Πώς ο Μικρός Πρίγκιπας μας προετοίμασε για τις δύσκολες μέρες που περνάμε

Πώς ο Μικρός Πρίγκιπας μας προετοίμασε για τις δύσκολες μέρες που περνάμε

Ο Μικρός Πρίγκιπας, αυτό το διαχρονικό διαμάντι της παιδικής λογοτεχνίας που αγαπούν ιδιαίτερα και οι μεγάλοι, μας δίδαξε πολλά για τη ζωή και τον άνθρωπο. Ανάμεσα τους, όμως, μας δίδαξε και πώς πρέπει να «παλέψουμε» με όσα βιώνουμε σήμερα, εν μέσω πανδημίας, εσωτερικά και εξωτερικά. Ας δούμε λοιπόν, πώς το αγαπημένο παραμύθι του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ, μας προετοίμασε  για τις δύσκολες μέρες που περνάμε...

Οι πιο όμορφες εμπειρίες ίσως κρύβονται κάτω απ’ τη μύτη μας

Μπορεί η καραντίνα και οι περιορισμοί να μας κάνουν να νιώθουμε πως χάνουμε σημαντικό χρόνο απ’ τη ζωή μας, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι χρόνος που μπορούμε να αφιερώσουμε κάπου αλλού που ίσως και να αξίζει περισσότερο. Ο Μικρός Πρίγκιπας ζει απομονωμένος σε έναν μικροσκοπικό πλανήτη, αλλά δεν παραλείπει να τον φροντίζει καθημερινά, βρίσκοντας χαρά στο καθήκον, αλλά και στη φροντίδα όσων του εμπιστεύθηκε η τύχη, όπως το τριαντάφυλό του.

Με λίγα λόγια, μένοντας στο σπίτι χωρίς πολλές επιλογές, απολαύσαμε λίγο περισσότερο χρόνο με τους δικούς μας και ίσως, κάνοντας καθημερινά πράγματα, να νιώσαμε πιο πλήρεις από ποτέ.

Η απομόνωση είναι ένα σύνηθες βιώμα για πολλούς από εμάς

Ταξιδεύοντας, ο Μικρός Πρίγκιπας – ερχόμενος από έναν μοναχικό πλανήτη – συναντά πολλούς ακόμη μοναχικά πλάσματα: τον πιλότο που κανείς δεν καταλάβαινε τη ζωγραφιά του, τον βασιλιά χωρίς υπηκόους, τον ναρκισσιστή, τον μέθυσο που πίνει για να ξεχάσει τον εθισμό του κλπ. Βλέπουμε σταδιακά, ότι η απομόνωση δεν είναι θέμα περιορισμών (όπως π.χ. ένας μικρός πλανήτης), αλλά είναι κυρίως ένα προσωπικό βίωμα, πολύ πιο βαρύ και αξεπέραστο από μια προσωρινή καραντίνα, για παράδειγμα.

Αντί, λοιπόν, να χαλιόμαστε, μπορούμε να εστιάσουμε σ’ αυτά που έχουμε για να αντιμετωπίσουμε ενεργητικά την όποια δυσφορία ή ανησυχία μας προκαλεί η κατάσταση και ν' αποκομίσουμε κάτι θετικό από μια συνολικά δύσκολη εμπειρία.

Όταν σου δίνεται ο χρόνος, να ξαναζυγίσεις τις σκέψεις και τις πράξεις σου

Σε περιόδους σαν κι αυτή που ζούμε, που η καθημερινή ροή των πραγμάτων διακόπτεται αναπόφευκτα, μας δίνεται η δυνατότητα να κοιτάξουμε στο πριν, το τώρα και το μετά και να ξαναζυγίσουμε τη ζωή και την κοσμοθεωρία μας. Να την ξαναδούμε μα άλλα μάτια, εκείνα του Μικρού Πρίγκιπα ας πούμε: «Οι άνθρωποι επιβιβάζονται σε γρήγορα τρένα και κινούνται αδιάκοπα γύρω απ’ τα ίδια και τα ίδια… κι ενθουσιάζονται μ’ αυτό γιατί δεν ξέρουν στ’ αλήθεια τι είναι αυτό που ψάχνουν.»

Μήπως, μέχρι τώρα, αυτό ακριβώς κάναμε κι εμείς; Και μήπως ήρθε η ώρα να αναθεωρήσουμε την πορεία μας, να θέσουμε νέους, καθαρούς στόχους και να πάρουμε τον αργό δρόμο, απολαμβάνοντας και τη διαδρομή;

Τα πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή τα βλέπεις με τα μάτια της καρδιάς

Όταν η πραγματικότητά μας αλλάζει ραγδαία από ένα δυσάρεστο ή συντριπτικό γεγονός, όπως αυτό που βιώνουμε συλλογικά αυτήν την περίοδο, τείνουμε να ψάχνουμε για καθαρές απαντήσεις στα δεκάδες ερωτήματα που γεννιούνται στο κεφάλι μας. Θέλουμε να ξέρουμε γιατί συνέβη και πότε θα επιστρέψουμε στην πρότερη κατάσταση – αυτά που θα μας καθησυχάσουν, δηλαδή. Κι όταν οι απαντήσεις δεν έρχονται, αναζητούμε τη λογική μέσα στον παραλογισμό χάνοντας εντελώς την ουσία, που βρίσκεται μέσα μας.

Ο Μικρός Πρίγκιπας, όμως, μας δείχνει μέσα από τις εμπειρίες του έναν άλλο, πιο ομαλό  δρόμο: «Μόνο με την καρδιά, μπορεί κάποιος να δει ξεκάθαρα γιατί όσα έχουν αληθινά αξία είναι αόρατα στο γυμνό μάτι

v