Το μυστικό για να κάνετε το έτοιμο φύλλο να μοιάζει χειροποίητο

Το μυστικό για να κάνετε το έτοιμο φύλλο να μοιάζει χειροποίητο

Ποια από εμάς δεν θα ήθελε να έχει λίγο παραπάνω χρόνο, ώστε να φτιάχνει πίτες για όλη την οικογένεια με τα χεράκια της – να ανοίγει και φύλλο μόνη της φυσικά. Δυστυχώς, αυτός ο χρόνος δεν υπάρχει κι έτσι καταφεύγουμε στις ετοιματζίδικες λύσεις, είτε για ολόκληρες πίτες είτε για το φύλλο μόνο, που το γεμίζουμε εμείς με ό,τι μας αρέσει. Όπως και να το κάνεις, όμως, άλλο πράγμα το χειροποίητο…

Και γι’ αυτό χαρήκαμε τρομερά όταν ανακαλύψαμε το κόλπο που απογειώνει τη γεύση και την τραγανότητα του έτοιμου φύλλου, φέρνοντας στο νου τις πίτες… της γιαγιάς!

Το μαγικό μείγμα για πιο αυθεντικό φύλλο κρούστας

Τι χρειαζόμαστε

  • 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο
  • 2 κούπες νερό ή γάλα

Τι κάνουμε

Ανακατεύουμε τα υλικά να γίνουν χυλός. Αφήνουμε το πρώτο φύλλο όπως είναι. Απλώνουμε, με το κουτάλι, λίγο απ’ τον χυλό πάνω σε κάθε φύλλο απ’ το 2ο και μετά. Στο πάνω φύλλο, απλώνουμε τον χυλό που έμεινε ή, απλώς, λίγο παραπάνω απ’ ότι στα μέσα φύλλα.

Αν θέλουμε να δοκιμάσουμε τις δυνάμεις μας...

Μπορούμε πάντα να ανοίξουμε το δικό μας φύλλο, ακολουθώντας τις παρακάτω οδηγίες.

Τι χρειαζόμαστε

  • 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλιά του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλιά του γλυκού ξίδι
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κούπα νερό χλιαρό

Τι κάνουμε

Σ’ ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε το αλεύρι, κάνουμε μια λακούβα στη μέση και προσθέτουμε το αλάτι, το ξίδι και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε ελαφρώς με ένα ξύλινο κουτάλι, ρίχνουμε μέσα το νερό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα ώσπου να έχουμε μια τραχιά ζύμη.

Παίρνουμε το ζυμάρι στα χέρια και ζυμώνουμε πάνω σε μια επίπεδη αλευρωμένη επιφάνεια. Ζυμώνουμε, διπλώνουμε (για να πάρει αέρα) και ξαναζυμώνουμε, ώσπου η ζύμη μας να γίνει λεία και στιλπνή.

Πλάθουμε σε μπαστουνάκια και ξαναζυμώνουμε χωριστά, διπλώνοντάς τα ενδιάμεσα. Τα πλάθουμε σε μπαλάκια και τα βάζουμε μέσα σε ένα αλευρωμένο μπολ. Σκεπάζουμε και αφήνουμε 1 ώρα να ξεκουραστούν.

Παίρνουμε ένα ένα μπαλάκι, το πλάθουμε σε επίπεδο πιτάκι και το αφήνουμε στην άκρη. Παίρνουμε κάθε πιτάκι και, με μια βέργα (λεπτό και μακρύ πλάστη), ανοίγουμε το φύλλο μας (όπως είναι και κάθετα), αλευρώνοντας κάθε τόσο ελαφρά για να μην κολλήσει.

Όταν τελειώνουμε ένα φύλλο, το διπλώνουμε 4 φορές στην ίδια κατεύθυνση, το αφήνουμε σε ένα βαμβακερό τραπεζομάντηλο και σκεπάζουμε να μην ξεραθεί.

Μόλις τελειώσουμε με τα φύλλα, μπορούμε να φτιάξουμε αμέσως την πίτα μας.

v