7 αρχές που πρέπει να δώσουμε στους γιους μας πριν την εφηβεία

7 αρχές που πρέπει να δώσουμε στους γιους μας πριν την εφηβεία

Είναι απίστευτο το πόσο γρήγορα τα αγοράκια μας μεγαλώνουν και γίνονται αντράκια, έτοιμα να βγούνε στον κόσμο και να τον κατακτήσουν. Γι’ αυτό, εκτός απ’ το να χαιρόμαστε όλες τις στιγμές μας μαζί τους, οφείλουμε να τα γαλουχούμε με κάποιες βασικές αρχές πριν ακόμη φτάσουν στην εφηβεία. Έτσι, όχι μόνο τα θωρακίζουμε απέναντι στις δυσκολίες αυτής τόσο ευαίσθητης ηλικίας, αλλά τους δίνουμε και τις βάσεις για να γίνουν σωστοί άντρες – ευγενείς, καλοσυνάτοι, ατρόμητοι και γεμάτοι σεβασμό για τον εαυτό τους και για τους άλλους.

Να μην τα παρατάνε με τη πρώτη αποτυχία

Καθώς ένα παιδί μεγαλώνει, αυξάνονται και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει και μαζί οι πιθανότητες να βιώσει την αποτυχία. Και ειδικά στην εύθραυστη περίοδο της εφηβείας, είναι σημαντικό για το παιδί να έχει αναπτύξει αντοχές από πριν, να έχει μάθει να αγωνίζεται παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που συχνά, ένας έφηβος βάζει στον ίδιο του τον εαυτό.

Να μην υποκύπτουν στους δυνατούς και να προστατεύουν τους αδύνατους

Η εφηβεία είναι μια περίοδος δύσκολη για κάθε παιδί, αλλά όχι το ίδιο για όλα. Υπάρχουν παιδιά που αντιμετωπίζονται με σκληρότητα απ’ τους συνομήλικούς τους χωρίς να έχουν τη δύναμη να το διαχειριστούν. Γι’ αυτό, ένα παιδί πρέπει να ξέρει από μικρό ότι δεν πρέπει να υποκύπτει σε εκφοβισμούς, αλλά ούτε να επιβάλλει τη θέλησή του στους άλλους. 

Να μη φοβούνται, αλλά να σέβονται τους μεγαλύτερους

Μπαίνοντας στην εφηβεία, τα παιδιά αναζητούν την ανεξαρτησία τους όλο πιο επίμονα και νιώθουν καμιά φορά πως οι μεγαλύτεροι είναι φύσει και θέσει καταπιεστικοί. Αν ένα παιδί μάθει από μικρό να μη φοβάται τους μεγαλύτερους και, ταυτόχρονα, να σέβεται την γνώμη τους ακόμη κι αν διαφωνεί, δεν θα νιώσει ποτέ του να απειλείται από αυτούς.

Να έχουν το θάρρος της γνώμης τους

Πολλές φορές, στην εφηβεία τα παιδιά αναπτύσσουν φοβίες γύρω απ’ τη δημόσια εικόνα τους, το πως μοιάζουν εξωτερικά, αλλά και το πως σκέφτονται και εκφράζουν τις σκέψεις τους. Ένα παιδί που μαθαίνει από νωρίς να λέει τη γνώμη του χωρίς να φοβάται τι θα πουν οι άλλοι, αποκτά μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, η οποία θα το ακολουθήσει και στα εφηβικά του χρόνια.

Να αγαπούν και να σέβονται τις γυναίκες

Κατά την εφηβεία, ένα αγόρι αρχίζει να προσεγγίζει συστηματικότερα το άλλο φύλο, προσπαθεί όλο και περισσότερο να τραβήξει την προσοχή των κοριτσιών και, φυσικά, να φλερτάρει. Είναι, λοιπόν, σημαντικό, να του έχουμε εμφυσήσει από πριν τον στοιχειώδη σεβασμό για τις γυναίκες, ώστε να είναι αυτό που εκπέμπει κάθε φορά που πλησιάζει ένα κορίτσι που του αρέσει.

Να μην διαχωρίζουν τους ανθρώπους

Όταν τα παιδιά μπαίνουν στην εφηβεία, η κοινωνική τους ζωή διέπεται από νέους κανόνες που, συχνά, περιλαμβάνουν την επιλογή φίλων με βάση τη δημοτικότητα, την ομορφιά ή άλλα επιφανειακά χαρακτηριστικά. Γι’ αυτό πρέπει να μαθαίνουμε στα μικρά μας να νιώθουν άνετα με όλους τους ανθρώπους και να επιλέγουν φίλους όχι με τα μάτια, αλλά με την καρδιά.

Να μην καταφεύγουν ποτέ στη βία

Κάθε έφηβο παιδί καλείται να διαχειριστεί, ταυτόχρονα, τις ραγδαίες αλλαγές που βιώνει εντός του και τις αλλαγές στο κοινωνικό του περιβάλλον και τις σχέσεις του με τους άλλους. Είναι μια περίοδος αρκετά συγκρουσιακή και γι’ αυτό, είναι βασικό για έναν έφηβο να έχει την ωριμότητα να μην επιλέγει ποτέ τη βία, αλλά να αντιμετωπίζει τις καταστάσεις με ψυχραιμία και σύνεση.

v