Γιατί οι αγκαλιές κάνουν καλό στην υγεία!

Γιατί οι αγκαλιές κάνουν καλό στην υγεία!

Μια πολιτικός είχε πει κάποια στιγμή ότι η πιο ειλικρινής έννοια του να δίνεις είναι η αγκαλιά. Και, πράγματι αν το σκεφτεί κανείς, είναι ένας πολύ όμορφος και ουσιαστικός τρόπος να εκφράσουμε σε κάποιον την αγάπη μας. Αλλά και στις δύσκολες στιγμές μας μια αγκαλιά είναι αρκετή για να μας κάνει να νιώσουμε καλύτερα. 

Σήμερα, είναι η Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς και παρόλο που οι αγκαλιές αυτόν τον καιρό πρέπει να αποφεύγονται (αν όχι να απαγορεύονται) εξαιτίας της πανδημίας, είναι μια καλή ευκαιρία να υπενθυμίσουμε τα οφέλη της, έτσι ώστε όταν τελειώσει όλος αυτός ο εφιάλτης να κάνουμε πολλές αγκαλιές τους φίλους και τα κοντινά μας πρόσωπα.

Έχει αποδειχθεί ότι η αγκαλιά έχει θετική επίδραση τόσο στην ψυχική, όσο και στην σωματική  υγεία μας. 

Μειώνει το στρες

Αγκαλιάζοντας κάποιον απελευθερώνεται η οξυτοκίνη - η «ευτυχισμένη» ενδορφίνη- στον εγκέφαλό μας. Αυτό μειώνει αποτελεσματικά το άγχος και μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα. Μάλιστα, οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι ειδικά τα ζευγάρια που αγκαλιάζονται συχνά, είναι πιο πιθανό να μείνουν για πάντα μαζί καθώς μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα τις μεταξύ τους διαφωνίες.

Κάνει τη καρδιά μας πιο γερή

Έρευνες δείχνουν ότι οι αγκαλιές μειώνουν την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό σε αγχωτικές καταστάσεις. Μια μελέτη που έγινε σε γυναίκες που έχουν μπει στην εμμηνόπαυση, διαπίστωσε ότι εκείνες που αγκαλιάστηκαν από τους συντρόφους τους είχαν υψηλότερα επίπεδα ωκυτοκίνης, χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και χαμηλότερους καρδιακούς ρυθμούς ανάπαυσης.

Μας κάνει χαρούμενους

Και πάλι, χάρη στην απελευθέρωση της οξυτοκίνης, οι αγκαλιές μας κάνουν πιο ευτυχισμένους, γιατί διευκολύνει τις σχέσεις - ρομαντικές, οικογενειακές και φιλικές! Το να έχουμε υγιείς, στοργικές και υποστηρικτικές σχέσεις στη ζωή μας επηρεάζει σημαντικά το κατά πόσο είμαστε χαρούμενοι στην καθημερινότητά μας.


Τονώνει την αυτοπεποίθηση

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, οι αγκαλιές προκαλούν θετικά συναισθήματα και μειώνουν το άγχος. Ιδιαίτερα σε άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση, η σωματική έκφραση της αγκαλιάς, τους κάνει να αισθάνονται καλύτερα με τον εαυτό τους και τη ζωή τους.

Επικοινωνούμε καλύτερα

Το να αγκαλιάζεις κάποιον βελτιώνει πραγματικά την ικανότητά σου να επικοινωνείς μαζί του, ιδίως πώς αισθάνεσαι. Ειδικά για ανθρώπους που νιώθουμε κοντά μας όπως είναι τα παιδιά ή ο σύντροφος μας είναι η απόλυτη έκφραση αγάπης.

Πληροφορίες από: tiffytaffy.com

 

 

v