Αφράτα τσουρέκια χωρίς ζύμωμα για να φτιάξετε με τα παιδιά!

Αφράτα τσουρέκια χωρίς ζύμωμα για να φτιάξετε με τα παιδιά!

Είναι δεδομένο ότι το φετινό Πάσχα θα είναι διαφορετικό από τ’ άλλα, χωρίς βόλτες και χωρίς εκδρομές στο χωριό ή οικογενειακό τραπέζι με παππούδες και συγγενείς. Κάποια πράγματα, όμως, μπορούν να μείνουν ίδια. Για παράδειγμα, δεν χρειάζεται να στερηθούμε τις πασχαλινές λιχουδιές και τα έθιμα των γιαγιάδων μας, όπως είναι το αφράτο σπιτικό τσουρέκι. Και αν νομίζετε ότι δεν μπορείτε με τίποτα να το πετύχετε ή έχετε αποτύχει στο παρελθόν, ξανασκεφτείτε το. Μ’ αυτήν την πανεύκολη συνταγή και λίγη υπομονή, θα έχετε ένα λαχταριστό σπιτικό τσουρέκι χωρίς καθολου κόπο!

Τι χρειαζόμαστε

1100 γραμμάρια αλεύρι σκληρό (για τσουρέκι)

4 αυγά

200 γραμμάρια βούτυρο γάλακτος (από 100% αγελαδινό γάλα)

400 γραμμάρια γάλα φρέσκο

2 φακελάκια μαγιά ξερή

350 γραμμάρια ζάχαρη

1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

1/4 κουταλιά του γλυκού μαστίχα τριμμένη

1 κουταλιά της σούπας μαχλέπι τριμμένο

1/2 κουταλιά του γλυκού αλάτι

1 σωληνάριο βανίλια

Λίγο ξύσμα πορτοκαλιού

½ φλυτζάνι φιλέτο αμυγδάλου

1 κρόκο αυγού

1 κουταλιά της σούπας νερό

Τι κάνουμε

Bήμα 1ο

Σε πολύ χαμηλή φωτιά, ζεσταίνουμε το γάλα με το βούτυρο, ώσπου να λιώσει το βούτυρο. Το μείγμα πρέπει να είναι χλιαρό. Παράλληλα, σ’ ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι.

Βήμα 2ο

Σ’ ένα άλλο μπολ, αδειάζουμε το γάλα με το βούτυρο, προσθέτουμε τη μαστίχα, το μαχλέπι, τη 1 βανίλια, το ξύσμα, τη ζάχαρη, τα 4 αυγά, τη μαγιά, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με το σύρμα ώσπου να έχουμε ένα ομογενές μείγμα.

Βήμα 3ο

Κατόπιν, ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά με μια μαρίζ (ή ένα κουτάλι) ώσπου το αλεύρι να ενσωματωθεί εντελώς στο μείγμα. Τυλίγουμε το μπολ με μια μεμβράνη, το βάζουμε στο ψυγείο και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί όλη νύχτα, να δουλέψει καλά η γλουτένη και να της δώσει τον όγκο που θέλουμε.

Βήμα 4ο

Το πρωί, βγάζουμε τη ζύμη απ’ το ψυγείο και την αφήνουμε λίγη ώρα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Πρέπει να την πιέζουμε και να μένει η λακούβα, να μην επανέρχεται.

Βήμα 5ο

Κόβουμε 3 ίσα κομμάτια και, σε αλευρωμένη επιφάνεια, πλάθουμε τρία ισομήκη και ισοπαχή φιδάκια. Κατόπιν τα πλέκουμε σε πλεξούδα κι έχουμε το τσουρέκι μας. Το ίδιο κάνουμε και με την υπόλοιπη ζύμη.

Βήμα 6ο

Σ’ ένα ταψί, στρώνουμε μια λαδόκολα και τοποθετούμε τα τσουρέκια μας με απόσταση (γιατί θα φουσκώσουν). Τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε για 1 ώρα να φουσκώσουν.

Βήμα 7ο

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Ανακατεύουμε τον κρόκο με τη 1 κουταλιά της σούπας νερό και αλείφουμε τα τσουρέκια μας. Πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο από πάνω και ψήνουμε για 45 λεπτά ή ώσπου να ροδίσουν.

Καλές γιορτές!

v