Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για τη θεατρική παράσταση «Μπες στα παπούτσια μου» τη Κυριακή 17/10

Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για τη θεατρική παράσταση «Μπες στα παπούτσια μου» τη Κυριακή 17/10

Το Mama365 χαρίζει στους τυχερούς αναγνώστες 4 διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Μπες στα παπούτσια μου» από την ομάδα Ονειρόδραμα στο Θέατρο Σταθμός, τη Κυριακή 17 Οκτωβρίου στις 12.00. 

Δείτε τους νικητές:

ΞΩΞΑΚΟΥ ΣΟΦΙΑ 

ΝΑΤΑΛΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 

ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 

ΣΤΑΜΟΥΛΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ 

Η θεατρική ομάδα ΟΝΕΙΡΟΔΡΑΜΑ, μετά την πολύχρονη εμπειρία της και γνωρίζοντας την ευεργετική επίδραση του θεάτρου, δημιούργησε ένα βιωματικό εργαστήριο για παιδιά που με την ενεργή συμμετοχή τους και μέσα από τη διάθεση του παιχνιδιού «μπαίνοντας στα παπούτσια του άλλου»  εξωτερικεύουν πιο εύκολα τις σκέψεις τους και παράλληλα ερευνούν τα συναισθήματα των άλλων, αναπτύσσοντας έτσι μεγαλύτερη ενσυναίσθηση, κατανοώντας έννοιες όπως η διαφορετικότητα κι ο σχολικός εκφοβισμός. 

Η παράσταση-εργαστήριο έχει τρεις ενότητες στο χρονικό πλαίσιο των 90 λεπτών:

Α’ ENOTHTA

Θεατρική παράσταση “Μπες στα παπούτσια μου”. Τα παιδιά μέσα από κωμικές καταστάσεις θα αντιληφθούν τη θέση Θύμα-θύτη.

Β’ ΕΝΟΤΗΤΑ

“Το Δέντρο της Αυτοεκτίμησης” Τα παιδιά με παιχνίδια γνωριμίας και εμπιστοσύνης θα δημιουργήσουν μια κατασκευή “Το δέντρο της αυτοεκτίμησης.

Γ’ ΕΝΟΤΗΤΑ

Τα παιδιά θα αυτοσχεδιάσουν με βάση τη παράσταση που παρακολούθησαν, θα προτείνουν κανόνες αντιμετώπισης του σχολικού εκφοβισμού, θα παίξουν σκηνές που θα φτιάξουν με τη βοήθεια των ηθοποιών και την υποστήριξη της δραματοθεραπεύτριας βγάζοντας προς τα έξω το δημιουργικό και καλλιτεχνικό τους εαυτό
 

Η δράση θα παρουσιάζεται από τις 17 Οκτώβρη στο θέατρο ΣΤΑΘΜΟΣ κάθε Κυριακή στις 12:00. Η παράσταση-εργαστήριο τελείται υπό την αιγίδα της UNESCO και έλαβε έγκριση αιγίδας και επιχορήγησης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Η ομάδα ΟΝΕΙΡΟΔΡΑΜΑ παρουσιάζει επίσης στο χώρο του σχολείου την παράσταση "Τα συναισθήματα του Τομ" για παιδιά 3-6 ετών. Μία φανταστική ιστορία μυστηρίου με χιούμορ και τρυφερότητα όπου τα παιδιά θα βοηθήσουν τους ήρωες να αναγνωρίσουν τα συναισθήματα τους και να τα εξωτερικευσουν. Ο Τομ θα φτάσει σε ένα όμορφο χωριό που οι κάτοικοι του φαίνεται πως δεν έχουν καθόλου συναισθήματα. Ο Τομ θα πρέπει τώρα να κρύψει τον θυμό του, τον φόβο, την λύπη αλλά και την χαρά του. Τα συναισθήματα του εξωτερικευονται στα όμορφα μαλλιά του, τα οποία τα κρύβει κάτω από έναν μεγάλο σκούφο. Τί θα συμβεί όμως όταν αποκαλυφθεί το μυστικό του;

Παίζουν: Βασίλης Παπαλαζαρου & Δημήτρης Μπαμπανιωτης 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

Το ονειρόδραμα είναι η παιδική σκηνή της ΑΜΚΕ ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΟΙ. Μια ομάδα καλλιτεχνών (ηθοποιών, μουσικών, εικαστικών) με στόχο την παραγωγή θεατρικών παραστάσεων για παιδιά στο χώρο του σχολείου. Δημιουργεί παραστάσεις για παιδιά με κοινωνικό χαρακτήρα από το 2007. Περισσότερα από 300 σχολεία παρακολουθούν τις παραστάσεις και παίρνουν μέρος στις δράσεις κάθε χρόνο. Με κύριο στόχο την ενεργή συμμετοχή του παιδιού μέσω της θεατρικής δράσης για την κατανόηση και αποδοχή κοινωνικών θεμάτων όπως (συμπεριληπτικότητα, διαφορετικότητα, πολυπολιτισμικότητα, σχολικός εκφοβισμός,ενσυναίσθηση)



Δημιουργώντας παραστάσεις για παιδιά, από την συγγραφή κειμένων, την δημιουργία πρωτότυπης μουσικής, τον σκηνικό χώρο και τα κοστούμια, ως την παρουσίαση της παράστασης ο στόχος παραμένει η ενεργή συμμετοχή των παιδιών. Δίνοντας στα παιδιά χρόνο και χώρο ώστε να εκφράσουν τη γνώμη τους σε σχέση με την παράσταση και να αλλάξουν πολλές φορές την ιστορία. Η θεματολογία τις περισσότερες φορές είναι κοινωνική και σύγχρονη μέσα από το πρίσμα του παραμυθιού βοηθώντας τους εκπαιδευτικούς να εντάξουν τις παραστάσεις στο μάθημα.

Από το 2007 έχει παρουσιάσει περισσότερες από 25 παραγωγές για παιδιά στο χώρο του σχολείου και σε θεατρικές σκηνές.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Συγγραφέας- κείμενο: Γιώργος Μενδρινός 

Σκηνοθεσία: Γιώργος Μενεδιάτης 

Σύμβουλος ψυχικής υγείας-ειδική παιδαγωγός: Στέλλα Μουδάτσου 

Σκηνικά- κοστούμια: Κωνσταντίνος Γκουγκούνης 

Στίχοι- Μουσικη: Στέλλα Μουδάτσου 

Ενορχήστρωση: Roman Gomez

Ηθοποιοί: Χριστίνα Μουδάτσου, Γιώργος Μενεδιάτης 

 Παραγωγή: ΑΜΚΕ ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΟΙ

 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 Παραστάσεις: από 17 Oκτωβρίου 2021 με 19 Δεκεμβρίου 2021

Μέρες & ‘Ωρες παραστάσεων: κάθε Kυριακή στις 12:00

Εισιτήριο: Γενική είσοδος 10 ευρώ, Ομαδικό 8 ευρώ 

Προπώληση: Viva.gr

Διάρκεια:  90 λεπτά

Χώρος: Θέατρο Σταθμός

Διεύθυνση: Βίκτωρος Ουγκώ 55, Αθήνα (Μετρό Μεταξουργείο)

Τηλέφωνο πληροφοριών: 210 52 30 267

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την σελίδα www.oneirodrama.gr

Περισσότερες πληροφορίες – Ομαδικές Κρατήσεις – Προσκλήσεις Εκπαιδευτικών:

Δευτέρα – Παρασκευή 09:30 – 13:30

Εύα Στυλάντερ

210-8658902 / 210-8674657

[email protected]

Χριστίνα Μουδάτσου

210-3222075

[email protected]

Συνέντευξη των συντελεστών

Ποια είναι η αγαπημένη σας σκηνή του έργου και γιατί;

Γιώργος: Στην θεατρική παράσταση της δράσης μια παράσταση ανατρεπτική και καθαρά κωμική όπου κανένας ήρωας δεν θέλει να μείνει στην παράσταση και φεύγει γιατί δεν αντέχει άλλο τον λύκο. Υπάρχει μία σκηνή όπου τα παιδιά φτιάχνουν ένα [δικαστήριο} και ζητούν από τον λύκο να απολογηθεί και να εξηγήσει για ποιο λόγο επέλεξε να είναι ο κακός λύκος των παραμυθιών. Τα παιδιά σε αυτό το σημείο έχουν τον απόλυτο έλεγχο καθώς αποφασίζουν αν θα τιμωρήσουν τον Λύκο ή θα τον συγχωρήσουν. Είναι η αγαπημένη μου σκηνή γιατί ενώ έχουν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν την τιμωρία, εκείνα αποφασίζουν πάντα να δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία στον Λύκο, και όχι μόνο αυτό, αλλα του δίνουν και ιδέες πως μπορεί να αλλάξει συμπεριφορά ώστε να βρει φίλους. Κάθε φορά αντιλαμβάνομαι πως για τα παιδιά η ενσυναίσθηση είναι κάτι φυσικό. Πολύ εύκολα μπαίνουν στα παπούτσι του άλλου, κι όταν τους δίνεται ουσιαστικά ο λόγος αποφασίζουν με γνώμονα την αγάπη και την κατανόηση.

Χριστίνα: Αγαπημένη μου σκηνή στο έργο είναι όταν τα παιδιά αναγνωρίζουν και κατανοούν το συναίσθημα του λύκου δίνοντας του μια δεύτερη ευκαιρία. Κατανοούμε από την σκηνή ότι όλα τα συναισθήματα είναι σωστά,  οι συμπεριφορές όμως όχι.

Βασιλης: Λατρεύω την σκηνή που ο Λύκος απολογείται για ό,τι έχει κάνει  και βλέπουμε την μετάβαση όλων των συναισθημάτων που υπάρχουν μέσα μας και πώς το ένα συμπληρώνει το άλλο. Για πρώτη φορά μας συστήνεται ένα διαφορετικός Λύκος μακριά από στερεοτυπικά σύμβολα και συμπεριφορές.

Ποιο μήνυμα  θα θέλατε να κρατήσουν τα παιδιά αλλά και οι μεγάλοι στο τέλος της παράστασης;

Γιώργος: Ότι όλα τα συναισθήματα είναι φυσιολογικά , δεν υπάρχουν κακά και καλά συναισθήματα . Όλα είναι αναγκαία ωστόσο η συμπεριφορά και οι πράξεις μας θέλουν προσοχή.

Χριστίνα: Δεν κατακρίνουμε αυτό που νιώθουμε, όμως πρέπει να καταλάβουμε ότι κάποιες συμπεριφορές δεν γίνονται αποδεκτές.

Βασίλης: Ότι είναι καιρός να κατανοήσουμε την διαφορετικότητα. Να σεβαστούμε το άλλο από εμάς, να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τον άλλο, δεν γίνεται να μοιάζουμε όλοι σε όλα. Είναι τόσο γοητευτικό να αφήσουμε τον εαυτό μας ελεύθερο να συσχετιστεί με τους γύρω του χωρίς στερεοτυπικές αντιλήψεις. Δεν είναι εύκολο θέλει προσπάθεια.

Πώς θα περιγράφατε τις αντιδράσεις των παιδιών κατά την διάρκεια της παράστασης;

Γιώργος: Οι αντιδράσεις των παιδιών είναι πάντοτε υπέροχες, ωστόσο καθώς οι παραστάσεις από το Ονειρόδραμα παρουσιάζονται στο χώρο του σχολείου σχεδόν δέκα χρόνια , αυτό που μου κάνει εντύπωση κάθε φορά που παρουσιάζουμε κάποια παράσταση στο θέατρο είναι το γεγονός πως οι γονείς βλέποντας τα παιδιά τους στις παραστάσεις μας να συμμετέχουν ενεργά πολλές φορές ξαφνιάζονται ακούγοντας την γνώμη των παιδιών τους. Αρκετές φορές γονείς μας έχουν ευχαριστήσει γιατί αντιλήφθηκαν τις απόψεις και τα πιστεύω των παιδιών τους.

Χριστίνα: Οι αντιδράσεις των παιδιών είναι ό,τι πιο όμορφο σε μια παράσταση. Σε ξαφνιάζουν, σε γεμίζουν χαρά. Είναι σημαντικό να βλέπεις πίσω από την αντίδραση τους ότι τα μηνύματα της παράστασης έχουν βρεί στόχο.

Βασίλης: Το σημαντικότερο μέρος μιας παράστασης, η επικοινωνία. Με τα παιδιά είναι πάντα ειλικρινής σχέση. Τα παιδιά αντιδρούν αυθόρμητα πάντα, είναι πιο δύσκολο κοινό από τον ενήλικα. Θα γελάσουν και θα σου χαρίσουν υπέροχα χαμόγελα, μια ατάκα γεμάτη αλήθεια και tothepoint αιφνιδιάζοντας το ενήλικο κοινό και εμάς. Στην παράσταση μας είναι τόσο υπέροχο όταν ταυτίζονται με Λύκο σε έναν μονόλογο του συγκινούνται και βουρκώνουν γιατί έχουν έντονο το αίσθημα του δικαίου και της τρυφερότητας και ρε παιδιά της αγάπης κανονικά χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

v