Γιατί τα μωρά χαμογελούν στον ύπνο τους;

Γιατί τα μωρά χαμογελούν στον ύπνο τους;

Δεν υπάρχει τίποτα πιο γλυκό στον κόσμο από ένα μωράκι που απολαμβάνει τον ύπνο του και χαμογελάει. Είναι μια εικόνα που πραγματικά σου λιώνει την καρδιά! Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Ονειρεύονται ή μήπως συμβαίνει κάτι άλλο; Αν είστε από αυτούς που αναρωτιούνται, αυτό το άρθρο θα σας λύσει την απορία.

Αντανακλαστικά Χαμόγελα

Τα αντανακλαστικά χαμόγελα είναι σύντομα και εμφανίζονται χωρίς να υπάρχει κάποιος λόγος. Συνήθως συμβαίνουν τους πρώτους 3 μήνες, όταν το μωρό μας κοιμάται ή είναι πολύ κουρασμένο.

Μελέτες ωστόσο έχουν δείξει ότι ακόμα και τα έμβρυα είναι ικανά να χαμογελάσουν - περίπου στις 33 εβδομάδες κύησης. Αυτός ο τύπος χαμόγελου περιγράφεται συχνά ως αντανακλαστική ενέργεια - σαν να κλωτσάει ή να πιπιλίζει τον αντίχειρα του στη μήτρα. Δεν χρειάζεται να δουν κάτι, για να το κάνουν!

Αέρια

Μια άλλη πιθανή αιτία (και αστεία!) για το χαμόγελο του μικρού μας, μπορεί να είναι ότι έχει... αέρια! Έχει παρατηρηθεί ότι πολλά μωρά χαμογελούν τότε, όπως και όταν ενεργούνται!

Μυρωδιά

Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις όπου τα μωρά έχουν αισθητηριακή αντίδραση στη γεύση ή τη μυρωδιά. Δεν είναι περίεργο να χαμογελάσουν αν μυρίσουν ή γευτούν κάτι, όπως το μητρικό γάλα, που βρίσκουν ευχάριστο. Αρκετά μωράκια είναι μισοκοιμισμένα όταν θηλάζουν το βράδυ - μην απορήσετε λοιπόν αν παρατηρήσετε το φαφούτικο και αξιολάτρευτο χαμόγελό τους.

Πώς το στάδιο REM μπορεί να συμβάλλει στο χαμόγελο των μωρών

Κατά τη διάρκεια του ύπνου σε στάδιο REM (ύπνος γρήγορων κινήσεων των ματιών) τα μάτια κινούνται γρήγορα και συνήθως το άτομο βλέπει έντονα όνειρα. Κατά τη διάρκεια του ύπνου ένας άνθρωπος βιώνει αρκετούς κύκλους μη-REM και REM, ωστόσο θα εστιάσουμε στο δεύτερο καθώς τότε είναι πιο πιθανό να χαμογελάσει το μωρό σας.

Το στάδιο REM συμβαίνει μετά από περίπου 90 λεπτά ύπνου. Σε αυτή τη φάση, τα μάτια κινούνται γρήγορα πίσω από τα βλέφαρα και πλησιάζει η ώρα του ξυπνήματος. Η αναπνοή γίνεται ταχύτερη και ακανόνιστη, ενώ ο καρδιακός ρυθμός και τα επίπεδα του αίματός αυξάνονται. Εάν παρατηρήσετε το μωρό σας να χαμογελάει ή ακόμα και να γελάει ενώ κοιμάται, πιθανότατα συμβαίνει κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης (ενεργός ύπνος).

Ονειρεύονται τα μωρά;

Δεδομένου ότι δεν έχουμε κανέναν τρόπο να γνωρίζουμε αν τα μωρά ονειρεύονται ή τι ονειρεύονται, είναι πιο ασφαλές να υποθέσουμε ότι το χαμόγελό τους - που συνήθως εμφανίζεται κατά τη διάρκεια του ενεργού ύπνου - είναι μια αντανακλαστική ενέργεια και πιθανότατα ακούσια.

Στη περίπτωση, όμως, που τα μωράκια ονειρεύονται, το χαμόγελό τους θα μπορούσε να είναι αντίδραση σε μια ανάμνηση που συνέβη κατά τη διάρκεια της ημέρας ή σε ένα γεγονός που προκλήθηκε από το υποσυνείδητό τους.

Θα μπορούσε το χαμόγελο ενός μωρού να είναι προειδοποιητικό σημάδι για κάτι σοβαρό;

Είναι εξαιρετικά σπάνιο, ωστόσο υπάρχει μια σπάνια μορφή επιληψίας: οι γελαστικές κρίσεις. Αυτή η κατάσταση εκδηλώνεται συνήθως με ανεξέλεγκτες κρίσεις γέλιου. Ήχοι που μοιάζουν με γέλιο και γκριμάτσες είναι τα κύρια συμπτώματα, ενώ δεν αποκλείεται να συνοδεύονται από εξάψεις, ταχυκαρδία και δύσπνοια.

Αυτές οι επιληπτικές κρίσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες και αποτελούν περίπου το 1% όλων των επιληπτικών περιπτώσεων. Εάν παρόλα αυτά έχετε βάσιμες υποψίες ότι αυτό συμβαίνει στο μωρό σας, ζητήστε έγκαιρα ιατρική βοήθεια.

Προσωπικά, όταν το δικό μου μωρό χαμογελάει μου αρέσει να σκέφτομαι, ότι ονειρεύεται εμένα!

Πληροφορίες από verywellfamily.com

v