«Η κόρη μου ερωτεύτηκε τη φίλη της»: πώς να διαχειριστείτε την σεξουαλικότητα των εφήβων

«Η κόρη μου ερωτεύτηκε τη φίλη της»: πώς να διαχειριστείτε την σεξουαλικότητα των εφήβων

«Συνέβη κάτι περίεργο με την κόρη μου» ξεκίνησε να μου λέει μια φίλη μου προχθές. «Βρήκα ένα ραβασάκι στο γραφείο της από μία μια συμμαθήτριά της. Της το έδειξα, το συζητήσαμε και με τα πολλά μου εξομολογήθηκε ότι είναι η κοπέλα της, πως είναι ερωτευμένη μαζί της και πως νιώθει άσχημα που της συμβαίνει όλο αυτό. Ντρεπόταν και παράλληλα ανησυχούσε μήπως οι φίλοι της σταματήσουν να της συμπεριφέρονται το ίδιο αν το μάθουν, ή μήπως την κοροϊδεύουν».

Το κορίτσι είναι 14 ετών και διανύει μία από τις πιο όμορφες αλλά και δύσκολες φάσεις της ζωής της: την εφηβεία της! Η αλήθεια είναι πως είναι δύσκολο να συμβουλεύεις μία μαμά για τόσο προσωπικά και δύσκολα θέματα όπως η σεξουαλικότητα των παιδιών. Επιστρατεύσαμε, λοιπόν, βιβλία, άρθρα και φυσικά παιδοψυχολόγους που βρίσκονται στο ευρύτερο περιβάλλον μας, και οι συμβουλές που συγκεντρώσαμε είναι πολύτιμες για όλους τους γονείς!

Η σεξουαλικότητα των παιδιών μας είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο και ο δικός μας χειρισμός παίζει καθοριστικό ρόλο στο πώς θα τον βιώσουν και θα τον διαχειριστούν σε όλη την υπόλοιπη ζωή τους. 

Μη φοβηθείτε να ανοίξετε συζήτηση για το σεξ

Όση πληροφόρηση κι αν παίρνουν οι νέοι από φίλους, τα social media ή το σχολείο, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως οι γονείς είναι εκείνοι που θα ενημερώσουν τα παιδιά τους και θα τα κάνουν να νιώσουν αποδεκτά και ασφαλή σχετικά με την σεξουαλικότητα και τις προτιμήσεις τους. 

Όπως  υποσηρίζουν οι παιδίατροι και οι παιδοψυχολόγοι, ήδη από 9 ετών τα παιδιά ξεκινούν να ερωτεύονται ή να νιώθουν σεξουαλική έλξη για άλλα άτομα. Μέχρι τα 12-14, συνήθως έχουν καταλήξει στις προτιμήσεις τους - χωρίς, βέβαια, αυτό να αποτελεί κανόνα.

Μπείτε στη θέση του και αγκαλιάστε το

Ποτέ, λοιπόν, δεν είναι αργά να μιλήσετε στο παιδί σας για το σώμα του και τη σεξουαλικότητά του. Ανεξάρτητα αν έχει ήδη κάποιες γνώσεις ή έχει ήδη νιώσει έλξη για κάποιο άτομο του ίδιου ή του αντίθετου φύλλου, μιλήστε του με ειλικρίνια και κατανοήστε τις απορίες του.

Κυρίως να προσπαθήσετε να μπείτε στην θέση του, να καταλάβετε πώς μπορεί να νιώθει και να σκέφτεται. Γιατί η δική σας στάση θα παίξει σπουδαίο ρόλο στη μετέπειτα ζωή του.

Δώστε του να καταλάβει πως έτσι κι αλλιώς το αποδέχεστε

Αξίζει δε να αναφέρουμε, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Pediatrics, ότι τα ομοφυλόφιλα παιδιά από ιδιαίτερα απορριπτικές οικογένειες, έχουν 6 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη μεγαλώνοντας, και 5 φορές περισσότερες πιθανότητες να υποκύψουν στα ναρκωτικά ή στο σεξ χωρίς προφυλάξεις, συγκριτικά με τα ομοφυλόφιλα παιδιά που έγιναν αμέσως αποδεκτά από τους γονείς τους.

Με άλλα λόγια, ακόμα κι αν δεν χαίρεστε με το γεγονός ότι παιδί σας μπορεί να είναι gay, το να βρείτε τον τρόπο να το αποδεχτείτε και να το αγαπήσετε είναι το εισιτήριο για να το κρατήσετε ασφαλές αργότερα στην ζωή του. Στο μεταξύ, καλό είναι να γνωρίζετε τα παρακάτω...

Το παιδί σας είναι πάνω απ' όλα

Πάντως, ένα είναι σίγουρο για το παιδί σας: Θέλει απελπισμένα να ξέρει ότι το αγαπάτε και το αποδέχεστε όπως ακριβώς είναι.

Οι παιδοψυχολόγοι τονίζουν ότι η ευτυχία και η ασφάλεια του παιδιού σας δεν θα πρέπει να έχει καμία σχέση με τις σεξουαλικές του προτιμήσεις. Πρέπει, λοιπόν, να ξεχάσετε ότι κάνατε κάποιο λάθος (γιατί δεν υπάρχει καμία μελέτη που να αποδεικνύει ότι οι γονείς μπορούν με κάποιον τρόπο να «κάνουν» ένα παιδί gay –ούτε το αντίστροφο) και να φροντίσετε να μην κάνετε το λάθος να γίνει το παιδί σας δυστυχισμένο. Και δυστυχισμένο θα γίνει αν πιστέψετε ότι το παιδί σας έχει κάποιο πρόβλημα.

Κι αν σας είναι τρομερό δύσκολο να αποδεχτείτε ότι π.χ. η κόρη σας θα βγαίνει με ένα κορίτσι, αντί για ένα αγόρι, ίσως έχει έρθει η ώρα να μιλήσετε με κάποιον ειδικό, ο οποίος θα σας βοηθήσει να παραμείνετε συνδεδεμένη με το παιδί σας. Ως γονείς, λένε οι παιδοψυχολόγοι, έχετε την υποχρέωση να επικυρώνετε τα συναισθήματα των παιδιών σας, να διορθώνετε τα στερεότυπα και να δείχνετε στα παιδιά ότι τόσο οι straight όσο και οι gay μπορούν να έχουν χαρούμενες και παραγωγικές ζωές.

Δείξτε σεβασμό στις προτιμήσεις του (όποιες και να' ναι)

Εφόσον το παιδί πλησιάζει στην εφηβεία, μπορείτε να συζητάτε μαζί του χαλαρά για το θέμα (π.χ. να ξεκινήσετε μια συζήτηση για τους gay γάμους, για να δείξετε στο παιδί ότι δεν ντρέπεστε να μιλήσετε γι'αυτό).

Δείξτε σεβασμό απέναντι στους gay (και επ'ουδενί μη λέτε στον γιο σας πράγματα όπως «τι κλαις; Αδερφή είσαι;»).

Παρέχετε στο παιδί πληροφορίες κατάλληλες για την ηλικία του σχετικά με το σώμα και την σεξουαλικότητά του (π.χ. βιβλία που μπορούν να το βοηθήσουν να καταλάβει τι του συμβαίνει).

Ακολουθήστε την επιθυμία του παιδιού σας (αν η κόρη σας θέλει να κόψει τα μαλλιά της αγορίστικα, μην αρνηθείτε, απλά θυμίστε της ότι μπορεί την επόμενη εβδομάδα να το μετανιώσει. Βοηθήστε το παιδί σας στην αναζήτησή του αυτή και δώστε του να καταλάβει ότι είστε εκεί, για κάθε του απορία).

Να είστε σαφείς: Πείτε ξεκάθαρα στο παιδί ότι το λατρεύετε, όποιες κι αν είναι οι προτιμήσεις του. Αυτό είναι το σημαντικότερο μήνυμα που μπορείτε να του περάσετε!

v