Ζωή με μάσκα: Το (μεγάλο!) μηνιαίο κόστος για μια οικογένεια και οι εναλλακτικές

Ζωή με μάσκα: Το (μεγάλο!) μηνιαίο κόστος για μια οικογένεια και οι εναλλακτικές

Η εντολή που έχει δοθεί είναι απόλυτη: χρήση μάσκας κλειστούς χώρους και ΜΜΜ. Η μη χρήση, συνεπάγεται πρόστιμο €150 που δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο! Τι σημαίνει όμως η χρήση μάσκας για μια 4μελή οικογένεια σε νούμερα; Πόσο είναι το νέο κόστος που θα επωμιστούμε ώστε να εμποδίσουμε ένα δεύτερο lockdown και επιπλέον θύματα. Μήπως υπάρχουν πιο οικονομικές εναλλακτικές λύσεις;

Τουλάχιστον 100 -200 ευρώ / μήνα για μια 4μελη οικογένεια

Ας ξεκινήσουμε πως μία μάσκα μιας χρήσης κοστίζει κατά μέσο όρο €0,80*. Άρα, μία 4μελής οικογένεια χρειάζεται €3,20 για να πάει μια βόλτα με το λεωφορείο ή για να ψωνίσει στο σούπερ μάρκετ. Εάν μάλιστα χρειάζεται να βγαίνει από το σπίτι 1-2 φορές την ημέρα, και ειδικά από τις επόμενες εβδομάδες που θα επαναλειτουργήσουν τα γυμνάσια και τα λύκεια, θα χρειάζεται περίπου €100 - €200 τον μήνα. 

εάν υποθέσουμε μάλιστα πως κάποιο μέλος της οικογένειας (ή και όλοι μαζί) θα πρέπει να βρίσκονται σε μέρη με πολύ κόσμο για παραπάνω από 1-2 φορές την ημέρα, το κόστος της οικογένειας για μάσκες μπορεί να φτάσει ακόμα και τα €400 και πλέον. 

* Κάναμε μια βόλτα στο skroutz και βρήκαμε πως η φθηνότερη μάσκα μιας χρήσης κοστίζει €0,69.

Εναλλακτικές (πιο οικονομικές) λύσεις 

Υφασμάτινες μάσκες πολλών χρήσεων

Αν και ο Σ. Τσιόδρας συνιστά τις χειρουργικές μάσκες, υπάρχει πάντα και η επιλογή της πάνινης. Το κόστος είναι περίπου €1-3, μας προστατεύει και δεν μας κοστίζει όσο το μισό ενοίκιο του σπιτιού.  Μετά από κάθε χρήση πλένεται, στεγνώνεται καλά στον ήλιο και ξαναχρησιμοποιείται. Μπορείτε να βρείτε τέτοιες μάσκες εδώ.

Επαναχρησιμοποίηση της χειρουργικής μάσκας 

Ένα άλλο κόλπο είναι η επαναχρησιμοποίηση της ίδιας συνθετικής μάσκας μιας χρήσης. Μπορεί κάποιος να έχει 6 μάσκες. Να φορά μία κάθε μέρα, να την… απλώνει στον ήλιο και να την ξαναφορά, με την προϋπόθεση πως ο ήλιος είναι αρκετά ζεστός και μπορεί να σκοτώσει τα μικρόβια!  Ωστόσο, αυτή είναι μια περίπτωση που δεν θα σας συνιστούσαμε αφού χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή στο πώς θα φορέσεις και θα αφαιρέσεις την μάσκα - κάτι που είναι μεγάλο ρίσκο να αναθέσεις σε μικρά παιδιά. Εδώ μπορείτε να δείτε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες του ΕΟΔΥ για την εφαρμογή της μάσκας. 

Χειροποίητες μάσκες

Θα χρειαστείς βαμβακερό ύφασμα, ψαλίδι, βελόνα, κλωστή και ένα υφασμάτινο λάστιχο. Το επόμενο που θα χρειαστείς είναι να πατήσεις το play και να ακολουθήσεις βήμα προς βήμα τη διαδικασία.



 
v