Πνευμονολογική Εταιρεία: Κερκόπορτα το κάπνισμα για τον κορονοϊό

Πνευμονολογική Εταιρεία: Κερκόπορτα το κάπνισμα για τον κορονοϊό

Την Κυριακή που μας έρχεται ο μήνας έχει 31 και όπως κάθε χρόνο, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας κατά του Καπνίσματος. Με αυτή την αφορμή, αλλά και τον ντόρο που προκλήθηκε από δημοσιεύματα που ήθελαν το κάπνισμα να έχει προστατευτική δράση έναντι του κορονοϊού – που, ας μην ξεχνάμε, πλήττει σοβαρά το αναπνευστικό σύστημα – η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία έκανε προχθές ορισμένες σημαντικές επισημάνσεις. Στόχος, να στρέψει την προσοχή όλων μας στο γεγονός ότι οι καπνιστές, όχι μόνο δεν διαθέτουν κάποια φυσική ασπίδα απέναντι στον ιό, αλλά είναι πιθανότατα πιο ευάλωτοι σε επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και τον θάνατο.

Ύστερα από αξιολόγηση μιας σειράς μελετών, προκύπτει πως «οι νοσηλευόμενοι με λοίμωξη από κορωνοϊό καπνιστές έχουν 79% περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας της νόσου από τους μη καπνιστές».

Σύμφωνα με τους ειδικούς αυτό συμβαίνει επειδή το κάπνισμα «προκαλεί βλάβη στους αμυντικούς μηχανισμούς του πνεύμονα» κι έτσι «αυξάνει τις "πύλες εισόδου" του ιού στον ανθρώπινο οργανισμό».

Εξηγώντας πως γίνεται αυτό, η επίκουρη καθηγήτρια Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ Παρασκευή Κατσαούνου είπε πως το κάπνισμα «παρεμποδίζει, μεταξύ άλλων, τη βλεννοκροσσωτή λειτουργία και άρα την κάθαρση εισπνεόμενων σωματιδίων, ενώ προάγει την προσκόλληση βακτηριδίων στα επιθηλιακά κύτταρα των αεραγωγών.» Γι’ αυτό και οι καπνιστές «φαίνεται να έχουν αυξημένη έκφραση του υποδοχέα ACE2 που αποτελεί την "πόρτα" για την είσοδο του ιού στον οργανισμό.» 

Η μελέτη στην οποία αναφέρεται έγινε σε 8.910 ασθενείς με κορονοϊό, οι οποίοι νοσηλεύτηκαν από τις 20 Δεκεμβρίου 2019 έως 28 Μαρτίου 2020 σε 169 νοσοκομεία της Ασίας, της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής. Άλλωστε, κάποια πρώιμα αποτελέσματα παρατήρησης νοσηλευόμενων ασθενών με COVID-19 στην Αθήνα, έδειξαν ότι το 48% είναι νυν ή πρώην καπνιστές.

Παίρνοντας, λοιπόν, το έναυσμα από αυτήν την επικίνδυνη λοίμωξη του αναπνευστικού που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ο πλανήτης, αλλά και ενόψει ενός πιθανού δεύτερου κύματος της πανδημίας, οι έλληνες πνευμονολόγοι απηύθυναν έκκληση για διακοπή της καπνιστικής συνήθειας, ακόμη και τώρα.

Αυτό είναι και το διαχρονικό μήνυμα, τόσο της 31ης Μαΐου, όσο και της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, πάντα με έμφαση στους νέους – τα παιδιά μας – και την ανάγκη να τους αποτρέψουμε απ’ το να γίνουν καπνιστές διακινδυνεύοντας την υγεία τους και την ποιότητα της ζωής τους.

Πηγή: iatronet.gr
v