει» για το πως νιώθει μέσα από τις ζωγραφιές του, αλλά και να ξεσπάσει το συσσωρευμένο στρες που κρύβει μέσα του.

«Ας φουσκώσουμε ένα φανταστικό μπαλόνι, μετρώντας ως το 5»

Όταν το παιδί βρίσκεται σε κατάσταση πανικού, το να του πούμε να ηρεμήσει θα φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα. Γι’ αυτό είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσουμε έναν σχετικά ευχάριστο αντιπερισπασμό για να το βοηθήσουμε. Προσποιηθείτε ότι φουσκώνετε ένα μπαλόνι, κάνοντας παράλληλα αστείες γκριμάτσες. Πάρτε τρεις βαθιές ανάσες, μετρήστε ως το 5 και ξεφυσήστε δυνατά. Ζητήστε από το παιδί να κάνει το ίδιο.

«Είμαστε δυνατοί σαν μια μπουνίτσα, ακόμη και όταν δεν είμαστε μαζί»

Ήδη από μικρή ηλικία, τα παιδιά αναπτύσσουν έναν ισχυρό δεσμό με τους γονείς και ιδιαίτερα με την μητέρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αισθάνονται άγχος κάθε φορά που βρίσκονται μακριά τους, όπως για παράδειγμα στο σχολείο. Η φράση αυτή είναι μια καθησυχαστική υπενθύμιση ότι είμαστε στο πλευρό τους, ακόμη αν δεν βρισκόμαστε στον ίδιο χώρο.

«Θέλω να μου πεις πότε θα έχουν περάσει δύο λεπτά»

Ο χρόνος είναι ένα ισχυρό όπλο ενάντια στο άγχος των παιδιών. Ζητώντας από το μικρό μας να παρακολουθήσει το ρολόι και να μετρήσει, το βοηθάμε να εστιάσει αλλού την προσοχή του. Με αυτόν τον τρόπο του δίνουμε και το διάστημα που χρειάζεται για να ηρεμήσει.

«Με κάνεις καθημερινά πολύ περήφανη»

Είναι πολύ σημαντικό για ένα παιδί να γνωρίζει ότι οι προσπάθειές του αναγνωρίζονται, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Αυτή η φράση τα καθησυχάζει και ανακουφίζει την ανάγκη τους να τα κάνουν όλα τέλεια για να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες μας.

«Πάμε μια βόλτα;»

Η άσκηση βοηθάει πολύ στην καταπολέμηση του άγχους και τονώνει την διάθεση. Αν το παιδί αρνηθεί, προτείνετε του να κάνετε σχοινάκι ή να κάνετε μαζί μερικές ασκήσεις.

«Θα τα καταφέρεις. Θυμάσαι τότε που ξεπέρασες εκείνο το εμπόδιο;»

Η φράση αυτή εκτός του ότι καθησυχάζει το παιδί, του υπενθυμίζει παρελθοντικές του επιτυχίες και τον ενθαρρύνει να ξεπεράσει και το παρόν εμπόδιο

«Θα ήθελα πολύ να με αφήσεις να σε αγκαλιάσω»

Δεν υπάρχει τίποτα πιο καθησυχαστικό σε αυτόν τον κόσμο από την αγκαλιά της μητέρας-αν εμείς που είμαστε ενήλικες την αναζητούμε ακόμα, σκεφτείτε πόσο ανάγκη την έχουν τα παιδιά.

«Πες μου πως νιώθεις. Μίλησέ μου»

Δώστε στα παιδιά την ευκαιρία να σας μιλήσουν για όσα τα ενοχλούν και τα προβληματίζουν, χωρίς να τα διακόπτετε. Μέσα από στοχευμένες ερωτήσεις, θα μπορέσουν να επεξεργαστούν τις σκέψεις τους και να καταλήξουν σε μια συμφέρουσα για τα ίδια λύση.

«Σε καταλαβαίνω γιατί και εγώ αγχώνομαι πολύ»

Δείχνοντας ενσυναίσθηση, καθησυχάζουμε αμέσως το παιδί. Λέγοντάς του πώς νιώθουμε, απλά και ξεκάθαρα, του μαθαίνουμε τον τρόπο να εκδηλώνει τα συναισθήματά του και ταυτόχρονα το ενθαρρύνουμε να κάνει το ίδιο. Έτσι μόνο θα μπορέσει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το άγχος του.

«Ας μετρήσουμε…»

Μπορεί να είναι τα παιχνίδια του ή τα παπούτσια του. Ό,τι κι αν επιλέξετε,  το μέτρημα αποσπάει το μυαλό του παιδιού από το άγχος του και του δίνει τον χρόνο που χρειάζεται για να χαλαρώσει.

 

v