Τα καλύτερα χριστουγεννιάτικα δώρα για μια μαμά με μικρά παιδιά

Τα καλύτερα χριστουγεννιάτικα δώρα για μια μαμά με μικρά παιδιά

Είναι γεγονός πως οι μαμάδες αξίζουν τα καλύτερα δώρα του κόσμου. Υπάρχουν, όμως, και δώρα που, χωρίς να είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά, διευκολύνουν τη ζωή τους – ειδικά για τις μαμάδες που έχουν μικρά παιδιά, στα πρώτα φασαριόζικα στάδια της ανάπτυξής τους. Γι’ αυτές, λοιπόν, αξίζει να επενδύσουμε σε χριστουγεννιάτικα δώρα που συνδυάζουν την καλαισθησία με τη χρηστικότητα, όπως τα παρακάτω.

Κλασική μουσική 

Η μουσική, λένε, εξημερώνει τα ήθη, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για κλασική μουσική. Οι απαράμιλλες συνθέσεις των μεγαλύτερων μουσουργών της ιστορίας δεν έχουν μόνο συλλεκτική αξία, αλλά προσφέρουν την ατμοσφαιρική πινελιά που μπορεί να καλμάρει μαμάδες και παιδιά, ευφραίνοντας τον νου και την ψυχή τους. Ειδικά τα πολύ μικρά παιδιά, που έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία στη μουσική και, όπως έχει παρατηρηθεί, επηρεάζονται θετικά από ένα ρυθμικό ή μελωδικό μουσικό κομμάτι.

Μια συλλογή του Σοπέν ή του Σοστακόβιτς, για παράδειγμα, μπορεί να γίνει το καλύτερο χριστουγεννιάτικο δώρο που θα γεμίσει όλες τις μέρες της χρονιάς με υπέροχες μελωδίες και ατελείωτες συγχορδίες αγγέλων.

Βιβλία για γονείς

Τα βιβλία δεν είναι μόνο ένα μέσο ψυχαγωγίας, αλλά κι ένα μέσο ενημέρωσης και εκπαίδευσης πάνω σε καθημερινές αλλά δυναμικές (και όχι διαδικαστικές) ασχολίες, όπως είναι η ανατροφή ενός μικρού παιδιού. Και δεν είναι λίγες οι φορές που μια νέα μαμά δεν είναι σίγουρη για το τι πρέπει να κάνει ώστε να στηρίξει αποτελεσματικά το νήπιό της στα πρώτα στάδια της ανάπτυξής του.



Ένα πολύ χρήσιμο δώρο για μητέρες παιδιών 1-3 ετών είναι το «Μοντεσσόρι στο σπίτι με το μικρό παιδί» της Σιμόν Ντέιβις από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Είναι ένας πολύ χρήσιμος οδηγός – με βάση τις μοντεσσοριανές αρχές διαπαιδαγώγησης – για κάθε μαμά που θέλει να μετατρέψει τη ζωή στο σπίτι με το παιδί σε μια χαρούμενη και δημιουργική περίοδο, όχι μόνο για το μικρούλι της αλλά για όλη την οικογένεια.

Για μανούλες με παιδιά 2-6 ετών, ένα πολύ κατατοπιστικό ανάγνωσμα είναι «Η εποχή της εξερεύνησης», το τρίτο βιβλίο της μπεστ σέλερ σειράς της καταξιωμένης ψυχολόγου και οικογενειακής συμβούλου Χέντβιγκ Μοντγκόμερι, «Μεγαλώνοντας παιδιά βήμα βήμα». Η συγγραφέας μιλά στους γονείς για τις ιδιαίτερες ανάγκες των νηπίων μέσα από πραγματικά περιστατικά και προτείνει τρόπους διαχείρισης για θέματα όπως οι συναισθηματικές εκρήξεις, οι αδερφικοί καυγάδες, η προσαρμογή στον παιδικό σταθμό κλπ.

Οικογενειακό λεύκωμα

Τα Χριστούγεννα για μια οικογένεια είναι ένα μωσαϊκό όμορφων αναμνήσεων, αλλά ένα παιδί στα πρώτα του βήματα στη ζωή δεν μπορεί να τις αποτυπώσει όλες. Και μπορεί να έχουμε πλέον κινητά και τάμπλετ, αλλά σκεφτείτε πόσες και πόσες όμορφες στιγμές χάνονται στην πληθώρα των ψηφιακών δεδομένων με τα οποία γεμίζουμε καθημερινά τις συσκευές μας. Ίσως, λοιπόν, δεν είναι ο καλύτερος τρόπος να διατηρήσουμε τις αναμνήσεις μας ζωντανές.

Ένα καλαίσθητο τετράδιο με λευκές σελίδες μπορεί ν’ αποτελέσει ένα μοναδικό δώρο που η μαμά θα μετατρέψει σε ένα πανέμορφο οικογενειακό λεύκωμα. Εκεί μπορεί να φυλάξει τις καλύτερες φωτογραφίες από τις πιο μοναδικές στιγμές με τα παιδιά, τα ορόσημα και τις πρώτες λεξούλες τους ή τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους.

Καλά Χριστούγεννα!

v