Όσα λένε οι ψυχολόγοι στα παιδιά τους για να τα στηρίξουν στον καιρό την πανδημίας

Όσα λένε οι ψυχολόγοι στα παιδιά τους για να τα στηρίξουν στον καιρό την πανδημίας

Tα παιδιά μπορεί να προσαρμόστηκαν πιο εύκολα από τους ενήλικες στην πανδημία ωστόσο, χρειάζονται τη διαρκή συναισθηματική μας στήριξη. Έχουμε μπροστά μας μακρύ δρόμο μέχρι να επιστρέψουμε στην κανονονικότητα γι' αυτό, τώρα περισσότερο από ποτέ πρέπει να τους υπενθυμίζουμε έμπρακτα πως είμαστε δίπλα τους. Σε αυτό το άρθρο διάφοροι ψυχολόγοι και παιδοψυχολόγοι μοιράζονται τα «φώτα» τους μαζί μας και πώς οι ίδιοι διαχειρίζονται την όλη κατάσταση με τα παιδιά τους.

«Μπορεί να διανύουμε το πρώτο δεκαπενθήμερο του 2021, ο κορονοϊός όμως ακόμα υπάρχει και μας εμποδίζει να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Και παρόλο που όλοι προσπαθούμε να είμαστε αισιόδοξοι, αρκετές φορές μας ζώνουν οι αμφιβολίες- ειδικά τους γονείς και τα παιδιά.

Μικροί και μεγάλοι αναρωτιούνται τι θα γίνει. Η Bethany Cook, κλινική ψυχολόγος και συγγραφέας δήλωσε στη HuffPost: ''Τα παιδιά μας θέλουν να τα καθοδηγήσουμε και όταν δεν έχουμε απαντήσεις ή λύσεις, αυτό τους προκαλεί ανασφάλεια. Με τη σειρά μας νιώθουμε ανεπαρκείς και αγχωνόμαστε περισσότερο να βοηθήσουμε τα παιδιά μας αλλιώς αισθανόμαστε σαν να χάνουμε τον έλεγχο.''

Παρόλο που δεν υπάρχει κάποιο εγχειρίδιο που να μας βοηθάει, οι γονείς μπορούν να είναι δίπλα στα παιδιά του αυτές τις δύσκολες στιγμές και να μιλούν μαζί τους με ειλικρίνεια αλλά και να συζητούν για τα μελλοντικά τους σχέδια.

Η Bethany Cook μοιράζεται μαζί άλλους ψυχοθεραπευτες πώς εκείνοι στηρίζουν τα παιδιά τους αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Δώστε στα παιδιά ελπίδα

«Δώστε στα παιδιά ελπίδα. Με τo εμβόλιο, κάποια στιγμή το 2021, ο κόσμος μας θα γίνει όπως παλιά. Τα παιδιά θα μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο και να είναι πάλι μαζί με τους φίλους τους. Θα επιστρέψουμε ξανά στην κανονικότητα. "

Jenny Yip, κλινική ψυχολόγος και συγγραφέας

«Έχουμε μιλήσει με τα παιδιά μου για τα δυσάρεστα που συνέβησαν το 2020 αλλά και για τα όνειρά μας όταν επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Το παιδί σου θέλει κάποια διαβεβαίωση ότι θα είσαι εκεί για αυτό, ότι η ζωή θα επιστρέψει στην κανονικότητα ότι θα μπορεί να παίξει ξανά με φίλους, κ.λπ. Απαντήστε με ειλικρίνεια σε όποιες ανησυχίες κι αν έχουν και δώστε τους ελπίδα.»

Abigail Gewirtz, παιδοψυχολόγος και συγγραφέας 

«Ανάλογα την ηλικία τους, μιλήστε στα παιδιά με ειλικρίνεια. Δείξτε κατανόηση και βοηθήστε τα να διαχειριστούν όλα τους τα συναισθήματα. Είναι σημαντικό να ελπίζουν γι' αυτό υπενθυμίστε τους επίσης, όλα τα όμορφα που συμβαίνουν, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι βγήκε το εμβόλιο.»

Cindy Graham, κλινική ψυχολόγος

Κάντε υπομονή

«Είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε στα παιδιά να είναι υπομονετικά, ότι το εμβόλιο μόλις άρχισε να κυκλοφορεί και ότι  θα περάσουν αρκετοί μήνες μέχρι τα πράγματα να επιστρέψουν στο φυσιολογικό. Δεδομένου ότι τα παιδιά μου είναι 3 ετών, δεν μπορούν πραγματικά να καταλάβουν τι είναι το εμβόλιο, αλλά προσπαθώ να του εξηγήσω όσο πιο απλά γίνεται. Δεν τους λέω ψέματα. Τους λέω ότι είναι το σημαντικό φάρμακο που χρειάζονται για να παραμείνουν υγιείς. Τους εξήγησα επίσης ότι στο Λος Άντζελες, τα νοσοκομεία μας έχουν υπερβολική χωρητικότητα και ως εκ τούτου πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Σημαίνει επίσης ότι δεν μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο ακόμα».

Jenny Yip, κλινική ψυχολόγος και συγγραφέας

Ζήστε στο παρόν

«Ως οικογένεια, εστιάζουμε στο να περάσουμε κάθε μέρα, γιορτάζοντας τα μικρά πράγματα για τα οποία είμαστε ευγνώμονες και προσπαθούμε να υποστηρίξουμε εκείνους στην κοινότητά μας που έχουν πληγεί σοβαρά από την πανδημία»

Abigail Gewirtz, παιδοψυχολόγος και συγγραφέας

Κάντε όνειρα με τα παιδιά σας

''Μία από τις αγαπημένες μας συζητήσεις είναι τι θα κάνουμε μόλις τελειώσει όλη αυτή η κατάσταση. Σε ποια μέρη θα πάμε, τι ταξίδια θα κάνουμε, πού θα βγούμε με τους φίλους μας. Καμιά φορά αστειεύομαστε και ετοιμάζουμε βαλίτσες! Ακόμη και αυτό μας έχει φέρει πολύ κοντά σαν οικογένεια.''

Cindy Graham, κλινική ψυχολόγος

Οργανώστε δραστηριότητες

''Ενθαρρύνω τα παιδιά μου να οργανώνουν ευχάριστες δραστηριότητες, στις οποίες συμμετέχω, αρκετές ημέρες τις εβδομάδας. Είναι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, όλα τα υπόλοιπα σχεδιά μας είναι μακροπρόθεσμα. Πρέπει να περνάμε διασκεδαστικές και απολαυστικές στιγμές όταν και όπου μπορούμε, γιατί αυτές οι στιγμές μας βοηθούν να αφήσουμε στην άκρη όλα αυτά που μας επηρεάζουν αρνητικά. Το να περνάς καλά, ακόμη και στις δυσκολίες είναι μια δεξιότητα ζωής που όλοι πρέπει να αποκτήσουμε.

Claire Nicogossian, κλινική βοηθός καθηγητή ψυχιατρικής και ανθρώπινης συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο Brown. 

Ενθαρρύνετε τα να εκφραστούν

«Ενθαρρύνω να εκφράζουν τα συναισθήματά τους πρώτα ακόμα και αν είναι αρνητικά. Τα επαινώ για τους τρόπους που έδειξαν δύναμη, ανθεκτικότητα και υπομονή.»

Cindy Graham, κλινική ψυχολόγος

Πληροφορίες από: huffpost.com

v