Για να έχεις καλές φίλες πρέπει να είσαι και εσύ σωστή απέναντί τους!

Για να έχεις καλές φίλες πρέπει να είσαι και εσύ σωστή απέναντί τους!

H φιλία είναι ιερή και όπως έχει πει και ο αείμνηστος Μενέλαος Λουντέμης «πρέπει να της αλλάζεις βρακί κάθε μέρα», αλλά δεν τις τιμούμε όλοι το ίδιο, ούτε τις προστατεύουμε. Χρειάζεται προσπάθεια και πραγματική αφοσίωση και από τις δυο πλευρές για να αντέξει μια φιλία στον χρόνο. Όπως λέει και αυτή η μαμά:«Για να έχεις καλές φίλες, πρέπει και εσύ να είσαι σωστή απέναντί τους.»

«Το τελευταίο καιρό βλέπω διάφορες δημοσιεύσεις για φιλίες που χάθηκαν μέσα στον χρόνο, που χάλασαν και δεν στέριωσαν. Όλοι μας έχουμε βιώσει κάτι παρόμοιο.

Θυμάμαι κάποτε ήμασταν μια κοριτσοπαρέα που βγαίναμε για φαγητό, ταξιδεύαμε και συζητούσαμε για τα αισθηματικά μας. Αναπολώντας αυτές τις εποχές δεν είμαι σίγουρη αν με θεωρούσαν πραγματική τους φίλη.

Καθώς τα χρόνια περνούσαν και η ζωή όλων μας άλλαξε ριζικά, με καλούσαν όλο και λιγότερο στις εξόδους ή τις μικρές συναθροίσεις στο σπίτι τους. Και τώρα, βλέποντας τις φωτογραφίες τους στα social media που ποζάρουν όλες μαζί χαρούμενες και χαμογελαστές χωρίς εμένα, νιώθω ένα τσίμπημα ζήλιας και στενοχώριας στην καρδιά μου. Με πονάει που δεν βρίσκομαι και εγώ σε αυτές τις φωτογραφίες.

Αλλά η αλήθεια είναι, ότι η σχέση που έχουμε -ή που μάλλον δεν έχουμε!- δεν είναι μόνο δική τους ευθύνη. Σίγουρα θα ήθελα να με θέλουν τόσο εμένα αλλά και την οικογένειά μου για να κάνουμε παρέα. Να πηγαίνουμε βόλτες και να συζητάμε όσα λένε οι φίλες μεταξύ τους. Θα ήταν υπέροχο! Όμως αυτές οι κοπέλες δεν είναι υπεύθυνες για να πραγματοποιήσουν αυτή μου την επιθυμία.

Έχουν τις δικές τους ανάγκες, οικογένειες και ζωές για να σκεφτούν, για τις οποίες πιθανώς δεν γνωρίζω όλες τις λεπτομέρειες. Έχουν λοιπόν το δικαίωμα να επενδύσουν τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο που έχουν στους ανθρώπους που θέλουν. Και αν εγώ δεν είμαι ένας από αυτούς οφείλω να το αποδεχτώ και να το σεβαστώ. Είναι η επιλογή τους. Και αυτό είναι το σωστό.

Υπεύθυνη για τις φιλίες και τους ανθρώπους που επιλέγω να είναι δίπλα μου είμαι εγώ. Αν δω ότι δεν με καλύπτουν, τότε οφείλω να τις κόψω και να βρω αυτό που μου ταιριάζει.

Είναι δύσκολο να βρεις έναν άνθρωπο στον οποίο να μπορέσεις να ανοιχτείς και να εναποθέσεις τα όνειρα, τα μυστικά, τις σκέψεις σου. Οι  ίδιες οι φιλίες είναι δύσκολες. Θέλουν πολλή δουλειά για να αντέξουν στον χρόνο, και από τις δυο πλευρές.

Για να έχεις καλές φίλες, πρέπει και εσύ να είσαι σωστή απέναντί τους. Να καταβάλλεις την ίδια προσπάθεια και να δείχνεις την ίδια αφοσίωση.

Δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο από τη φιλία. Ακόμη και αν δεν έχετε βρει ακόμα αυτή που σας ταιριάζει μην το βάζετε κάτω. Υπάρχει κάπου εκεί έξω... Μένει μόνο να τη βρείτε!»

Πηγή: herviewfromhome.com

v