5 τρόποι για να ξυπνάτε τα... χουζούρικα παιδιά νωρίς στην καραντίνα

5 τρόποι για να ξυπνάτε τα... χουζούρικα παιδιά νωρίς στην καραντίνα

Λόγω καραντίνας, το καθημερινό μας πρόγραμμα έχει αλλάξει τελείως! Τα μεγαλύτερα παιδιά κοιμούνται πιο αργά και δυσκολεύονται να ξυπνήσουν νωρίς το πρωί. Ως γονείς, όμως, οφείλουμε να τα επαναφέρουμε σε ένα ημερήσιο πρόγραμμα παρόμοιο με αυτό που είχαν πριν κλείσουν τα σχολεία: να ξυπνούν νωρίς, να τρώνε το πρωινό τους και να κάνουν τα μαθήματά τους. 

Καλό είναι να έχουμε υπόψη μας ότι ένα νήπιο χρειάζεται 10-13 ώρες ύπνο για να αναπτυχθεί σωστά, ενώ για ένα παιδί του δημοτικού 9-10 ώρες είναι αρκετές. Φροντίστε λοιπόν να κουράζονται αρκετά μέσα στην ημέρα και να ξυπνούν νωρίς ώστε να κοιμούνται και νωρίς το βράδυ!

Φιλιά και αγκαλιές για γλυκό ξύπνημα

Ο πιο εγγυημένος και γλυκός τρόπος για να ξυπνάμε τα παιδιά μας, είναι με φιλιά και αγκαλιές!  Καθίστε δίπλα του, ξεκινήστε τα χάδια, δώστε του μερικά τρυφερά φιλιά και πολύ σύντομα θα είναι ξύπνιο και θα σας αγκαλιάζει χαμογελαστό! Εάν συνεχίσει να χουζουρεύει απολαμβάνοντας τα χάδια σας, ξεκινήστε τα παιχνίδια: γαργάλημα στην κοιλιά, κουκούλωμα και ξεκουκούλωμα με το πάπλωμα ή φιλάκια στις πατούσες! 

Ανοίγουμε τα παράθυρα να μπει ο ήλιος

Όταν το παιδί μας δεν λέει να ξυπνήσει, ένας γλυκός τρόπος για να το πείσουμε να… ανοίξει τα μάτια του είναι ο ζεστός και φωτεινός ήλιος! Ανοίξτε τις κουρτίνες και αφήστε το φυσικό φως να κάνει τη δουλειά του. Να συμπληρώσουμε εδώ πως ο ήλιος είναι ιδανικός για να ξυπνάει κανείς με καλή ψυχολογία και χαρούμενη διάθεση.

Βάλτε την αγαπημένη του μουσική

Εάν ο ήλιος δεν βοηθά, μπορείτε να γεμίσετε το σπίτι με νότες! Βάλτε την αγαπημένη του μουσική να παίξει δυνατά και δώστε του λίγο χρόνο μέχρι να σηκωθεί από το κρεβάτι. Η μουσική θα το βοηθήσει να ξυπνήσει με όμορφη διάθεση και χωρίς γκρίνιες. 

Διαβάστε του ένα παραμύθι

Έχουμε συνηθίσει να κοιμίζουμε τα παιδιά μας με ένα ωραίο παραμύθι ή βιβλίο, όμως μπορούμε να εφαρμόσουμε την ίδια μέθοδο και για να τα ξυπνήσουμε! Για τα παιδιά που αγαπούν το διάβασμα είναι μια εξαιρετική και δοκιμασμένη λύση ώστε να ξεκινάει η μέρα τους νωρίς και με τον καλύτερο τρόπο! Εναλλακτικά, υπάρχουν και τα audiobooks που αν και δεν είναι διαδεδομένα στην Ελλάδα, μπορούν να προσφέρουν στο παιδί ατέλειωτες ώρες ανάγνωσης.

Τα ξυπνάμε με την μυρωδιά του αγαπημένου τους πρωινού

Κάποια παιδιά αγαπούν τη μουσική ή τη φωνή της μαμάς που διαβάζει παραμύθια, ενώ κάποια άλλα προτιμούν τις όμορφες μυρωδιές για ένα ευχάριστο ξύπνημα! Εάν το παιδί σς ανήκει σε αυτήν την κατηγορία, ετοιμάστε ένα περιποιημένο πρωινό με λαχταριστές μυρωδιές, βάλτε το σε έναν όμορφο δίσκο και πηγαίνετε μια βόλτα μέχρι το παιδικό δωμάτιο. Εξάλλου, ποιος δεν θέλει να ξυπνάει με πρωινό στο κρεβάτι;

v