Οι εξωσυζυγικές σχέσεις είναι πιο πολλές από παλιά ή είναι η ιδέα μου;

Οι εξωσυζυγικές σχέσεις είναι πιο πολλές από παλιά ή είναι η ιδέα μου;

Αρχές φθινοπώρου, κατηφόριζα στο γνωστό σημείο όπου πραγματοποιείται το ετήσιο reunion με τους συμμαθητές μου από το δημοτικό. Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε παντρεμένοι με παιδιά, κατασταλαγμένοι και ευτυχισμένοι οικογενειάρχες. Η βραδιά κυλούσε ήρεμα και ανάμεσα σε γέλια και σκουριασμένες αναμνήσεις, αναφέρθηκε μία γνωστή εφαρμογή γνωριμιών στην οποία, απ’ ότι φάνηκε, είχαν λογαριασμό σχεδόν όλοι οι παρευρισκόμενοι, ανεξαρτήτως φύλλου ή οικογενειακής κατάστασης. Το σεξ κυριαρχούσε όχι μόνο στη συζήτηση, αλλά και στη ζωή μας!

Έκτοτε, άρχισα να παρατηρώ με μεγαλύτερη προσοχή τις ιστορίες που άκουγα από το ευρύτερο περιβάλλον μου για να συνειδητοποιήσω πολύ γρήγορα πως οι εξωσυζυγικές σχέσεις γύρω μου είναι πολλές. Για την ακρίβεια, πιο πολλές απ’ τις πολλές.

«Την αγαπώ, δεν θέλω να χωρίσουμε, απλά έτυχε…»:

Η φράση που στιγμάτισε εκείνο το περιβόητο reunion ειπώθηκε από τον κάποτε συνεσταλμένο και ντροπαλό συμμαθητή και διπλανό μου. Απ’ ότι αποδείχθηκε μερικά τσίπουρα αργότερα, το σύστημά του ήταν να διατηρεί μια τρυφερή σχέση με τη γυναίκα του και παράλληλα να «τυχαίνει» με αρκετές γυναίκες των οποίων θυμόταν με δυσκολία το όνομα ή το χρώμα των μαλλιών τους.

Δεν είμαι αναμάρτητη και δεν θα σηκώσω πρώτη τον λίθο, όμως θα πω ότι αυτό το μοντέλο το έχω δει να επαναλαμβάνεται συχνά. Δεν είναι ότι δεν αγαπούν τον σύντροφό τους (λένε), είναι που έχουν αλλάξει πολλά από την εποχή των γονιών ή των παππούδων μας.  

Το σεξ έχει μετατραπεί σε υπόθεση… απλή!

Καταρχάς, οφείλουμε να αναφέρουμε πως το σεξ δεν είναι όπως παλιά. Δεν χρειάζεται να φλερτάρεις για μήνες με κάποιον μέχρι να βρει το θάρρος να σου πιάσει το χέρι. Για την ακρίβεια, ενδέχεται να έχουμε φτάσει στο άλλο άκρο αφού πρώτα κάνεις σεξ με κάποιον κι έπειτα τον γνωρίζεις.

Το σεξ δεν προϋποθέτει σχέση

Η εμπλοκή μας σε μία συναισθηματική σχέση δεν είναι προϋπόθεση για να κάνουμε σεξ, ενώ αν κάνουμε σεξ δεν είναι αυτονόητο πως θα ακολουθήσει δεύτερο ραντεβού και σχέση. Και η αλήθεια είναι πως, όταν άρχισα να κοιτώ από την κλειδαρότρυπα  τις οικογένειες γύρω μου, συνειδητοποίησα πολλά πράγματα για το σεξ που, ναι μεν δεν μου ήταν ξένα, αλλά δεν είχα κάτσει ποτέ να τα βάλω σε μια σειρά.

Το «τα εν οίκω μη εν δήμω» πήγε περίπατο

Το πρώτο συμπέρασμα στο οποίο κατέληξα  ήταν πως η ρήση «τα εν οίκω μη εν δήμω» δεν έχει την βαρύτητα που είχε παλιά. Πριν μερικά χρόνια, όταν ένας παντρεμένος έμπλεκε σε μια περιπετειούλα, δεν το διατυμπάνιζε. Εάν πάλι έπιανε τον σύντροφό του να τον απατά, το κράταγε μέσα του σαν επτασφράγιστο μυστικό. Σήμερα, όμως, όλα είναι πιο απλά και δεν κουβαλούν τόσες ενοχές.   Εάν βρεθείς σε μία τέτοια κατάσταση θα το μοιραστείς και θα ζητήσεις λύσεις ή παρηγοριά χωρίς να νιώθεις πως θα σε στοχοποιήσουν ή θα σε κρεμάσουν στην πλατεία για παραδειγματισμό.
 

Οι εξωσυζυγικές σχέσεις (όπως και τα διαζύγια) είναι πιο απενοχοποιημένα

Αυτό από μόνο του δημιουργεί ένα ασφαλές κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο μπορείς να είσαι ο εαυτός σου, να κάνεις τις επιλογές σου, να ερωτευτείς ή να χωρίσεις χωρίς την κατακραυγή του κόσμου να σε κυνηγά. Απαλλαγμένος από τον φόβο του «τι θα πουν οι άλλοι» λειτουργείς πιο ελεύθερα ενώ η εξωσυζυγική περιπετειούλα που θα σε βγάλει από την ρουτίνα του γάμου, μοιάζει σαν κάτι μικρό κι ασήμαντο. Ή, όπως λέει κι ένα αγαπημένος συνάδελφος, μοιάζει ανέξοδο – περάστε, σκουπίστε-τελειώσατε κι ούτε γάτα, ούτε ζημιά.

Το πορνό έχει μπει στη ζωή μας «δυνατά»!

Παλιότερα, η αντρική φαντασία διεγειρόταν με γυμνές φωτογραφίες γυναικών στο Playboy ή το Penthouse. Σήμερα, μπορούμε να έχουμε απεριόριστη πρόσβαση σε πορνογραφικό υλικό για όλα τα αγούστα πατώντας μόνο ένα κουμπί στον υπολογιστή ή στο κινητό μας.

Μάλιστα, έχουν γίνει πολλές επιστημονικές μελέτες και δημοσιογραφικές έρευνες για τις επιπτώσεις που έχει όλο αυτό στον ψυχισμό και τη συμπεριφορά των σημερινών ανθρώπων. Οι περισσότερες εστιάζουν στους νέους, αλλά όλα δείχνουν πως η απελευθέρωση του ερωτικού θεάματος επηρέασε την παγκόσμια κοινωνία, θυσιάζοντας ηθικές αναστολές, κοινωνικά στερεότυπα αλλά και αμέτρητους γάμους στο βωμό των ροζ … δισεκατομμυρίων.

Εν κατακλείδι…

«Το σεξ είναι μια άλλη ιστορία, για άγρια θηρία» τραγουδούσαν τα (ανυπέρβλητα!) ημισκούμπρια και, μεταξύ μας, το σεξ είναι ωραία και απελευθερωτική ιστορία. Το θέμα είναι πόσο υπεύθυνα την χρησιμοποιούμε και αν οι πράξεις μας πληγώνουν και πονάνε. Γιατί στην τελική, τι νόημα έχει η ζωή αν ξέρεις πως κάνεις τους ανθρώπους να ματώνουν;

v