Οι εργαζόμενες μαμάδες δεν έχουν ρεπό ούτε σαββατοκύριακα!

Οι εργαζόμενες μαμάδες δεν έχουν ρεπό ούτε σαββατοκύριακα!

Μας αρέσει να πιστεύουμε ότι οι σημερινοί μπαμπάδες είναι αλλιώτικοι απ’ τους παλιούς και μοιράζονται ισόποσα με τις γυναίκες τους όλα τα οικογενειακά βάρη, είτε έχουν να κάνουν με τα παιδιά είτε με το σπίτι. Κι όμως, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Σύμφωνα με σχετική έρευνα, οι άντρες δεν έχουν ακόμη παραχωρήσει όσο απ’ τον ελεύθερο χρόνο τους απαιτείται, ώστε να ξαλαφρώσουν πραγματικά τις γυναίκες τους, ούτε καν στις περιπτώσεις που εργάζονται κι εκείνες.

Με λίγα λόγια, όταν έρχεται το πολυαναμενόμενο – και για τους δυο – σαββατοκύριακο, οι άντρες χαλαρώνουν, ενώ οι γυναίκες συνεχίζουν να δουλεύουν στο σπίτι. Στο τέλος του διημέρου, ο καθαρός χρόνος ξεκούρασης έχει σημαντική διαφορά ανάμεσα στις μαμάδες και τους μπαμπάδες.

Η μελέτη που έγινε από ειδικούς του πανεπιστημίου Ohio State, παρακολούθησε λεπτό προς λεπτό, πως 52 εργαζόμενα ζευγάρια περνούσαν το χρόνο τους πριν και μετά τον ερχομό του πρώτου τους παιδιού – συγκεκριμένα το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και το πρώτο τρίμηνο με το παιδί. Πριν την έρευνα, μεταξύ των μελών της ερευνητικής ομάδας, υπήρχε η εντύπωση πως το μεγαλύτερο μέρος των συμμετεχόντων θα μοιράζονταν ισόποσα τον χρόνο που αφιερώνουν ως ζευγάρι στο παιδί και το σπίτι τους.

Τα αποτελέσματα όμως τους διέψευσαν πανηγυρικά. Για την ακρίβεια, ο χρόνος χαλάρωσης των αντρών αυξήθηκε μετά τη γέννηση των παιδιών τους, λες και η δουλειά της μητέρας έγινε ξαφνικά λιγότερο δύσκολη.

Οι ερευνητές λένε ότι σημαντικό ρόλο μπορεί να παίζει και η πίεση που νιώθουν οι νέες μαμάδες να είναι τέλειες, σπρώχνωντας άθελά τους τους μπαμπάδες στο «περιθώριο» ή το γεγονός ότι οι άντρες δεν κάνουν τις δουλειές με τον ίδιο τρόπο όπως οι γυναίκες τους, άρα τους θεωρούν λιγότερο αποτελεσματικούς.

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι παραμένει εξαιρετικά συνήθης η άνιση κατανομή του χρόνου που ο κάθε σύζυγος αφιερώνει σε δουλειές όταν είναι στο σπίτι, εκεί όπου θα έπρεπε να ξεκουράζεται, σωματικά και πνευματικά.

Με αφορμή τα συμπεράσματα της έρευνάς τους, οι ειδικοί τονίζουν ότι οι άντρες πρέπει να εντείνουν τη συμμετοχή τους στις δουλειές του σπιτιού, αφιερώνοντας πάνω-κάτω, μία παραπάνω ώρα δουλειάς απ’ ότι συνήθως. Μία ώρα ξεκούρασης για τις γυναίκες τους ισοδυναμεί ταυτόχρονα με μία ώρα λιγότερης δουλειάς, άρα το κέρδος είναι διπλό.

Στην εποχή μας, που η ψαλίδα μεταξύ των δύο φύλων έχει κλείσει σημαντικά, δεν είναι τίποτα να αφιερώσουμε όλοι την έξτρα προσπάθεια που χρειάζεται, ώστε να κάνουμε την οικογενειακή ζωή μας ακόμη πιο ανταποδοτική για όλους.

Πηγή: mother.ly

v