8 φράσεις για να πιστέψουν τα παιδιά στον εαυτό τους!

8 φράσεις για να πιστέψουν τα παιδιά στον εαυτό τους!

Κανένα παιδί δεν γεννιέται έχοντας πίστη στον εαυτό και τις δυνάμεις του. Η αυτοπεποίθηση είναι κάτι που χτίζεται σιγά-σιγά, από μικρή ηλικία και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πώς εμείς οι γονείς συμπεριφερόμαστε στο παιδί μας και κατά πόσο το ενθαρρύνουμε να διεκδικεί τα θέλω του και να αντιμετωπίζει διάφορες καταστάσεις.

Για να ενισχύσετε αποτελεσματικά την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας, βάλτε τις παρακάτω θαυματουργές φράσεις στο λεξιλόγιό σας.

 

«Μπορείς να καταφέρεις τα πάντα»

Τα λόγια μας επηρεάζουν σε τεράστιο βαθμό τα παιδιά μας. Όταν τα ενθαρρύνουμε καθημερινά και με τα σωστά λόγια μαθαίνουν να πιστεύουν στον εαυτό τους. Αποφύγετε φράσεις όπως το «μην το κάνεις αυτό, είσαι μικρός». Ο τόνος και οι λέξεις που χρησιμοποιούμε πρέπει να χτίζουν αυτοπεποίθηση.

«Πιστεύω σε σένα»

Οφείλουμε να πιστεύουμε στις δυνατότητες των παιδιών μας. Γιατί αν δεν το κάνουμε εμείς, ποιος θα το κάνει! Και φυσικά, πρέπει να τους το λέμε και να το υποστηρίζουμε με την συμπεριφορά μας. Με αυτόν τον τρόπο η αυτοπεποίθησή τους τονώνεται σημαντικά.

«Το ξέρω είναι δύσκολο αλλά έχεις καταφέρει πιο δύσκολα πράγματα»

Με αυτή τη φράση πετυχαίνουμε πολλά! Από τη μία, δείχνουμε στο παιδί ότι μπαίνουμε στη θέση του και κατανοούμε γιατί δυσκολεύεται και ταυτόχρονα του αποδεικνύουμε ότι έχουμε πίστη στις δυνάμεις του. Με λίγα λόγια, του λέμε αυτό που έχει ανάγκη να ακούσει για να συνεχίσει να προσπαθεί και να μην τα παρατάει.

«Οτιδήποτε κι αν συμβεί εγώ σ' αγαπάω»

Αυτή η κουβέντα είναι πολύ καθησυχαστική για τα παιδιά μας γιατί με αυτόν τον τρόπο αντιλαμβάνονται την ανιδιοτέλεια της αγάπης μας. Έτσι, μαθαίνουν να λειτουργούν χωρίς να φοβούνται το αποτέλεσμα! Εμείς θα είμαστε δίπλα τους τόσο στις επιτυχίες, όσο και στις αποτυχίες.

«Πώς τα κατάφερες;»

Δείξτε ενδιαφέρον και κάντε ερωτήσεις, ειδικά αν βλέπετε ότι το παιδί δυσκολεύεται! Ρωτήστε το πώς σκέφτεται ή γιατί επιλέγει να δοκιμάσει έναν συγκεκριμένο τρόπο. Το  παιδί έτσι, επικοινωνεί τη σκέψη του και μαθαίνει να υποστηρίζει τη γνώμη του.

«Μην τα παρατάς! Ας το προσπαθήσουμε μαζί»

Όλοι μας κάποια στιγμή στη ζωή μας χρειαζόμαστε ένα χέρι βοηθείας! Μάθετε στο παιδί να ζητάει βοήθεια όταν τη χρειάζεται και να μην επωμίζεται παραπάνω ευθύνες από αυτό που μπορεί. Δείξτε του ότι το να ζητάει βοήθεια δεν είναι ένδειξη αδυναμίας, αλλά δύναμης.

«Είμαι περήφανη για σένα»

Τα παιδιά μας χαίρονται και δεν χορταίνουν να ακούν αυτά τα λόγια! Η αυτοπεποίθηση είναι παιδί της αποδοχής και ο σημαντικότερος «αποδέκτης» ενός παιδιού είναι οι γονείς του. Ένα παιδί με αυτοπεποίθηση είναι ένα παιδί που πριν απ’ όλα, νιώθει τη στήριξη και την εμπιστοσύνη των δικών του ανθρώπων. Τα θετικά συναισθήματα για τον εαυτό και τις δυνάμεις του πολλαπλασιάζονται, όταν ο γονιός ενθαρρύνει κι επικροτεί την προσπάθεια ανεξαρτήτως αποτελέσματος, βοηθάει χωρίς να «πνίγει» και στέκεται στο πλάι του παιδιού χωρίς να το επιφορτίζει με το δικό του άγχος.

«Αποφάσισε εσύ!»

Κάνοντας ένα βήμα πίσω και χαλιναγωγώντας την έμφυτη ροπή σας στην παρέμβαση, επιτρέπετε στο παιδί να μάθει να αυτενεργεί και, κατά συνέπεια, να νιώθει περήφανο για όσα καταφέρνει. Η εμπιστοσύνη στις δυνατότητές του θα επωάσει το αυγό της αυτοπεποίθησης!

v