Τα μυστικά των Γάλλων για υπεύθυνα και υπάκουα παιδιά

Τα μυστικά των Γάλλων για υπεύθυνα και υπάκουα παιδιά

Δεν υπάρχει μαμά που να μην θέλει το παιδί της να πηγαίνει για ύπνο χωρίς γκρίνια, να συμπεριφέρεται σωστά σε δημόσιους χώρους και γενικά να την ακούει όταν του λέει κάτι. Όπως επίσης και να έχει λίγο ελεύθερο χρόνο για εκείνη και τον σύντροφό της. Οι περισσότερες σκεφτόμαστε ότι κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολος, όμως, απ' ότι φαίνεται όχι αδύνατο. Αυτή η Ρωσίδα μαμά παντρεύτηκε Γάλλο, ζει στην Γαλλία και ανακάλυψε ότι ο τρόπος που μεγαλώνουν τα παιδιά εκεί είναι πολύ πιο σωστός και ουσιαστικός, και επιτρέπει να συμβούν όλα τα παραπάνω.

«Του πρώτους μήνες που ήμασταν παντρεμένοι με τον σύζυγό μου, οι κόρες του απ' τον προηγούμενο γάμο του, ήρθαν να μείνουν μαζί μας για μερικές εβδομάδες. Θυμάμαι να παίζω ένα επιτραπέζιο με την μικρότερη που ήταν τότε 7 χρονών. Φυσικά την άφηνα να κερδίζει καθώς δεν ήθελα να την στενοχωρήσω. Μου είχε κάνει τρομερή εντύπωση όμως το γεγονός ότι ο άντρας μου δεν ήταν τόσο συμπονετικός. Την αντιμετώπιζε σαν ενήλικα και φυσικά την κέρδιζε σε κάθε γύρο.

Όταν του είπα να είναι πιο μαλακός μαζί της, εκείνος έκπληκτος μου απάντησε: ''Πρέπει να μάθει να χάνει, αλλιώς δεν θα μπορέσει ποτέ να διαχειριστεί τα αρνητικά συναισθήματα.'' Ποτέ δεν μου είχε περάσει από το μυαλό. Από τότε και στα χρόνια που ακολούθησαν είδα πόσο διαφορετικά μεγαλώνουν οι Γάλλοι τα παιδιά τους και, κατά τη γνώμη μου, πολύ πιο σωστά και ουσιαστικά από άλλους Ευρωπαίους.

Η υπομονή είναι αρετή

Οι Γάλλοι δίνουν τεράστια έμφαση στην υπομονή και είναι κάτι που μαθαίνουν στα παιδιά τους από μικρή ηλικία. Για παράδειγμα δεν τρέχουν αμέσως στο δωμάτιο του μωρού όταν αυτό ξυπνάει. Του δίνουν λίγα λεπτά για να παρατηρήσει τον χώρο γύρω του και να προσπαθήσει να ηρεμήσει μόνο του.

Επίσης, όταν οι ενήλικες μιλούν μεταξύ τους δεν πρόκειται να σταματήσουν τον διάλογό τους επειδή το παιδί τους, τούς φωνάζει. Συνεχίζουν κανονικά τη συζήτηση, διδάσκοντάς του με αυτό τον τρόπο ότι δεν πρέπει ποτέ να διακόπτει αλλά να περιμένει τη σειρά του.

Δεν τα κακομαθαίνουν

Οι γονείς στη Γαλλία αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους  σαν να είναι ενήλικες και δεν τα κακομαθαίνουν. Είναι πάντα δίπλα τους για να τα στηρίξουν όταν έχουν πραγματική ανάγκη ωστόσο δεν σπεύδουν με το παραμικρό που τους συμβαίνει να τα παρηγορήσουν και φυσικά, δεν τους κάνουν όλα τα χατίρια.

Θεωρούν ότι πρέπει να μάθουν να διαχειρίζονται από μικρή ηλικία τους φόβους και τα αρνητικά τους συναισθήματα. Και το κυριότερο, ότι η ζωή δεν είναι πάντα ρόδινη.

Οι Γαλλίδες μαμάδες δεν είναι ενοχικές

Στη Γαλλία, οι μαμάδες ανησυχούν μόνο για τα πράγματα που έχουν πραγματική αξία. Και όχι συνεχώς για το αν είναι καλές μαμάδες. Αφιερώνουν χρόνο στον εαυτό τους αλλά και στον σύντροφό τους και δεν παραμελούν τον γάμο τους. Ξέρουν ότι δεν υπάρχει η τελειότητα γι' αυτό και δεν την κυνηγούν. Αντίθετα, οργανώνουν την καθημερινότητά τους, βάζουν προτεραιότητες και προσπαθούν να κάνουν τη ζωή τους πιο εύκολη.

Για παράδειγμα, δεν θα μαγειρέψουν ποτέ διαφορετικό φαγητό επειδή δεν αρέσει στο παιδί τους. Το μενού είναι συγκεκριμένο από την αρχή της εβδομάδας και όλοι πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτό. Ακόμη, δίνουν τεράστια σημασία στον προσωπικό χώρο. Τα παιδιά παίζουν πάντα στο δωμάτιό τους έτσι ώστε οι γονείς να έχουν χώρο και χρόνο για να συζητήσουν.»

Ίσως αξίζει να πάρουμε μερικές ιδέες από την εμπειρία αυτής της μαμάς...

Πηγή: brightside.me

v