Συμπτώματα COVID-19 στα παιδιά: Τι νέο γνωρίζουμε

Συμπτώματα COVID-19 στα παιδιά: Τι νέο γνωρίζουμε

Νέα δεδομένα σχετικά με τα συμπτώματα του κορωνοϊού στα παιδιά δείχνουν ότι σε γενικές γραμμές, παρουσιάζουν ήπια νόσο και μάλιστα, 1 στα 3 παιδιά δεν εμφανίζει κανένα σύμπτωμα.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τα συχνότερα συμπτώματα είναι από το γαστρεντερικό (έμετοι-ναυτία) και όχι από το αναπνευστικό, όπως ο βήχας. Πολύ συχνά επίσης, στα συμπτωματικά παιδιά συνυπάρχει πονοκέφαλος και πυρετός.

Ακολουθεί μία σύνοψη των πρόσφατων δεδομένων για τα συμπτώματα του COVID-19 που παρατηρούνται σε βρέφη και παιδιά.

Ειδικότερα, σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε στον Καναδά από τον Φεβρουάριο έως τον Μάιο του 2020  και συμπεριελάμβανε 25 βρέφη (0-12 μηνών) τα οποία διαγνώστηκαν σε νοσοκομείο του Μόντρεαλ, έδειξε ότι:
  • Το 85% είχε γαστρεντερικά συμπτώματα 
  • Το 81% είχε πυρετό. 
  • Το 59% είχε συμπτώματα της αναπνευστικής οδού 
  • Κανένα από τα βρέφη δεν χρειάστηκε αγωγή με οξυγόνο, δηλαδή όλα είχαν ήπια νόσο.

Τα δεδομένα αυτά υποστηρίζουν ότι τα βρέφη γενικά παρουσιάζουν ήπια νόσο και τα συμπτώματα από το αναπνευστικό δεν φαίνεται να είναι το πιο διαδεδομένο εύρημα.

Η μη εμφάνιση αναπνευστικών συμπτωμάτων, ως το συχνότερο σύμπτωμα, σε παιδιά με λοίμωξη SARS-CoV-2 επαναλήφθηκε και σε άλλη μελέτη από την Alberta του Καναδά, που αξιολόγησε περισσότερα από 2400 παιδιά. 

Ειδικότερα, μεταξύ των 1987 παιδιών που είχαν θετικά τεστ για SARS-CoV-2, το ένα τρίτο (35,9%) ήταν ασυμπτωματικό

Σε αυτή τη μελέτη, έγινε προσπάθεια ανίχνευσης συμπτωμάτων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τη διάγνωση λοίμωξης από SARS-CoV-2. Δηλαδή ποια συμπτώματα παρουσιάζονται συχνότερα σε ένα άρρωστο παιδί με COVID-19 σε σχέση με ένα άρρωστο παιδί που δεν έχει COVID-19.

Με βάση αυτή τη μελέτη, τα παιδιά με θετικό τεστ SARS-CoV-2, παρουσίαζαν, σε σχέση με τα παιδιά που είχαν αρνητικό τεστ:
  • ανοσμία (7,7% έναντι 1,1%)
  • πονοκέφαλο (15,7% έναντι 6,3%) 
  • πυρετό (25,5% έναντι 15%) 
  • 5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσουν ναυτία και έμετο 

Εντυπωσιακό εύρημα, αποτελεί ότι ο συνδυασμός συμπτωμάτων ναυτίας, εμέτου και πονοκεφάλου αύξησε τον κίνδυνο για θετικό τεστ κατά 66 φορές. 

Αντιθέτως, τα συμπτώματα του μυϊκού ή αρθρικού πόνου, της κακουχίας και τα συμπτώματα του αναπνευστικού όπως η ρινική συμφόρηση, η δυσκολία στην αναπνοή και ο πονόλαιμος δεν ήταν συχνότερα στα παιδιά με θετικό τεστ SARS-CoV-2.

Θα πρέπει να είμαστε πιο υποψιασμένοι σε παιδιά που παρουσιάζουν συμπτώματα ναυτίας, εμέτου, πονοκεφάλου μόνα ή ιδιαίτερα σε συνδυασμό με πυρετό για πιθανή νόσο COVID-19. Δεν ανησυχούμε, παρατηρούμε τυχόν συμπτώματα στο παιδί μας και συμβουλευόμαστε τον παιδίατρό μας.

Μάριος Δέτσης, Παιδίατρος

detsis-paidiatros.gr

facebook.com/detsispaidiatros

v