Ν. Χαρδαλιάς: Τα σχολεία είναι ασφαλή - δεν έχει καταγραφεί καμία παραβίαση των μέτρων

Ν. Χαρδαλιάς: Τα σχολεία είναι ασφαλή - δεν έχει καταγραφεί καμία παραβίαση των μέτρων

Στην χθεσινή καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία του κορονοιού στην χώρα μας, ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε πως η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε νέα περιοριστικά μέτρα και απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα που ήδη ισχύουν, με κυριότερο την χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς και στους εξωτερικούς όταν υπάρχει συνωστισμός. 

Τα σχολεία είναι ασφαλή

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Χαρδαλιάς στα σχολεία επισημαίνοντας ότι τον ένα μήνα λειτουργίας έχει διαπιστωθεί ότι το «σχολείο είναι ένα ασφαλές επιδημιολογικά περιβάλλον».  Από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, έχουν διενεργηθεί 77 έλεγχοι σε σχολεία και δεν έχει διαπιστωθεί καμία παράβαση, ενώ έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους λόγω εντοπισμού κάποιου κρούσματος μόλις 29 σχολεία και 129 τμήματα.  

Δεν σταματούν τα μαθήματα ακόμα και με έκρηξη κρουσμάτων 

Μάλιστα, σύμφωνα με το νέο πλαίσιο μέτρων που θα επιβάλλεται όταν μια περιοχή επιδημιολογικά είναι στο κόκκινο, αποφασίστηκε (και εκδόθηκε σε ΦΕΚ) ότι τα μαθήματα δεν θα σταματήσουν ακόμα κι αν μια περιοχή βρίσκεται σε έξαρση κρουσμάτων. Για την ακρίβεια, για τις «κόκκινες» περιοχές προβλέπεται  εκ περιτροπής λειτουργία των σχολείων και εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Το ίδιο θα ισχύσει και για τα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών.

Μελέτες στις ΗΠΑ επιβεβαιώνουν ότι τα σχολεία δεν είναι εστίες υπερμετάδοσης

Σύμφωνα με τα ως τώρα στοιχεία από το νέο εκπαιδευτικό έτος στις ΗΠΑ, τα σχολεία δεν φαίνεται να λειτουργούν ως εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού και εξάπλωσης της νόσου Covid-19.

Συγκεκριμένα, τα πρώτα παιδιά επέστρεψαν στο σχολείο τον Αύγουστο εν μέσω πανδημίας και μάλιστα σε περιοχές με αρκετά κρούσματα, όπως Τζόρτζια, Ιντιάνα, Φλόριντα κ.α. Γονείς, εκπαιδευτικοί και επιστήμονες φοβούνταν τα χειρότερα, δηλαδή γρήγορη εμφάνιση κρουσμάτων μέσα στα σχολεία και στη συνέχεια «εξαγωγή» της Covid-19 στην ευρύτερη κοινότητα, κάτι που όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής.

Όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του περιοδικού Atlantic, η εικόνα εν μέσω Οκτωβρίου, με βάση τα έως τώρα πραγματικά στοιχεία, δείχνουν ένα πράγμα: ότι τα σχολεία δεν συμβάλλουν σημαντικά στην εξάπλωση της Covid-19.

v