Αδέλφια: ένας ισχυρός δεσμός αγάπης που κρατάει μια ζωή

Αδέλφια: ένας ισχυρός δεσμός αγάπης που κρατάει μια ζωή

Τι να πει κανείς για τα αδέλφια... Εκτός από σπάνιες περιπτώσεις, πρόκειται για την πιο δεμένη, ουσιαστική και αγαπημένη σχέση στη ζωή μας που τίποτα και κανείς δεν μπορεί να την κλονίσει. Τα αδέλφια, είτε του ίδιου είτε του αντίθετου φύλλου μεγαλώνουν γνωρίζοντας πως έχουν ο ένας στον άλλον στο πλευρό του, ακόμα κι αν στις μικρές ηλικίες οι καβγάδες δίνουν και παίρνουν!

Για την ακρίβεια, οι παιδικοί τσακωμοί ανάμεσα στα αδέλφια είναι κάτι σαν άγραφος κανόνας... Μεγαλώνοντας, όμως, γίνονται οι καλύτεροι φίλοι και σύμμαχοι στη ζωή. 

Μεγαλώνουν μαζί

Με τα αδέλφια μας μεγαλώνουμε ουσιαστικά μαζί. Οι ηλικίες μας είναι συνήθως κοντινές, με λίγα χρόνια διαφορά, οπότε μας απασχολούν πάνω κάτω τα ίδια ζητήματα. Η εξέλιξη και η ωρίμανση που έρχεται σταδιακά μας βρίσκει πάντα ενωμένους, ενώ μοιραζόμαστε κοινές ανησυχίες στις διάφορες ηλικίες. Τα αδέλφια μας είναι είναι το αποκούμπι μας στις δυσκολίες ενώ μπορούν να μας καταλάβουν και να συμμεριστούν τις αγωνίες μας. Είναι πολύ σημαντικό να μεγαλώνεις με παιδιά της ίδιας (ή κοντινής ) ηλικίας και να ξεπερνάτε τα εμπόδια της ζωής πιασμένοι χέρι χέρι. 

Το ένα αποτελεί πρότυπο και παράδειγμα για το άλλο

Εξίσου σημαντικό είναι να υπάρχει στη ζωή μας ένας άνθρωπος που θαυμάζουμε και εκτιμάμε και που θα αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση. Και φυσικά, εκτός απ' τους γονείς ή άλλους ενήλικους που μας εμπνέουν, το πρότυπο που έχει σχεδόν την ίδια ηλικία με εμάς είναι πάντα πιο εύκολα προσεγγίσιμο. 

Τα αδέλφια μας τα γνωρίζουμε καλά, σε όλες τους τις εκδοχές, και πάντα υπάρχουν χαρακτηριστικά και ιδιότητες που θαυμάζουμε και προσπαθούμε να μιμηθούμε. Ακόμα κι αν αυτό εκφράζεται ως αντιζηλία σε μικρότερες ηλικίες, μεγαλώνοντας γίνεται ισχυρό πρότυπο και φωτίζει τον δρόμο μας. 

Μαζί στις σκανδαλιές  και τα μυστικά....

Τα αδέλφια είναι μαζί στις ζημιές, τις συνωμοσίες, τις ζαβολιές και τα μικρά αθώα ψέματα. Σύμμαχοι απέναντι στην αυστηρότητα της μαμάς και του μπαμπά που συχνά κάνουν τα στραβά μάτια για να ενισχύσουν  τον άρρηκτο δεσμό των παιδιών τους. Στην εφηβεία τα αδέλφια αλληλοκαλύπτονται στις κοπάνες και τα πρώτα φλερτ, ψιθυρίζουν μονίμως μυστικά και βρίσκουν ο ένας στο πρόσωπο του άλλου έναν καλό και έμπιστο φίλο. Παράλληλα, δεν παραλείπουν να νουθετούν, να νοιάζονται και να συμβουλεύουν ο ένας τον άλλον. Μπορεί να μην μαρτυρούν τις αταξίες τους στους γονείς, αλλά παρέα προστατεύονται, συνεργάζονται και γνωρίζουν τα όριά τους.

...μαζί και στις υποχρεώσεις

Ωστόσο, τα αδέλφια δεν συμμαχούν μόνο στις σκανταλιές, αλλά και στις υποχρεώσεις του σπιτιού. Μοιράζονται τις δουλειές, αλληλοβοηθιούνται στα μαθήματα και συμμετέχουν από κοινού στις αρμοδιότητες που τους αναθέτει η οικογένεια. Έτσι, μαθαίνουν τη συνεργασία, τη δικαιοσύνη και την υπευθυνότητα. Και πάνω απ΄όλα, μαθαίνουν πως τα αδέλφια τους θα είναι πάντα δίπλα τους να τα συμπληρώνουν και να τους στέκονται σε όλα. 

«Μέσα» καβγαδίζουν, αλλά «έξω» γίνονται μια γροθιά!

Δεν υπάρχει άνθρωπος να σε υπερασπιστεί με περισσότερο σθένος απ' ότι τα αδέλφια σου! Μπορεί όταν μένουμε μόνοι στο σπίτι να τσακωνόμαστε σαν τον σκύλο με τη γάτα με ασήμαντες αφορμές, αλλά εκτός σπιτιού γινόμαστε μια δυνατή γροθιά, ικανή να αντιμετωπίσει τα πάντα! Τα αδέλφια μας θα κάνουν το παν για να μας προστατεύσουν και να μας βοηθήσουν να διεκδικήσουμε το δίκιο μας. 

Σε μεγαλύτερες ηλικίες, οι διαφορές μας συνήθως εκμηδενίζονται μπροστά στην σιωπηλή συμφωνία που έχουμε κάνει μεταξύ μας: να είμαστε πάντα μαζί, αγαπημένοι και σύμμαχοι σε ό,τι κι αν μας συμβεί

v