10 υγιεινοί τρόποι να... γεμίσετε μπαταρίες

10 υγιεινοί τρόποι να... γεμίσετε μπαταρίες

Καθώς η καλοκαιρία πλησιάζει στο τέλος της και η μέρα μικραίνει είναι αναπόφευκτο να μας πιάνει βαρεμάρα, να χάνουμε την ενέργειά μας και να νιώθουμε την ανάγκη να περνάμε περισσότερες ώρες μπροστά στον καναπέ, τρώγοντας πίτσα και βλέποντας τηλεόραση. Οι εποχικές αυτές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας, όμως, μπορούν να μας προκαλέσουν νωθρότητα, οδηγώντας σε αύξηση του βάρους μας και μείωση της σωματικής μας δραστηριότητας.

Πώς θα καταφέρουμε να τονώσουμε τον οργανισμό μας –και να διατηρηθούμε δραστήριες καθ’όλη την διάρκεια του έτους;

Καταπολεμήστε τη μελαγχολία του φθινοπώρου

Οι Άγγλοι, τους οποίους δικαιολογημένα επηρεάζει περισσότερο, το αποκαλούν Seasonal Affective Disorder. Ο λόγος για μία συναισθηματική αναστάτωση που συμβαίνει όταν αρχίζουν οι συννεφιές και τα πρωτοβρόχια, η οποία σχετίζεται με ληθαργικές τάσεις, μείωση της ενέργειάς μας, άγχος και ευερεθιστότητα, εξαιτίας της λιγότερης επαφής μας με την ηλιακή ακτινοβολία. Για να την αποφύγετε φροντίστε να… λιάζεστε όσο περισσότερο μπορείτε κατά την διάρκεια της ημέρας –στην χώρα που ζούμε δεν είναι τόσο δύσκολο!

Προστατευθείτε από την κατάθλιψη

Αν νιώθετε ότι υποφέρετε από κατάθλιψη θα το καταλάβετε εντονότερα αυτή την εποχή, που τα αισθήματα θλίψης επιδεινώνονται για τους λόγους που προαναφέρθηκαν. Παρατηρήστε αν μειώνεται η όρεξή σας, αν έχετε την ανάγκη να κοιμάστε συνέχεια, αν νιώθετε ανήμπορη και θέλετε να κλείνεστε στον εαυτό σας. Αν έχετε τέτοια συμπτώματα μιλήστε στους δικούς σας και σε κάποιον ειδικό που μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε την κατάθλιψη.

Τρώτε λιγότερα λιπαρά και ζάχαρη

Μπορεί αυτά ακριβώς να λαχταράτε αυτή την εποχή, όμως πέφτοντας με τα μούτρα σε τέτοια φαγητά όχι μόνο θα οδηγηθείτε σε αύξηση του βάρους σας αλλά και σε ακόμα πιο έντονα αισθήματα νωθρότητας. Η ζάχαρη έχει την ιδιότητα να μας τονώνει για μερικά λεπτά και μετά να μας «ρίχνει» απότομα, όπως πέφτει η ποσότητα σακχάρου στο αίμα. Όταν θέλετε, λοιπόν, κάτι γλυκό, προτιμήστε να φτιάξετε ένα smoothie με γιαούρτι και βατόμουρα.

Κάντε εξετάσεις αίματος 

Αν νιώθετε κόπωση όλες τις ώρες της ημέρας, πιθανώς υποφέρετε από σιδηροπενική αναιμία. Είναι μία πολύ κοινή πάθηση, η οποία συμβαίνει όταν για κάποιον λόγο μειώνονται τα επίπεδα σιδήρου στο αίμα μας και διορθώνεται σχετικά απλά αν αρχίσουμε να καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε σίδηρο (π.χ. πράσινα λαχανικά, φασόλια, ξηρούς καρπούς και άπαχο κρέας) ή λάβουμε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής.

Εξασκηθείτε συχνά και από λίγο

Όταν νιώθετε πεσμένη και νωθρή το τελευταίο πράγμα που έχετε όρεξη να κάνετε είναι γυμναστική. Ωστόσο, έχει αποδειχτεί ότι λίγη σωματική άσκηση σε τακτά χρονικά διαστήματα αυξάνει τις ορμόνες της χαράς, γνωστές και ως ενδορφίνες, προσφέροντάς μας ενέργεια για αρκετές ώρες μετά. Επίσης, η άσκηση το απόγευμα υπόσχεται καλό ύπνο το βράδυ, άρα περισσότερη ξεκούραση –πολύτιμη για την επόμενη ημέρα. Η yoga, το τζόκινγκ και η κολύμβηση είναι ιδανικές ασκήσεις για κάθε γυναίκα.

Πόσες ώρες κοιμάστε;

Η νωθρότητα μπορεί να προκληθεί είτε αν κοιμόμαστε πάρα πολλές ώρες κάθε μέρα είτε αν κοιμόμαστε πολύ λίγο. Δοκιμάστε να ακολουθήσετε ένα αυστηρό πρόγραμμα ύπνου που να περιλαμβάνει 7-9 ώρες καθημερινά αλλά και τα σαββατοκύριακα και παρατήρηστε αν θα βελτιώσει την διάθεσή σας.

Ελέγξτε το έντερό σας

Σχεδόν ένας στους εκατό ανθρώπους υποφέρει από κοιλιοκάκι, ενώ υπάρχουν πολλοί ακόμα που υποφέρουν χωρίς να το γνωρίζουν. Πρόκειται για μία αυτοάνοση κατάσταση που επηρεάζει το πεπτικό σύστημα όσων ο οργανισμός αντιδρά στην κατανάλωση γλουτένης. Ένα από τα συμπτώματα του προβλήματος αυτού είναι το υπερβολικό αίσθημα κόπωσης, κι αυτό γιατί ο οργανισμός αδυνατεί να απορροφήσει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που προσφέρουν ενέργεια –φυσικά υπάρχουν κι άλλα συμπτώματα, όπως φούσκωμα, ελαφρύς στομαχόπονος, διάρροια ή δυσκοιλιότητα, απώλεια βάρους κ.α. Κάνοντας τις σχετικές εξετάσεις θα ανακαλύψετε αν πράγματι πάσχετε από κοιλιοκάκι και ο γιατρός θα σας συμβουλεύσει για την διατροφή που θα πρέπει να ακολουθήσετε.

Συνεχής ενυδάτωση

Συχνά η νωθρότητα προκαλείται από έλλειψη ενυδάτωσης, η οποία είναι απαραίτητη προκειμένου ο οργανισμός μας να λειτουργήσει σωστά. Προσπαθήστε, λοιπόν, να πίνετε περισσότερο νερό ή χυμούς φρούτων και λιγότερη καφεΐνη καθημερινά –ιδιαίτερα το βράδυ, για να κοιμάστε και καλύτερα.

Έλεγχος διαβήτη

Ο διαβήτης είναι μία ακόμα πάθηση που σχετίζεται με αισθήματα έντονης κόπωσης, καθώς και με την ανάγκη του ατόμου να ουρεί συχνότερα από το συνηθισμένο, με έντονη δίψα και με απρόσμενη απώλεια βάρους. Μπορείτε να ανακαλύψετε αν πράγματι αντιμετωπίζετε τέτοιο πρόβλημα κάνοντας απλές εξετάσεις ούρων. Μην αγνοήσετε, πάντως, τα συμπτώματα του διαβήτη, γιατί αν δεν θεραπευτεί μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρότερα προβλήματα υγείας, ενώ τον προλάβετε μπορείτε να τα αποφύγετε.

Κόψτε το κάπνισμα

Η νικοτίνη είναι ουσία διεγερτική, οπότε αν καπνίζετε πριν κοιμηθείτε μπορεί να σας δημιουργήσει αϋπνία. Φυσικά, αυτός είναι ένας μόνο λόγος για να κόψετε το κάπνισμα. Οι κίνδυνοι για την καρδιά σας, για καρκίνο αλλά και για το αίσθημα κόπωσης που δημιουργεί είναι σπουδαιότεροι.

Πηγή: iVillage

v