Ο δεκάλογος του καλού μπαμπά

Ο δεκάλογος του καλού μπαμπά

Μπορεί η μάνα να είναι μόνο μία, αλλά το ίδιο ισχύει και για τον πατέρα! Μπορεί με τον μπαμπά να μην έχουμε πάντα τόσο τρυφερή ή τρυφερή σχέση, αλλά είναι ο άνθρωπος που μας παρέχει ασφάλεια, μας νουθετεί με αντικειμενικότητα και φροντίζει να εξελιχτούμε σε σωστούς και ικανούς ανθρώπους. 

Πρώτα και κύρια, ένας καλός μπαμπάς (όπως και μία καλή μαμά αντίστοιχα) πρέπει να σέβεται και να φροντίζει τη σύντροφό του. Με αφετηρία την καλή σχέση με την μαμά, λοιπόν, χτίζει και τις σχέσεις του με τα παιδιά. Ένας καλός μπαμπάς, κάνει όλα (ή κάποια από) τα παρακάτω με όλη του την αγάπη!

Βοηθάει την μαμά

Επειδή η μαμά επωμίζεται συνήθως τις περισσότερες ευθύνες που αφορούν τα παιδιά , χρειάζεται συχνά τη βοήθεια του μπαμπά. Κι όταν την έχει, είναι πιο ξεκούραστη, ικανοποιημένη και ήρεμη να προσφέρει το καλύτερο δυνατό στην οικογένειά της. 

Δεν ξεχωρίζει τα αδέλφια μεταξύ τους

Το να μην ξεχωρίζεις τα παιδιά σου και να είσαι πάντα δίκαιος απέναντί τους, δεν είναι πάντα πολύ εύκολο. Το κάθε παιδί έχει την δική του προσωπικότητα και τα δικά του χαρίσματα. Ωστόσο, επειδή ο μπαμπάς είναι αυτός που χαράζει συνήθως τις ηθικές αξίες που μας ακολουθούν την υπόλοιπη ζωή μας, οφείλει να πράττει δίκαια και συνετά. 

Μπορεί και βάζει όρια χωρίς φωνές και τιμωρίες

Επίσης, τις περισσότερες φορές, ο μπαμπάς έχει έναν μαγικό τρόπο να θέτει τα όρια και τους κανόνες του σπιτιού. Το μυστικό είναι να το κάνει όχι με απειλές και βία, αλλά με ηρεμία και αποφασιστικότητα. Έτσι, τα παιδιά μαθαίνουν το πολύτιμο μάθημα της πειθαρχίας που δεν προέρχεται από τον φόβο αλλά από τον σεβασμό. 

Συμμετέχει στις δουλειές του σπιτιού

Παλιότερα ήταν εξαιρετικά ασυνήθιστο να βοηθά ο μπαμπάς στις οικιακές δουλειές. Ευτυχώς, αυτό τείνει να αλλάξει αφού πολλοί άντρες πλένουν τα πιάτα, μαγειρεύουν ή σιδερώνουν. Έτσι, εκτός από το ότι βοηθούν την μαμά, δίνουν ένα λαμπρό παράδειγμα στα παιδιά σχετικά με την ισότητα των δύο φύλων!

Δεν βάζει τη δουλειά του πάνω από την οικογένειά του

Είναι φυσιολογικό για έναν εργαζόμενο οικογενειάρχη να ανησυχεί για τη δουλειά του και ειδικά εάν σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος των οικονομικών του σπιτιού. Ωστόσο, η προτεραιότητά του πρέπει να είναι πάντα (μα πάντα!) τα παιδιά και η οικογένειά του.

Παίζει με τα παιδιά 

Κι όμως, το παιχνίδι είναι πολύ σημαντικό για ένα παιδί! Ένας καλός μπαμπάς πρέπει να αφιερώνει χρόνο στο παιχνίδι των μικρών παιδιών, αφού μέσα από ευχάριστες δραστηριότητες τους μαθαίνει σημαντικές δεξιότητες και αξίες. 

Μπορεί να διαβάζει παραμύθια

Δεν έχουν όλοι ταλέντο στην ανάγνωση ή την υποκριτική, αλλά αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που ενδιαφέρει τα παιδιά. Το σημαντικό είναι η σύνδεση που δημιουργείται μεταξύ γονιού και παιδιού όταν ο πρώτος διαβάζει παραμύθια στο δεύτερο. Πρώτα απ΄όλα του ανοίγει τον δρόμο για τον κόσμο του βιβλίου, ενώ παράλληλα οι απορίες του παιδιού δίνουν την αφορμή στους γονείς για μεγάλες συζητήσεις και μαθήματα ζωής. 

Συζητάει με τα παιδιά για τα προβλήματα που τους απασχολούν

Οι συζητήσεις τους, όμως, δεν πρέπει να περιορίζονται σε θέματα γύρω από τα παραμύθια... Ένας καλός μπαμπάς μπορεί να διαβάζει» το παιδί του και να καταλαβαίνει πότε είναι προβληματισμένο. Μπορεί να το πλησιάσει, να το ενθαρρύνει να μιλήσει για όσα το απασχολούν και να το βοηθήσει να βρει την δική του λύση. 

Δεν αδιαφορεί για τα απλά, καθημερινά πράγματα

Τα απλά καθημερινά πράγματα είναι που θα βοηθήσουν έναν μπαμπά να δεθείς με το μωρό του. Το άλλαγμα της πάνας, το μπάνιο του, το φαγητό του, οι βόλτες, τα τραγουδάκια. Κάθε λεπτό που περνά με το μαζί του δυναμώνει τον δεσμό μεταξύ τους.

Μαθαίνει να εκφράζει τα συναισθήματά του

Ακόμα κι αν του είναι δύσκολο, ένας καλός μπαμπάς μεγαλώνει και εξελίσσεται μαζί με το παιδί του. Μαθαίνει να εκφράζει τα συναισθήματά του ώστε να ξέρει το παιδί πόσο πολύ το αγαπά, αλλά και να του διδάξει τη σημασία του να εκφραζόμαστε. Δεν είναι ντροπή να λες «σ' αγαπώ»,«ευχαριστώ» και «συγνώμη» που και που! 

v